Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Πράσινο Υπουργικό στην ανάπτυξη και επέκταση του ΤΕΠΑΚ

Το νέο σχέδιο κτηριακής ανάπτυξης και επέκτασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό ενέκρινε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε αργά το απόγευμα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 2018, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο σχέδιο κτηριακής ανάπτυξης και επέκτασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό.

Μεταστέγαση Τεχνικής το συντομότερο
Όσον αφορά στην ανάπτυξη του δεύτερου πόλου, το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Παιδείας να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ούτως ώστε να μεταστεγαστεί η Τεχνική Σχολή το συντομότερο δυνατόν. Έχει ήδη εξασφαλιστεί χώρος για μια σύγχρονη νέα Τεχνική Σχολή στον Δήμο Ύψωνα και έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός, είπε ο Υπουργός, σημειώοντας ότι έχουν, επίσης, προϋπολογισθεί δύο εκατομμύρια ευρώ για το 2021.

Στην περιοχή, όπου βρίσκεται τώρα η Τεχνική Σχολή Λεμεσού, θα στεγαστούν υφιστάμενες σχολές του ΤΕΠΑΚ, για τις οποίες τώρα ενοικιάζονται κτήρια ή θα δημιουργηθούν και νέες σχολές, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του ΤΕΠΑΚ.

Μετακινείται και το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων
Επίσης, έχει αποφασιστεί όπως εντός έξι μηνών μετακινηθεί το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, στην Λεμεσό, το οποίο στεγάζεται πίσω από το παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού. Είναι και αυτός ένας πάρα πολύ σημαντικός χώρος, είπε ο κ. Πετρίδης.

Με την Τεχνική Σχολή και τον χώρο πίσω από το παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού απελευθερώνονται 34 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις κύριες ανάγκες της λειτουργίας των σχολών του ΤΕΠΑΚ ή και για τη δημιουργία κάποιων νέων σχολών, εξήγησε ο ΥΠΕΣ.

Επίσης, έχει αποφασιστεί όπως παραχωρηθούν 90,000 τ.μ. στην περιοχή του οικισμού Βερεγγάρια για τρεις συγκεκριμένες αναπτύξεις, για τις οποίες υπάρχει ανάγκη.

Συγκεκριμένα, αυτό αφορά στη δημιουργία φοιτητικών εστιών αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνται και από το κοινό και από τους γειτονικούς δήμους, καθώς και τη δημιουργία εργαστηριακών και ερευνητικών χώρων για το Πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο έχει εξασφαλίσει 15 εκατ. ευρώ επιχορήγηση από την ΕΕ για ερευνητικά προγράμματα και θα πρέπει να υποδειχθούν και κατάλληλοι χώροι που είναι εκεί.

Σε ό,τι αφορά στον ευρύτερο σχεδιασμού του οικισμού Βερεγγάρια, έχει ήδη  γίνει ο προκαταρκτικός χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο τοπικό σχέδιο Λεμεσού. Πρόκειται για συνολική έκταση 260 περίπου χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων γης, εκ των οποίων τα 90 χιλιάδες θα δοθούν στο ΤΕΠΑΚ για τις τρεις αναπτύξεις.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό για την ερευνητική Κύπρο είναι ότι ένα άλλο μεγάλο μέρος του χώρου αυτού θα καθοριστεί στο τοπικό σχέδιο ως περιοχή υποδοχής ερευνητικών κέντρων και κέντρων καινοτομίας, ενδεχομένως από τον ιδιωτικό τομέα και μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια περιοχή που έχει μεγάλη προοπτική, αφού  γειτνιάζει με το ΤΕΠΑΚ, λόγω των υποδομών αλλά και λόγω του ότι είναι πλησίον του κέντρου της πόλης. Προβλέπονται επίσης κάποιοι χώροι για τη δημιουργία δημοτικών σχολείων και κάποιοι άλλοι ανοικτοί χώροι», τόνισε ο ΥΠΕΣ.

Ερωτηθείς, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «θα είναι πολύ σημαντικές οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από αυτό τον σχεδιασμό. Πέραν αυτού,  θα ανεγερθούν και νέοι σύγχρονοι χώροι που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο. Το ΤΕΠΑΚ, όπως και το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πάρα πολλά υποσχόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σύμφωνα με διεθνείς δείκτες κατάταξης, με πολύ σημαντικές επιδόσεις και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, και το κράτος είναι δίπλα τους ώστε να έχουν τις καλύτερες υποδομές.

«Ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει κάνει τεράστια άλματα μπροστά, έχει δημιουργήσει μια νέα βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα και η Κύπρος εξελίσσεται αυτή τη στιγμή σε ένα περιφερειακό κέντρο με πολύ καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, έτσι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να ενισχύσουμε», είπε καταληκτικά ο Υπουργός.

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024
Γ. Μισιρλής: Eκ των βασικών πυλώνων της κυπριακής οικονομίας ο τομέας ανάπτυξης γης