Προειδοποιεί για αύξηση προσφοράς ακινήτων η Κεντρική

Θετικό πρόσημο για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα η συνεχιζόμενη ανάκαμψη που παρουσιάζει ο τομέας των ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2018 φαίνεται και σε άλλους σχετικούς οικονομικούς δείκτες. Για παράδειγμα, τα πωλητήρια έγγραφα, η οικοδομική δραστηριότητα καθώς και το κατασκευαστικό κόστος κτιρίων συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ η ανεργία στον τομέα μειώνεται.

Παραμένουν φυσικά, σημειώνει, σημαντικές προκλήσεις στον τομέα που χρήζουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης, όπως οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ), ιδιαίτερα οι ΜΕΧ που είναι εξασφαλισμένες με ακίνητα, αλλά και οι ΜΕΧ του κατασκευαστικού τομέα γενικότερα.

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη ψήφιση νόμων από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2018 για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, η ψήφιση της νομοθεσίας για τιτλοποίηση δανείων καθώς και η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις πωλήσεις δανείων αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα των ΜΕΧ των τραπεζών.

Ωστόσο, η Κεντρική προειδοποιεί ότι τα πιο πάνω μέτρα πιθανόν και να αυξήσουν την προσφορά ακινήτων στην αγορά, ειδικότερα για εμπορικά ακίνητα και γη (οικόπεδα, χωράφια).

Διαβάστε ακόμα: Cobalt: Από την άνοδο στην πτώση

Διαβάστε ακόμα: WEF: 44η θέση για την Κύπρο στον δείκτη ανταγωνιστικότητας

Σημαντικές αυξήσεις στη Λεμεσό
Στη Λεμεσό διαγράφονται σημαντικές αυξήσεις κυρίως στις τιμές διαμερισμάτων, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, οι οποίες προς το παρόν δεν φαίνεται να διαχέονται σε ουσιαστικό βαθμό στις υπόλοιπες περιοχές της επαρχίας.
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, στους παράγοντες που συντείνουν στην αύξηση περιλαμβάνονται το ότι η Λεμεσός είναι η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, η παρουσία του ΤΕΠΑΚ στο κέντρο της πόλης, η ζήτηση για διαμονή μέσω Airbnb, το κτίσιμο της μαρίνας καθώς και η απόφαση για δημιουργία του καζίνο.
 
Στην αύξηση των τιμών, συντείνει και η ζήτηση για κατοικίες από αλλοδαπούς για σκοπούς του σχεδίου της κυβέρνησης για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών, το οποίο προνοεί ότι, μεταξύ άλλων, ο αιτών πρέπει να είναι κάτοχος μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας αξίας τουλάχιστον €500.000 πλέον ΦΠΑ, καθώς και την επιλογή για επένδυση σε ακίνητα αξίας τουλάχιστον €2 εκ., κάτι που επίσης μπορεί να συμβάλλει στην παρατηρούμενη αύξηση των τιμών στις εν λόγω συγκεκριμένες περιοχές της Λεμεσού.
 
Η ΚΤΚ σημειώνει ότι οι πωλήσεις υπερπολυτελών κατοικιών, οι οποίες γίνονται για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου δεν χρηματοδοτούνται ως επί τω πλείστω από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα για την κατασκευή των δεικτών της ΚΤΚ. 
 
«Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις αυτές φαίνεται να έχουν έμμεση επίδραση σε συγκεκριμένες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού», αναφέρεται.
  
Πρωτιά στην Αμμόχωστο
Σε τριμηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών σημείωσε αύξηση σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Πάφου όπου σημείωσε οριακή μείωση. 
 
Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση  στις τιμές κατοικιών κατά 1,1% στην Αμμόχωστο, 0,9% στη Λάρνακα, 0,7% στη Λεμεσό και 0,2% στη Λευκωσία, ενώ στην Πάφο σημειώθηκε μείωση 0,2%.
 
Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην επαρχία Λεμεσού (6,1%). Στην επαρχία Λευκωσίας οι τιμές  διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 1,6%, στην Πάφο 5,5%, στη Λάρνακα 2,3% και στην Αμμόχωστο 1,5%.
 
Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην επαρχία Λεμεσού (6,1%). Στην επαρχία Λευκωσίας οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 1,6%, στην Πάφο 5,5%, στη Λάρνακα ,3% και στην Αμμόχωστο 1,5%.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους