Προς οριστικό ναυάγιο το Κίμων

Πιο δυσοίωνες από ποτέ είναι οι προοπτικές για τη μεγαλεπήβολη επένδυση «Κίμων» για ανέγερση ξενοδοχείου και πολυτελών διαμερισμάτων στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Έξι και πλέον μήνες μετά τη ρήξη μεταξύ της ρωσικών συμφερόντων εταιρείας Lanomex Development Ltd και του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας, δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για αλλαγή των δεδομένων.

Μπορεί από πλευράς του νέου Δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, να είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συνάντηση με το Ρώσο επενδυτή, Νικολάι Ποταπένκο, από τις αρχές μάλιστα της ανάληψης των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, ο κ. Ποταπένκο δεν παρουσιάζεται πρόθυμος να μπει σε μια νέα προσπάθεια συνεργασίας με το Δημαρχείο. Ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καθορίσει το ραντεβού τους για συζήτηση του θέματος.

Επομένως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της οριστικής ρήξης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος επενδυτής παρουσιάζεται σφόδρα ενοχλημένος με τα όσα έγιναν από πλευράς του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Πέραν τούτου, πηγές από το περιβάλλον του ανέφεραν στο InBusinessNews ότι μπορεί η ρήξη του ίδιου να ήταν με το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να προβληματίζεται για το κατά πόσον μια νέα συνεργασία με τη δημοτική αρχή θα είναι βοηθητική, ειδικά σε περιπτώσεις που ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιες διευκολύνσεις για την ολοκλήρωση της επένδυσης. 

Την ίδια ώρα, άγνωστα παραμένουν τα σχέδια του Νικολάι Ποταπένκο για το κατά πόσον θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, χωρίς της αξιοποίηση του επίμαχου δημοτικού τεμαχίου στη Λεωφόρο Αθηνών ή αν θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης άλλου είδους επένδυσης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ποταπένκο είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου, όπου σήμερα λειτουργεί το γνωστό καφεστιατόριο «Ηοbος», που ανήκε στην οικογένεια Λευκαρίτη, καθώς και άλλων γειτονικών τεμαχίων. 

Κρατάει χρόνια αυτή η «επένδυση»
Η συγκεκριμένη επένδυση στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων δεν είναι ένα πρόσφατο σχέδιο. Αντίθετα, πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα. Η πρώτη συζήτηση για την υλοποίηση του είχε γίνει την περίοδο 2009 – 10. Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί εν δυνάμει επενδυτές είχαν πλησιάσει εκείνη την περίοδο το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την άδεια να αξιοποιήσουν το χώρο όπου βρισκόταν το πρώην δημοτικό μέγαρο στις Φοινικούδες για την ανέγερση πολυτελών διαμερισμάτων. Ωστόσο, μετά από συζήτηση, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισαν ότι προτεραιότητα είχε η ανέγερση ξενοδοχείου, με σκεπτικό για περαιτέρω ανάπτυξη της Λάρνακας. 

Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι επαφές του Δήμου με την οικογένεια Λευκαρίτη, στους οποίους ανήκε το διπλανό ακίνητο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρισκόταν η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου. Στην πορεία, κατόπιν διαβουλεύσεων, μπήκε στο διάλογο και η Hasapis Development, με την οποία οι αδελφοί Λευκαρίτοι έκαναν κοινοπραξία, για την ανάληψη του έργου. 

Πέραν του ξενοδοχείου, η κοινοπραξία έθεσε ως όρο και τη δημιουργία πολυτελών διαμερισμάτων και καταστημάτων. Κατόπιν συζητήσεων, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συγκεκριμένο μοντέλο επένδυσης. Το έργο θα περιλάμβανε πεντάστερο ξενοδοχείο 25 ορόφων, πολυτελή διαμερίσματα, επώνυμα καταστήματα, υπέργειους χώρους στάθμευσης, πισίνες, εστιατόρια και καφετερίες. Βάσει της συμφωνίας, ο Δήμος θα έβαζε στο έργο το τεμάχιο ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αθηνών στην παραλία των Φοινικούδων, και ως αντάλλαγμα θα έπαιρνε μέρος των διαμερισμάτων που θα ανεγείρονταν στο πλαίσιο της νέας ανάπτυξης. 

Στα χέρια του Ρώσου
Η μεγάλη οικονομική κρίση που ακολούθησε, έφερε οικονομική στενότητα, κυρίως στην Hasapis Development η οποία αδυνατούσε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου. Το 2014 η οικογένεια Λευκαρίτη, η οποία είχε ήδη προχωρήσει στην αγορά και γειτονικών υποστατικών για τις ανάγκες του «Kimon», πώλησε το έργο στην εταιρεία Lanomex Development, συμφερόντων του Ρώσου επενδυτή Νικολάι Ποταπένκο. Το ποσό της πράξης μεταξύ των δύο πλευρών δεν έγινε γνωστό. 

Η αποξένωση του έργου από την οικογένεια Λευκαρίτη, έφερε αλλαγή δεδομένων και για το Δήμο Λάρνακας. Το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο είχε πλέον αλλάξει μετά τις εκλογές, μπήκε σε διαβουλεύσεις με των Ρώσο επενδυτή, καταλήγοντας  σε νέα συμφωνία για πώληση του δημοτικού ακινήτου στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και όχι αντιπαροχή. 

Η συμφωνία πώλησης του εν λόγω τεμαχίου υπογράφηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2015, μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και της Εταιρείας Lanomex Development Ltd, έναντι του ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Ποταπένκο, ο οποίος δεσμευόταν για την κατασκευή του έργου, κατέβαλε ως προκαταβολή το ποσό του €1,5 εκατ.

Βάσει της συμφωνίας, το υπόλοιπο ποσό θα καταβαλλόταν σε δόσεις. Ωστόσο, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2016, ο κ. Ποταπένκο δεν είχε καταβάλει, όπως προβλεπόταν, τη δεύτερη δόση ύψους €1 εκατ. προς το Δήμο Λάρνακας, ενώ δεν είχε ακόμα υποβάλει στο δημαρχείο τα σχετικά έγγραφα για έκδοση πολεοδομικής άδειας για το έργο.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, ο κ. Ποταπένκο ζήτησε τρίμηνη παράταση, επικαλούμενος διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε, για να πάρει αρνητική απάντηση από το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιου. Στις 11 Δεκεμβρίου 2016,  το Δημοτικό Συμβούλιο απέστειλε επιστολή στο Ρώσο επενδυτή γνωστοποιώντας του την απόφαση για τερματισμό της ισχύος του συμβολαίου.
  
Αγωγές από τον Νικολάι
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Ποταπένκο, ο οποίος κινήθηκε νομικά εναντίον του Δημαρχείου.  Συγκεκριμένα, καταχώρησε δύο αγωγές εναντίον του Δήμου Λάρνακας, αξιώνοντας την επιστροφή της προκαταβολής ύψους €1,5 εκατ που είχε καταβάλει, κατά την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς του δημοτικού τεμαχίου. Αξιώνει επίσης αποζημιώσεις με αιτιολογικό την προσβολή της αξιοπιστίας του από ενέργειες του Δήμου.

Έκτοτε το έργο πάγωσε, ενώ η αναγγελθείσα, εν μέρους του νέου Δημάρχου Λάρνακας, προσπάθεια για νέες διαβουλεύσεις με τον κ. Ποταπένκο, δεν έχει ακόμα μπει σε τροχιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν δικαστική απόφαση που θα δικαιώνει τον κ. Ποταπένκο, θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος δαπάνησε το ποσό της προκαταβολής για την κατασκευή της πρώτης φάσης του νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου Τερσεφάνου.

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ