Ακίνητα: Ο κόσμος επιστρέφει στην αγορά γης

Σταθερές, για το επόμενο τουλάχιστον διάστημα, βλέπουν τις τιμές στα ακίνητα, παράγοντες της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο. Γιώργος Μουσκίδης και Πέτρος Λαζάρου μεταφέρουν στο InBusinessNews τις εκτιμήσεις τους για το πώς θα επηρεαστεί το «παζάρι» και ειδικότερα οι τιμές, με δεδομένη και την προσφορά στην αγορά, αριθμού ακινήτων από τις τράπεζες, το τελευταίο διάστημα. 
 
Και οι δύο εκτιμούν πως οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, ενώ υποδεικνύουν ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πώς θα κινηθεί η εταιρεία Apollo, η οποία τον περασμένο Αύγουστο αγόρασε από την Τράπεζα Κύπρου χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με ακίνητα ως ενυπόθηκες εξασφαλίσεις, έναντι του ποσού των €2,8 δις.

Υποδεικνύουν, μάλιστα, ότι πλέον ο κόσμος στρέφεται στην αγορά γης.

Διαβάστε ακόμα: Cablenet: Επέκταση δικτύου και μεταμόρφωση τηλεοπτικής πλατφόρμας

Διαβάστε ακόμα: Ο Αθανάσιος Ορφανίδης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής

Διαβάστε ακόμα: Για πόσα χρόνια θα εργάζονται οι Κύπριοι
 
Γ. Μουσκίδης: «Λίγα τα σπίτια»
Ο Διευθυντής της FOX Smart Estate Agency και Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης μετέφερε στο InBusinessNews την εκτίμηση του ότι οι τιμές των ακινήτων, κυρίως στην πρωτεύουσα, θα παραμείνουν σταθερές για αρκετό διάστημα, μέχρι να ξεκαθαρίσει και το τι θα πράξει από τη μεριά της η Apollo.
 
Ερωτηθείς για τα ακίνητα, τα οποία προωθούν προς πώληση μέσω των ιστοσελίδων του οι τράπεζες και κατά πόσον αυτά δυνατόν να επηρεάζουν τις τιμές, σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων και οικιών. Στην πλειοψηφία τους, τα ακίνητα που διατίθενται μέσω τραπεζών, είναι χωράφια και οικόπεδα. «Σε ποσοστό 80%, ο κόσμος ζητά να αγοράσει κατοικίες και αυτά που προσφέρονται από τις τράπεζες είναι λίγα, και στην πλειοψηφία τους παλιές κατασκευές», ανέφερε, προσθέτοντας πως τα συγκεκριμένα ακίνητα πωλούνται στο 100% της αγοραίας αξίας τους. «Συνεπώς», πρόσθεσε, «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ευκαιρίες».
 
Υπογράμμισε, παράλληλα, πως αν οι τράπεζες τα βγάλουν σε χαμηλότερες τιμές, τότε θα πέσουν και οι αξίες των υποθηκευμένων ακινήτων, δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα.
 
Ο κ. Μουσκίδης σημείωσε ότι ελαφρώς χαμηλότερες είναι οι τιμές των οικοπέδων/χωραφιών που πωλούνται μέσω των τραπεζών. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η μικρή μείωση στην τιμή της γης ισοσταθμίζεται με την αύξηση κατά 20% του κόστους κατασκευής.
 
Π. Λαζάρου: «Ο κόσμος επιστρέφει στη γη»
Στον ίδιο περίπου μήκος κύματος και η άποψη του Διευθύνοντα Συμβούλου της G&P Lazarou, Πέτρου Λαζάρου. Μιλώντας στο InBusinessNews ο κ. Λαζάρου, επανέλαβε ότι υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με την πολιτική, την οποία θα ακολουθήσει η Apollo, σε ό, τι αφορά τον τρόπο διάθεσης των ακινήτων του εξασφάλισε. Σημείωσε, πάντως, πως οι τράπεζες μέχρι στιγμής έδειξαν ότι θέλουν να κρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα και δεν δέχονται χαμηλές προσφορές.
 
«Σπίτια και διαμερίσματα δεν υπάρχουν πολλά, οτιδήποτε πήραν οι τράπεζες και το έβαλαν για πώληση, η αγορά τα απορρόφησε», ανέφερε ο κ. Λαζάρου.
 
Συνεπώς, πρόσθεσε, ο κόσμος επιστρέφει στη γη. «Ο κόσμος αισθάνεται ότι αγοράζει σε χαμηλές τιμές από τις τράπεζες, δεν υπάρχει εναλλακτική επένδυση, τα καταθετικά επιτόκια μηδενιστήκαν και οι επόμενες ημέρες φαίνεται να είναι ευοίωνες για τα ακίνητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου