powered by

Η ακτινογραφία της αγοράς πολυτελών ακινήτων

Ραγδαία αύξηση καταγράφει η ζήτηση για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, η αξία των οποίων ξεπερνά το €1,5 εκατ., με τους αγοραστές πολυτελών ακινήτων να δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση σε διαμερίσματα της Λεμεσού.

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC «Cyprus Real Estate Market» για το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν για ακίνητα αξίας πέραν του €1,5 εκατ. ανήλθαν στις 121, σημειώνοντας άνοδο 59% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, που είχαν ανέλθει στις 76.

Διαβάστε ακόμα: Ρεκόρ Γερμανών τουριστών στην Κύπρο

Από τις 121 συναλλαγές, τη μερίδα του λέοντος είχε η Λεμεσός με 72 πράξεις ή ποσοστό 59,5%, με την Πάφο να ακολουθεί με 39 συναλλαγές ή ποσοστό 32,2%, ενώ περιορισμένες ήταν οι συναλλαγές πέραν του €1,5 εκατ. σε ελεύθερη Αμμόχωστο (5%) και Λάρνακα (3,3%).

Μάλιστα η Λεμεσός κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 18% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, νοουμένου ότι οι συναλλαγές για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών που καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν φτάσει στις 61.

Αξιοσημείωτη ήταν η υπεροχή που είχαν το πρώτο εξάμηνο τα διαμερίσματα της Λεμεσού, καταλαμβάνοντας ποσοστό 81% στις συναλλαγές ακινήτων άνω του €1,5 εκατ., την ώρα που οι συναλλαγές για τις επαύλεις της πόλης κατέλαβαν το 19%.

Διαβάστε ακόμα: Το νέο επιχειρηματικό βήμα των Ι. Ζαβιτσανάκη και Θ. Αναγιωτού
 



Η ανάλυση της PwC βασίστηκε σε δεδομένα συναλλαγών από τη διαδικτυακή πύλη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της 13ης  Σεπτεμβρίου 2017 και αφορούν συναλλαγές που έγιναν μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017.
 

Στα €2-3 εκατ. οι παραπάνω πράξεις
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι οικιστικές αναπτύξεις που κυμαίνονται μεταξύ €2 εκατ. και €3 εκατ. βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών.

Κίνητρο η πολιτογράφηση
Η συγκεκριμένη τάση φαίνεται να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα προγράμματα πολιτογράφησης και εξασφάλισης υπηκοότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση προϋποθέτουν ότι οι ξένοι αγοραστές θα προχωρήσουν σε επενδύσεις σε ακίνητα τέτοιας περίπου αξίας.

Πιο αναλυτικά, οι συναλλαγές σε οικιστικά ακίνητα €1,5-2 εκατ. ανήλθαν στις 16 την πρώτη εξαμηνία του 2017 έναντι 13 την αντίστοιχη περσινή εξαμηνία, σημειώνοντας αύξηση 23%.

Από την άλλη, οι συναλλαγές για οικιστικές αναπτύξεις €2-3 εκατ. εκτοξεύθηκαν από τις 44 το πρώτο εξάμηνο του 2016 στις 89 το πρώτο εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας άνοδο 102%. Την ίδια ώρα, υποχώρηση 18% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς οι πράξεις για ακίνητα €3-5 εκατ., φτάνοντας στις 14 έναντι 17 την ίδια περσινή περίοδο, ενώ αμετάβλητες και ολιγάριθμες παρέμειναν οι συναλλαγές για οικιστικά ακίνητα, οι οποίες περιορίστηκαν και πάλι στις δύο.

Τονίζεται ότι η ζήτηση για κατοικίες με αξία άνω των €3 εκατ. έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των νέων πολυτελών αναπτύξεων, κυρίως στη Λεμεσό, και της αυξημένης διαθεσιμότητας τέτοιων αναπτύξεων, ιδιαίτερα διαμερισμάτων. Οι συναλλαγές για ακίνητα €2-3 εκατ. είχαν ανέλθει στις 107 το 2016 έναντι 58 το 2015, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017 έφτασαν τις 89. Παράλληλα, οι συναλλαγές €3-5εκατ. ανήλθαν στις 27 το 2016 σε σχέση με 12 το 2015, ενώ την πρώτη εξαμηνία του 2017 έφτασαν τις 14.

Δειτε Επισης

Κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο Πήγασος από την Exxon Mobil-Ανάβει το πράσινο φως για τα 125 εκατ. για GSI η ΡΑΕΚ
Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Στην κυκλοφορία τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαΐττά... Ολοκληρώθηκε η Φάση Α1 του έργου μήκους 3,6 χλμ.
Άλλη μια πρώην υπεραγορά Παπαντωνίου έγινε Σκλαβενίτης...Με αμείωτη ένταση το πλάνο πλήρους ενσωμάτωσης
Απευθείας έκδοση άδειας οικοδομής μαζί με πολεοδομική άδεια εισηγούνται οι πολιτικοί μηχανικοί-Επιστολή σε Κ. Ιωάννου
Αυξημένος κατά 2% ο δείκτης τιμών κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2025
Με οδηγίες Μπουντζίνσκι... Άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου σύγχρονου προπονητικού κέντρου της ΑΕΛ