Amazon Web Services: Δεν αποκλείεται να ανοίξει γραφείο στην Κύπρο

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο η Amazon Web Services (AWS) να ανοίξει γραφείο στην Κύπρο ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δημόσιου Τομέα της εταιρείας Cameron Brooks, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως το 2023 θα δούμε πολλά περισσότερα από την AWS στο νησί μας.

Στο πλαίσιο της τελευταίας ενημέρωσης των ΜΜΕ που έδωσαν το παρών τους στο AWS re:Invent 2022, στο Λας Βέγκας, ο κ. Brooks μίλησε στον δημοσιογράφο του GOLD Άδωνη Άδωνη για τα σχέδια της AWS για την Κύπρο.  

Υπενθυμίζεται ότι η σχέση μεταξύ της AWS και της Κύπρου ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, όταν ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος και ο κ. Brooks υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο επικεντρώθηκε σε τρεις τομείς.

Διαβάστε ακόμα:
 

Πρώτο, να εφαρμοστεί μια πολιτική cloud-first, η οποία περιλαμβάνει παραδείγματα και συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προμήθειας του cloud. «Αυτό είναι κάτι που κάναμε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Brooks.

Ο δεύτερος τομέας αφορά το ευρύ θέμα των δεξιοτήτων και την κατανόηση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας του cloud, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό το κομμάτι, η AWS συνεργάζεται με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για την εκπαίδευση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και με τοπικά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για τη διάδοση της τεχνολογίας cloud.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο δεσμευτήκαμε να εκπαιδεύσουμε 29 εκατομμύρια έως το 2025 με δεξιότητες στο cloud. Όχι μόνο άτομα που είναι υπάλληλοι ή πελάτες μας, αλλά και πολίτες που μπορεί να ενδιαφέρονται να ενταχθούν ή να δημιουργήσουν startups και που μπορεί να είναι ειδικευμένοι σε ορισμένους τομείς, αλλά να μην μπορούν να τους εφαρμόσουν στο περιβάλλον του cloud. Οπόταν αυτό θα έρθει και θα συμπληρώσει για να μπορούν να το κάνουν», είπε ο κ. Brooks.  

Για το σκοπό αυτό, το AWS Activate, είναι πλέον διαθέσιμο και στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε αυτοχρηματοδοτούμενους και νέους επιχειρηματίες, όπου με τη χρήση πόρων της AWS τους βοηθά να κλιμακώσουν την επιχείρησή τους.

Τέλος, ο τρίτος τομέας περιστρέφεται γύρω από την έναρξη πιλοτικών έργων, τα οποία αναδεικνύουν τις δυνατότητες κατά τη μετάβαση στο cloud.

«Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι ο Υφυπουργός έχει στη διάθεσή του αρκετή στήριξη από την κυπριακή κυβέρνηση. Είμαστε σε επικοινωνία διαρκώς. Στέλνω μέλη από την ομάδα μου, ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην Κύπρο», επισήμανε.

Και ενώ η Κύπρος εξυπηρετείται από την ομάδα AWS στην Αθήνα, ο κ. Brooks δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να ανοίξει γραφείο στο νησί, δεδομένου ότι η τοπική πελατειακή βάση συνεχίζει να αυξάνεται, περιλαμβάνοντας τον χρηματοοικονομικό χρηματιστή Trading Point και τον προμηθευτή λογισμικού Proto.io.

«Θα έχουμε πολλές ιδέες που θα προκύψουν από τις συζητήσεις μεταξύ της ομάδας μου και της ομάδας του Υφυπουργού, και στη συνέχεια θα κατανοήσουμε πώς μπορούν να εκτελεστούν συγκεκριμένα έργα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος και νομίζω ότι το 2023 θα δείτε πολλά περισσότερα», είπε καταλήγοντας ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δημόσιου Τομέα της AWS, Cameron Brooks. 

Δειτε Επισης

Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»