Στο ζενίθ τα ενοίκια των διαμερισμάτων

Αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο και κατά το Δ’ τρίμηνο του 2017 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 33ης έκδοσης του Δείκτη που δόθηκαν την Τρίτη 29 Μαΐου στη δημοσιότητα. Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των ενοικίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2016, οι τιμές ενοικίασης το δ' τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 13.7% για τα διαμερίσματα και 8.2 % για τα σπίτια.

Αυξήσεις σε όλες τις πόλεις
Κατά το Δ΄ Τρίμηνο του 2017, ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων  καταγράφει σημαντικές ετήσιες αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες. Παγκύπρια, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση ύψους 0.8% και 1.4% αντίστοιχα με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Λάρνακα με τριμηνιαία αύξηση 2.7% για διαμερίσματα και στη Λεμεσό τριμηνιαία αύξηση 1.5% για τα σπίτια.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7.1%, των σπιτιών κατά 4.3%,
των γραφείων κατά 8.3%, των αποθηκών κατά 4.4% και των καταστημάτων κατά 3.1%.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα διαμερίσματα και στα σπίτια παρουσιάστηκε στη Λεμεσό, 11.1% και 12.6% αντίστοιχα. Στα γραφεία, στις αποθήκες και στα καταστήματα, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στη Λευκωσία, κατά 17.7%, 9.3% και 4.2% αντίστοιχα.

Οι τιμές των εξοχικών  κατοικιών παρουσίασαν παγκύπρια τριμηνιαία αύξηση, 0.4% για τα διαμερίσματα και 0.3% για τα σπίτια. H Πάφος παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση στα εξοχικά διαμερίσματα, η οποία έφτασε στο 1.33% και το Παραλίμνι στις εξοχικές κατοικίες, με αύξηση 0.9%.  

Στα ύψη τα ενοίκια
Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 2.9% στα διαμερίσματα, 1.9% στα σπίτια, 0.6% στα καταστήματα και 2.5% στα γραφεία, και 0.2% τις αποθήκες.

Συγκρίνοντας  τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2016, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 13.7% για τα διαμερίσματα, 8.2 % για τα σπίτια, 5.9% για τα καταστήματα, 19.2% για τα γραφεία και 1,8% για τις αποθήκες.  
   
H Jennifer Petridou Sharpe, MRICS, ανέφερε σχετικά: «Ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS παρουσίασε αύξηση για ένα ακόμα τρίμηνο, με μεγάλη αύξηση στα διαμερίσματα και κατοικίες τόσο στην Λάρνακα αλλά και στην Λεμεσό, ενώ σημειώνονται επίσης σημαντικές αυξήσεις για τα γραφεία στη Λευκωσία. Η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα οδηγεί τη ζήτηση για γραφεία Α κατηγορίας, για τα οποία υπάρχει πολύ μικρή προσφορά στη Λευκωσία. Ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS παρακολουθεί μη παραλιακές περιοχές και πιθανός η αύξηση στις αξίες των διαμερισμάτων και κατοικιών στην Λεμεσό και Λάρνακα να είναι αποτέλεσμα ντόμινο της ζήτησης σε παραλιακές περιοχές από ξένους επενδυτές για πολιτογράφηση ή Άδεια μόνιμης παραμονής. Επομένως,  θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 21 Μαΐου 2018 να περιορίσει τον αριθμό των αιτήσεων πολιτογράφησες σε 700 το χρόνο καθώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αποτελεί σημαντικό στοιχείο αυτής της αγοράς.»

Ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ). Η μεθοδολογία και τα πορίσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του RICS: https://www.rics.org/uk/knowledge/market-analysis/rics-cyprus-property-price-index/

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο