Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ψηφίστηκε το ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα

Με 26 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την εναρμονιστική νομοθεσία για επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 19% σε οικόπεδα.

Υπέρ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης και Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών. Εναντίον ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, καθώς και οι Βουλευτές ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Διαβάστε ακόμα: Λαβύρινθος η απόδοση ΦΠΑ στα ακίνητα;

Η Κύπρος έπρεπε να είχε εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιβάρυνση με ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2008. Η Επιτροπή Οικονομικών είχε εξετάσει το νομοσχέδιο σε 14 συνεδρίες της από τις 23 Ιουνίου 2016. Αφορά μόνο πωλήσεις οικοπέδων προς οικοδόμηση οι οποίες εμπίπτουν στο πλαίσιο άσκησης οικονομικής, εμπορικής δραστηριότητας.  Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής από το νομοσχέδιο αναμένεται να επηρεαστεί μόνο το 5% των συνολικών συναλλαγών του τομέα των ακινήτων. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το ΦΠΑ είναι ανακτήσιμο και θα επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που πωλείται από επιχείρηση ή επιχειρηματία που είναι εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ και θα πληρώνεται στις περιπτώσεις που η επιχείρηση ή ο ιδιώτης είναι εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ. «Και οι μεν και οι δε έχουν το δικαίωμα της ανάκτησης», πρόσθεσε.

Η επιβολή του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, μπορεί να δημιουργήσει κάποια βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας για μερικούς μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα θέματα των εισροών και εκροών που υποβάλλει ο κάθε φορολογούμενος στο ΦΠΑ.  Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ήδη έχει παραληφθεί δεύτερη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Διαβάστε ακόμα: RICS: Αναταράξεις φέρνει στην αγορά ο ΦΠΑ στα οικόπεδα

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023