Τι δηλώνουν οι developers για διαβατήρια

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε ουκ ολίγες φορές το πρόγραμμα της Κύπρου για παραχώρηση ιθαγένειας έναντι επένδυσης. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως συνέβαλε σημαντικά στην εισροή κεφαλαίων εν καιρώ κρίσης καθώς και στην ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων. Στο τεύχος του περιοδικού Gold που κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Μαρτίου οκτώ διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών ανάπτυξης γης μοιράζονται τις απόψεις τους για το κυβερνητικό πρόγραμμα πολιτογράφησης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Εκτελεστικός Διευθυντής, Giovani Group

«Η Κύπρος, αποτέλεσε την χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε το σχέδιο πολιτογράφηση έναντι επένδυσης το 2011. Τότε αποτέλεσε μια επαναστατική κίνηση και όσοι επιθυμούσαν να επωφεληθούν από το σχέδιο έπρεπε να δαπανήσουν περισσότερα από €10 εκατ. Το σχέδιο έχει υποστεί αλλαγές και προσαρμόστηκε στις ανάγκες των επενδυτών. Υπάρχουν σήμερα 11 παρόμοια προγράμματα ανά τον κόσμο και η Κύπρος διαθέτει ένα από τα πετυχημένα προγράμματα. Είναι δικαίωμά μας να συνεχίσουμε το σχέδιο, αλλά φοβάμαι ότι το σχέδιο θα τύχει κανιβαλισμού από ορισμένους μέχρις ότου κάποιος από τους ανταγωνιστές μας εισαγάγει ένα καλύτερο και πιο ελκυστικό σχέδιο. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν μεγάλη ευθύνη να προστατεύσουν το σχέδιο, το οποίο αποδείχθηκε σωτήρας της οικονομίας. Θα πρέπει να βοηθήσουν το κοινό να αναγνωρίσει ότι τα άτομα με μεγάλη οικονομική ευρωστία δεν αποτελούν απειλή για τη χώρα. Δεν είναι εδώ για να μας ανταγωνιστούν, αλλά για να έχουν πρόσβαση σε ένα προνόμιο που δεν προσφέρεται από την χώρα καταγωγής τους».
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΚΑΝΗΣ
Διευθύνων Σύμβουλος Askanis Group

«Είναι σίγουρα πολύ επιτυχής πρόγραμμα και πιστεύω ότι πρέπει να επεκταθεί επ 'αόριστον. Οι ξένοι αγοραστές, οι οποίοι είναι άτομα με μεγάλη οικονομική ευρωστία, βοηθούν την οικονομία με την πολύ σημαντική επένδυση ύψους €2 εκατ., στην οποία πρέπει να προβούν στην Κύπρο για να αποκτήσουν την ιθαγένεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στον κλάδο των ακινήτων και βοηθούν την οικονομία στο σύνολό της, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας σε όλους τους συναφείς κλάδους της βιομηχανίας. Στην περίπτωση άλλων χωρών τα χρήματα πηγαίνουν συνήθως στο δημόσιο ταμείο και όχι στην ίδια τη βιομηχανία».


ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΗΛΙΑΔΟΥ
Εκτελεστική Διευθύντρια, Pafilia Property Developers

«Το πρόγραμμα αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για την υποστήριξη της οικονομίας. Τέτοια σχέδια υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και εξακολουθούν να προσφέρονται από πολλά κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδάς, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε από τις υψηλές επενδυτικές απαιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, πιστεύω ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι πολύ ελκυστικό και ότι έχει ωφελήσει σημαντικά τη χώρα. Έχει αναμφίβολα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετατόπιση του τομέα των ακινήτων προς τις αναπτύξεις υψηλής ποιότητας. Είναι πολύ σημαντικό και ελπίζω ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συμπεριφερθούν ώστε να προστατευτεί η ακεραιότητα και η διάρκεια του προγράμματος, καθώς αποτελεί ευκαιρία για εδραίωση της Κύπρου ως παγκόσμιο προορισμό για επιχειρήσεις και lifestyle, διασφαλίζοντας την ευημερία για το μέλλον».
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Διευθύνων Σύμβουλος, Cybarco Development

«Το πρόγραμμα έχει επιτύχει να προσελκύσει επενδύσεις στην Κύπρο. Έχει επίσης συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας. Όλα τα κίνητρα που οδηγούν τις επενδύσεις θεωρούνται θετικά, οπότε, φυσικά, ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν. Πολλές χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα. Το σημαντικό είναι να υπάρχει έλεγχος και να παρακολουθείται στενά».
 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΕΠΤΟΣ
Αντιπρόεδρος του Ομίλου Leptos

«Τα δύο προγράμματα παραχώρησης της κυπριακής ιθαγένειας και άδεια μόνιμης διαμονής υπήρξαν αρκετά ωφέλιμα για την οικονομία και αύξησαν σημαντικά το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα κίνητρα θα πρέπει να συνεχιστούν. Ωστόσο, πρέπει να ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο προωθούνται και διαφημίζονται από ιδιωτικές εταιρείες στο εξωτερικό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα αυτά αντιμετωπίζονται με σύνεση και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερους ελέγχους στις δραστηριότητες προώθησης και τη γενική διαχείριση των προγραμμάτων από τους παρόχους υπηρεσιών».

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ
Ιδιοκτήτης & Διευθυντής, Oikos Constructors & Investment Group Ltd

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Παρείχε ισχυρό κίνητρο για τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα. Το καθεστώς αποδείχθηκε πολύ επιτυχές και θα πρέπει να συνεχιστεί για το άμεσο μέλλον. Πολλές χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια προγράμματα εδώ και πολλά χρόνια και δεν το θεωρώ ως τάση, αλλά ως εποικοδομητικό εμπορικό μέτρο. Οι θετικές εξελίξεις που συνέβαλαν στην ανάκαμψη της οικονομίας μπορούν να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στα προγράμματα που εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΜΟΝΤΑΝΗΣ,
Διευθύνων Σύμβουλος, M.M. Makronisos Marina Ltd

«Το πρόγραμμα εισήχθηκε πολύ έξυπνα από την κυβέρνηση για να τονώσει την οικονομία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στέφθηκε με επιτυχία. Τώρα που η οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και επειδή εκμεταλλευόμαστε το σχέδιο αυτό με λάθος τρόπο, ορισμένοι αντιτίθενται για ορισμένα μέτρα. Είναι σημαντικό να γίνεται χρήση του προγράμματος προς την σωστή κατεύθυνση και όχι να προωθείται ως σχέδιο για "πώληση διαβατηρίων". Αυτό είναι λάθος μήνυμα, όχι μόνο για τους πελάτες μας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι πολύ επιφυλακτική όσον αφορά το σχέδιο. Έγινε εισροή πέραν των €3,5 δισ. από τότε που τέθηκε σε ισχύ και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η οικονομία της Κύπρου άλλαξε πορεία».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΣΙΡΛΗΣ
Διευθυντής, Ομίλου Imperio

«Το σχέδιο δεν είναι κάτι που επινοήσαμε στην Κύπρο. Χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ προσφέρουν τέτοια προγράμματα για δεκαετίες. Αποτελεί κίνητρο για μετανάστευση, για εξερεύνηση και εμπλουτισμού της τοπικής κουλτούρας. Δεν πιστεύω ότι τα προγράμματα πρέπει να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο. Η Κύπρος ήταν πάντα ανοικτή στους επισκέπτες και πρέπει να συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε ξένους επενδυτές που θα ήθελαν να μεταφέρουν μέρος του πλούτου τους στην Κύπρο. Ωστόσο, πιστεύω ότι το πρόγραμμα τυγχάνει περισσότερης κάλυψης από τα ΜΜΕ - και περισσότερα εύσημα - από ό, τι πρέπει. Η πρόσφατη διαρροή από τη Βουλή αποκάλυψε ότι το 2017 το πρόγραμμα προσέλκυσε 503 επενδυτές που επένδυσαν σε περίπου 1.000 ακίνητα, από τα 8.700 ακίνητα που πουλήθηκαν».

Διαβάστε τις απόψεις τους σχετικά με την ανάκαμψη του κλάδου, την τάση για πολυτελείς αναπτύξεις και άλλα στο τεύχος Gold Μαρτίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα την Κυριακή 18 Μαρτίου

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ