«Πράσινο» στην ανέγερση κτηρίου Ιατρικής Σχολής του Πανεπ. Κύπρου
07:43 - 02 Αυγούστου 2018
Πράσινο φως, υπό την προϋπόθεση τήρησης συγκεκριμένων όρων άναψε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος στην ανέγερση του κτηρίου Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς επίσης και την κατασκευή και λειτουργία γεωθερμικών γεωτρήσεων στο χώρο του εν λόγω κτηρίου.
Το έργο θα κατασκευαστεί εντός της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πλησίον του χώρου ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου θα βρίσκονται το υφιστάμενο Κτήριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων στα βόρεια, η υπό ανάπτυξη Πολυτεχνική Σχολή, στα δυτικά, το υπό μελέτη Τμήμα Βιολογικών Επιστημών στα ανατολικά, το υφιστάμενο Τμήμα Χημείας και Φυσικής ανατολικότερα και ο υπό μελέτη Χώρος Διδασκαλίας 3 στα νοτιοανατολικά.
Διαβάστε ακόμα: Οι αδειοδοτημένες αναπτύξεις των €655 εκατ.
Σε ακτίνα 1km από το χώρο ανάπτυξης του έργου υπάρχουν τα υπόλοιπα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης, το Δάσος της Αθαλάσσας (σε απόσταση 100m) , η Λίμνη Αγίου Γεωργίου (200m νοτιοδυτικά) φοιτητικές εστίες, καφετέριες, εκκλησία, κοιμητήριο, υπεραγορές, καταστήματα, φούρνοι, οικιστικές αναπτύξεις, βιβλιοπωλεία και εστιατόρια.
Διαβάστε ακόμα: Τέσσερα παραδείγματα για τη λειτουργία του ΕΣΤΙΑ
Το προτεινόμενο έργο θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 7600 m2 (μικτό εμβαδόν) και θα είναι δυναμικότητας 560 ατόμων. Το κτήριο θα περιλαμβάνει γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες διδασκαλίας και μελέτης, εργαστήρια, βοηθητικές εγκαταστάσεις, υποσταθμούς (Θέρμανσης/ψύξης, διαχείρισης γεωθερμίας, διαχείρισης ηλεκτρισμού, Server κ.α.), χώρους υγιεινής, σύστημα πυρόσβεσης, δεξαμενή αποθήκευσης νερού πυρόσβεσης, υπόγειο χώρος στάθμευσης 27 οχημάτων.
Αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία των γεωθερμικών γεωτρήσεων αναμένεται να κατασκευαστούν περίπου 80 γεωτρήσεις με συνολική παραγόμενη ισχύ 350 kW, με στόχο την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της ιατρικής σχολής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γεωθερμικές γεωτρήσεις θα είναι κλειστού τύπου, θα έχουν βάθος περίπου 125m και διάμέτρο150mm, θα είναι πλεγματικά τοποθετημένες και θα καταλαμβάνουν όλο το οικόπεδο της Ιατρικής Σχολής (οικοδομήσιμο και αίθριο). Βασικό κριτήριο καθορισμού των σημείων γεώτρησης θα είναι η αποφυγή αλληλοεπηρεασμού των πεδίων κατά τη λειτουργία τους. Για να επιτευχθεί αυτό, θα τηρείται ελάχιστη απόσταση 6m μεταξύ των γεωτρήσεων.
Στο χώρο ανάπτυξης θα κατασκευαστεί επίσης πεζόδρομος πρόσβασης στην Ιατρική Σχολή, στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και στο Χώρο Διδασκαλίας 3. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια που αναμένεται να καταλάβουν τις δύο μακρινές πλευρές της οροφής του κτηρίου. Η επιφάνεια των φωτοβολταϊκών πλαισίων θα ανέρχεται στα 1000m² και η συνολική ισχύς τους δεν θα υπερβαίνει τα 100kW.
Διαβάστε ακόμα: Οι αδειοδοτημένες αναπτύξεις των €655 εκατ.
Έγκριση υπό προϋποθέσεις
Η περιβαλλοντική Αρχή ενέκρινε την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου, υπό συγκεκριμένους όρους για την προστασία της ατμόσφαιρας, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, για την προστασία του εδάφους και την ελαχιστοποίηση του θορύβου.
Η περιβαλλοντική Αρχή ενέκρινε την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου, υπό συγκεκριμένους όρους για την προστασία της ατμόσφαιρας, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, για την προστασία του εδάφους και την ελαχιστοποίηση του θορύβου.