Fast track οι πράσινες εγκρίσεις για έργα

Στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των έργων, στοχεύει νομοθεσία, η οποία εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη νομοθεσία για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα, εισάγοντας, ανάμεσα σε άλλα, χρονοδιαγράμματα και εμπειρογνώμονες κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, καθορίζει αδικήματα και ποινές, ενώ προνοεί ότι μόνο τα έργα με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα υπόκεινται σε μελέτη.

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός: Καταθέτουν Πογιατζή, Πηγασίου και Σταύρου

Το νέο νομικό πλαίσιο καθιστά πιο αποτελεσματική την περιβαλλοντική αξιολόγηση και διασφαλίζει την εφαρμογή των μέτρων που θα προτείνουν ειδικοί εμπειρογνώμονες για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από διάφορα έργα.

Διαβάστε ακόμα: Ξεκίνησαν τα έργα για το καζίνο Λευκωσίας (photos)

Αναπτύξεις με σεβασμό στο περιβάλλον
«Ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμος του 2018», ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 31 Ιουλίου του 2018 στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εναρμονίζει ευρωπαϊκή οδηγία και εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη που εφαρμόζεται από το 2005. 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος, ο νέος νόμος θα ελέγχει την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών πριν την ανέγερση έργων, συμβάλλοντας «ουσιαστικά στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μέσω της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον που μπορεί να έχουν δημόσια και ιδιωτικά έργα».

Όπως επισημαίνεται από πλευράς του Τμήματος, ουσιαστικά διασφαλίζεται ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη θα γίνεται με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον.

Χρονοδιαγράμματα, αδικήματα και ποινές
Ορισμένες από τις διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις της νέας νομοθεσίας είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της νομικής εγκυρότητας και η επιτάχυνση της διαδικασίας, χωρίς, όμως, να υποθηκεύεται η ποιότητα της αξιολόγησης. 

Εξάλλου, εισάγονται χρονοδιαγράμματα, διαφοροποιείται η σύσταση της Επιτροπής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, εφαρμόζονται κοινές διαδικασίες για έργα που δύναται να επηρεάσουν περιοχές του δικτύου Natura 2000, ενώ συντονίζονται οι διαδικασίες με άλλες νομοθεσίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εισάγεται επίσης δημόσια ακρόαση και καθορίζονται αδικήματα και ποινές, καθώς και η επιβολή τελών.

Εμπειρογνώμονες και μητρώο μελετητών
Σημειώνεται ακόμα ότι εισάγονται ειδικοί εμπειρογνώμονες στη διαδικασία αξιολόγησης έργων, για να εξασφαλίζεται τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων και να αποφεύγεται η πρόκληση ζημιών στο περιβάλλον.

Παράλληλα, μία από τις αλλαγές που προωθούνται είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων που αφορούν στον μετριασμό ή την αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων.

Την ίδια ώρα, δημιουργείται μητρώο μελετητών για εκπόνηση μελετών, το οποίο θα διαμορφωθεί περαιτέρω σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μελέτη μόνο όταν πρέπει
Τέλος, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τίθενται νέα κριτήρια ως προς το εάν απαιτείται εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εξασφαλίζοντας ότι μόνο τα έργα με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα υπόκεινται σε μελέτη. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η ταχύτερη έγκριση των έργων μικρότερης κλίμακας, με διαχειριστικά μη σημαντικές επιπτώσεις.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους