Ο CIPA «φλερτάρει» τα κρατικά φιλέτα

Τη διαχείριση κρατικών φιλέτων για σκοπούς προσέλκυσης επενδυτών ζητά να αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), στα πλαίσια της ανάγκης εκσυγχρονισμού του τρόπου διαχείρισης κρατικών περιουσιών. 

Μιλώντας στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, η Γενική Διευθύντρια του CIPA, Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο διαχείρισης των κρατικών περιουσιών, στα πλαίσια του οποίου ζητείται όπως συγκεκριμένα κρατικά φιλέτα, πχ εκείνο στο Πεντάκωμο, τυγχάνουν διαχείρισης από τον CIPA ή από άλλο συγκεκριμένο, εξειδικευμένο για το σκοπό αυτό, φορέα. Η εισήγηση αυτή στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, μέσω επενδύσεων, καθώς η υφιστάμενη διαδικασία είναι αναποτελεσματική. Ήδη, πρόσθεσε, ξένοι επενδυτές προσέγγισαν τον Οργανισμό, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να επενδύσουν σε κρατική γη.

Διαβάστε ακόμα: Καταναλώσαμε 77,3 εκατ. λίτρα μπίρας, κρασιού και ουΐσκι το 2015

Όπως εξήγησε, εξάλλου, μιλώντας στο InBusinessNews η κ. Πηλείδου, πέραν από το κρατικό φιλέτο στο Πεντάκωμο, για το οποίο έγιναν δύο αποτυχημένοι διαγωνισμοί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης επενδυτή για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, στον CIPA ή στον φορέα που θα αποφασιστεί, θα μπορούσαν να παραχωρηθούν και άλλα κρατικά ακίνητα, όπως η κρατική έκθεση αλλά και οι βιομηχανικές ζώνες. «Εμείς λέμε ότι είμαστε διατιθέμενοι να αναλάβουμε τη διαχείριση των εν λόγω ακινήτων, αλλά γενικά θεωρούμε ότι θα πρέπει να καθοριστεί ένας διαχειριστής, είτε φορέας, είτε οργανισμός, είτε κομμάτι κάποιου υπουργείου, ή έστω μια επιτροπή που να απαρτίζεται από διάφορους εμπλεκόμενους», τόνισε η κ. Πηλείδου.

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, θα γίνουμε πιο ευέλικτοι, καθώς ο διαχειριστής θα συζητά με επενδυτές, και θα μελετά όλες τις επιλογές για την κάθε περίπτωση. «Εισηγούμαστε αυτό που κάνουν επενδυτικοί οργανισμοί  σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ Μάλτα), αλλά και σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ. Οι οργανισμοί αυτοί έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης της  γης με βάση κάποιες επιτρεπτές  χρήσεις, και στην περίπτωση της Κύπρου θα μπορούσε να ακολουθηθεί μια διαδικασία αξιολόγησης προτάσεων από επενδυτές με μια επιτροπή που αξιολογεί τις διάφορες προτάσεις για να επιλέγονται τα καλύτερα projects  και να εφαρμόζονται», υπέδειξε η Γενική Διευθύντρια του CIPA.

Η κ. Πηλείδου τόνισε πως η συγκεκριμένη πρόταση του CIPA δεν έχει ακόμα συζητηθεί,  ωστόσο θα εξεταστεί σύντομα, προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος με όλους του εμπλεκόμενους φορείς. 

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η πρόταση του Οργανισμού θα μπορούσε να συνδυαστεί και με τις πρόνοιες του υπό συζήτηση επενδυτικού νόμου για ταχύτερη διαδικασία ολοκλήρωσης των αδειοδοτήσεων. Ο εν λόγω νόμος εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων. 


Ενδιαφέρον επενδυτών για το Πεντάκωμο

Εξάλλου, ο νέος πρόεδρος του CIPA, Μιχάλης Μιχαήλ, ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο, παρά την αποτυχία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή κατά τις δύο φορές που προκηρύχθηκε σχετικός διαγωνισμός.  

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι πρόκειται για ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει σχετική πρόταση στους δύο διαγωνισμούς. «Μας προσεγγίζουν διάφοροι επενδυτές που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται, η διαβούλευση μαζί τους βρίσκεται σε αρχικά στάδια και πρέπει και οι ίδιοι να προχωρήσουν σε market reaserch για να καταλάβουν πως μπορεί να αναπτυχθεί το project, όμως υπάρχει ενδιαφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά. 

SOS για Υφυπουργείο
Μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης τύπου για τη νέα στρατηγική του CIPA, τόσο ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ το Οργανισμού Μιχάλης Μιχαήλ, όσο και η Γενική διευθύντρια, Νατάσα Πηλείδου εστίασαν στην ανάγκη ψήφισης το συντομότερο των διαφόρων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν, και κυρίως εκείνου που αφορά στη δημιουργία Υφυπουργείου ανάπτυξης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για σημαντικές αλλαγές, που θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδυτών στην Κύπρο.

Μάλιστα, ο κ.  Μιχαήλ δήλωσε έτοιμος, μετά τις εκλογές, να ξεκινήσει διάλογο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης της χρυσής τομής, που θα επιτρέψει της ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου. Ιδιαίτερα επείγοντα είναι, επίσης, τα προωθούμενα νομοσχέδια για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την απονομή δικαιοσύνης, ενώ, πέντε νομοσχέδια για τα επενδυτικά ταμεία είναι έτοιμα να προωθηθούν στη Βουλή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους άξονες της στρατηγικής του CIPA για την περίοδο 2017 -2020 στηρίζονται στη λειτουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης. 
 

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο