Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Sunny Mall: Κόκκινο από το Τμήμα Περιβάλλοντος

Ασύμβατη χαρακτηρίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος την προτεινόμενη κατασκευή του εμπορικού κέντρου Sunny Mall στο Δήμο Λειβαδιών με βάση τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες και χρήσεις, ενώ επισημαίνει πως το Τοπικό Σχέδιο για την περιοχή βρίσκεται υπό διαβούλευση και ετοιμασία και αναμένεται να καθορίσει τις μελλοντικές χρήσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, η Περιβαλλοντική Αρχή, εισηγείται όπως το προτεινόμενο έργο να μην αδειοδοτηθεί στην παρούσα φάση, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει πως το έργο θα μπορούσε να επανεξεταστεί στην περίπτωση που αρθούν οι Πολεοδομικοί περιορισμοί και ιδιαίτερα ο χαρακτηρισμός των τεμαχίων ως  SEVESO, με την αποξήλωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών.

Με βάση τη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, η προτεινόμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει κυρίως εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής. Πιο συγκεκριμένα στο Εμπορικό Κέντρο Sunny Mall, θα χωροθετούνται:

1.    Εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, deli shop, καφετέριες και τράπεζα στο ισόγειο ενώ τμήμα του διαθέτει και όροφο (στα δύο άκρα του κτιρίου)
2.    Παγοδρόμιο και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στο υπόγειο
3.    1.000 χώροι στάθμευσης

Σύμφωνα με την αίτηση που υποβλήθηκε, οι κατασκευαστικές εργασίες προτεινόταν όπως αρχίσουν τον Απρίλιο του 2017 και γινόταν εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2019.

Εντός οικιστικής ζώνης
Στη γνωμάτευση αναφέρεται ότι η ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου χωροθετείται  εντός οικιστικής ζώνης σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται και επομένως, υπογραμμίζεται, η προτεινόμενη ανάπτυξη παρεκκλίνει από τις πρόνοιες του ισχύοντος Τοπικού Σχεδίου.

Επίσης, βορειανατολικά του χώρου ανάπτυξης εντοπίζεται η Ειδική Ζώνη Διυλιστηρίων και με βάση την Κοινοτική Οδηγία SEVESO τα οικόπεδα όπου χωροθετείται το εμπορικό κέντρο επηρεάζεται άμεσα από ενδεχόμενα ατυχήματα μεγάλης κλίμακας στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

Την ίδια ώρα, στα συμπεράσματα του το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι από τη μονάδα θα παράγεται κατά το στάδιο λειτουργίας, μεγάλος όγκος υγρών αποβλήτων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα στο παρόν στάδιο για διάθεση τους στο Αποχετευτικό Σύστημα Λάρνακας, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί εναλλακτική διευθέτηση.

Επίσης, το γεγονός ότι η αποξήλωση και μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, που εφάπτονται με τον προτεινόμενο χώρο ανάπτυξης, δεν έχει πραγματοποιηθεί και αναμένεται να διαρκέσει για σημαντικό χρονικό διάστημα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προτεινόμενου έργου , η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει το 2019, ημερομηνία που δεν αναμένεται να έχουν μετακινηθεί οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών στο σύνολο τους.

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης