Θετικοί μεν, αλλά, οι developers στο νέο σχέδιο πολιτογραφήσεων

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμούν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης το αναθεωρημένο σχέδιο πολιτογραφήσεων επενδυτών που προωθεί η Κυβέρνηση, διατηρώντας αφενός τις επιφυλάξεις τους για το ανώτατο όριο αιτήσεων και τονίζοντας αφετέρου ότι μελλοντικά ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιου είδους σχετική τροποποίηση.

Με το αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργείται ένα αρκούντως αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και διαχείρισης, ενισχύοντας παράλληλα τις ασφαλιστικές δικλείδες.

Διαβάστε ακόμα: Πλαφόν 700 πολιτογραφήσεων ανά έτος

Λεπτός: Να δούμε τη ζήτηση και μετά
Το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο, το οποίο αντικαθιστά το υφιστάμενο Σχέδιο για την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών, χαιρετίζει σχεδόν στο σύνολό του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Παντελής Λεπτός, εκφράζοντας, ωστόσο, επιφυλάξεις όσον αφορά το πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων και στον χρόνο εξέτασής τους.

«Η ύπαρξη ενισχυμένου πλαισίου ελέγχου και διακρίβωσης στοιχείων (due diligence), αλλά και η υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας αποτελούν θετική εξέλιξη, καθώς είναι καλό να διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος κατά τις πολιτογραφήσεις επενδυτών», είπε σχετικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική την αλλαγή του ονόματος του σχεδίου σε «Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο», το οποίο φαίνεται να δίνει ακριβώς το στίγμα αυτού που θέλει να κάνει η Κύπρος. Τόνισε επίσης ότι δεν υπήρχε λόγος για την ύπαρξη της προηγούμενης ονομασίας του σχεδίου, καθώς σε καμία χώρα ανάλογο σχέδιο δεν φέρει το όνομα «πρόγραμμα υπηκοότητας» ή «πρόγραμμα διαβατηρίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λεπτό, ενδεχομένως να υπάρξει μελλοντικά εκ νέου συζήτηση όσον αφορά τον καθορισμό ανώτατου ορίου αιτήσεων (700) ανά έτος, αλλά και τον αναμενόμενο χρόνο εξέτασης της αίτησης που υποβάλλεται στα πλαίσια του σχεδίου.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα «πρέπει να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η αγορά, αν θα υπάρξει ζήτηση (περισσότερες ή λιγότερες από 700 αιτήσεις), και κατά πόσο το ανώτατο όριο αιτήσεων, αλλά και ο καθορισμένος χρόνος εξέτασης μίας αίτησης, θα δημιουργήσουν οποιαδήποτε προβλήματα στην αγορά».  

Διαβάστε ακόμα: Όλα έτοιμα για το 3ο Cyprus Citizenship and Residency by Real Estate Investment Summit

Διαβάστε ακόμα: Σε νέες αγορές το μεγαλύτερο ταμείο προνοίας

Ζαβός: Ποιότητα και όχι ποσότητα
Με πιο επιλεκτικά και πιο ποιοτικά κριτήρια αναμένεται να γίνονται οι πολιτογραφήσεις επενδυτών μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου, σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου D. Zavos, Μιχάλη Ζαβό, ο οποίος αναγνώρισε ότι η Κυβέρνηση, με τα μέτρα που λαμβάνει, επιχειρεί να βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε όσον αφορά τις πωλήσεις ακινήτων με στόχο τις πολιτογραφήσεις.

 «Το μέτρο που προωθείται βάζει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς οι εγκρίσεις των αιτήσεων για πολιτογραφήσεις θα γίνονται πλέον με πιο επιλεκτικά και ποιοτικά κριτήρια», επεσήμανε ο κ. Ζαβός, εκτιμώντας ότι δεν θα επηρεάσει τις πωλήσεις ακινήτων και την ευρύτερη ανάκαμψη της αγοράς.

Βέβαια, παρόλο που χαρακτήρισε ικανοποιητικό το ανώτατο όριο των 700 αιτήσεων ανά έτος, εντούτοις εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν υπάρξει αυξημένη ζήτηση από επενδυτές και το πλαφόν αποδειχτεί χαμηλό, τότε η κυβέρνηση πιθανότατα να επανεξετάσει την πολιτική της. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ζαβό, αν και υπάρχουν πολλά ακίνητα στην αγορά, ωστόσο, περιορισμένα φαίνεται να είναι τα ποιοτικά.

«Τα ακίνητα των €2 εκατ. που είναι η απαιτούμενη επένδυση για πολιτογράφηση βρίσκονται σε παραλιακά μέτωπα και είναι υψηλών προδιαγραφών», σημείωσε σχετικά, εξηγώντας ότι «ακόμα και στην περίπτωση που δημιουργηθεί υπερπροσφορά από ιδιοκτήτες άλλων ακινήτων, δεν θα επηρεαστούν τα καλής ποιότητας ακίνητα».

Όπως ανέφερε ο CEO του Ομίλου D. Zavos, με τα κριτήρια του αναθεωρημένου σχεδίου η Κυβέρνηση στοχεύει να προσελκύσει πιο ποιοτικούς αγοραστές. «Είναι καιρός να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για έγκαιρη υποβολή αιτήσεων από πλευράς των ενδιαφερομένων.

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy