Τεχνολογία, καινοτομία και έρευνα: Α και Ω τα soft skills

Kρατικά στελέχη και επαγγελματίες του χώρου της τεχνολογίας ενημέρωσαν στο πλαίσιο του Cyprus Tech Career Fair τους επισκέπτες για τις ευκαιρίες απασχόλησης στην κυπριακή αγορά και τα αναγκαία προσόντα που απαιτούνται ώστε να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό κορυφαίων εταιρειών.

Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με τίτλο «Technology, innovation and research: the pillars that are driving economic growth for the future».

Ο Αντώνης Πολεμίτης, Πρόεδρος του Techisland, είπε πως για να εξελιχθεί η χώρα σε ένα τεχνολογικό κέντρο δεν πρέπει να βασιστούμε μόνο στη λογική της εκπαίδευσης των πολιτών από νεαρή ηλικία με την ελπίδα ότι θα εργαστούν σε ΤΠΕ μετά από χρόνια. Πρότεινε όπως έρχονται και άτομα από τρίτες χώρες, αλλιώς, προειδοποίησε, η τεχνολογική ανάπτυξή μας "θα μείνει ως ένα επίπεδο".

Ο Δημήτρης Νησιώτης, Πρόεδρος του CITEA, εξέφρασε την άποψη ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ως προς το τι είναι η κατάλληλη γνώση. Ακολούθως, διαπίστωσε ότι, πρώτο υπάρχει έλλειψη δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, δεύτερον πως η πληροφορική δεν είναι ένα τεχνικό επάγγελμα ούτε απευθύνεται μόνο στους αρίστους και τρίτον, πως υπάρχουν διαφόρων ειδών θέσεις στον τομέα για διαφορετικά χαρακτηριστικά προσώπων, όπως ρόλοι εμπορικοί, οικονομικοί, σχεδιασμού κλπ.

Η Έλενα Χατζηκακού, Acting Director του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, είπε αρχικά πως στόχος για ψηφιακά ικανούς μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και σχολεία είναι μακροπρόθεσμος, τονίζοντας ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες υπηρετούν την παιδαγωγική.

"Η αξιοποίησή τους", πρόσθεσε "αφορά όλα τα μαθήματα, την εκπαίδευση και τη ζωή πέρα από την εκπαίδευση". Σύμφωνα με την ίδια, κύριο ρόλο για την επιτυχία έχουν οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τη διά βίου επαγγελματική μάθηση, την ενεργό συμμετοχή στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και αξιολόγηση της μάθησης.

Ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, είπε πως η παγκόσμια έρευνα 2020 έδειξε πως η έλλειψη επαρκών ψηφιακών δεξιοτήτων συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις πιο σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις της παγκόσμιας δεκαετίας.

"Η ζήτηση για επαγγελματίες που κατέχουν συνδυασμό ψηφιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων (“soft skills) θα αυξηθεί γεωμετρικά", ανέφερε, για να προσθέσει πως "η 4η βιομηχανική επανάσταση θα έχει θετικό αντίκτυπο σε θέματα απασχόλησης".

Ο Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, είπε με τη σειρά του ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ανθρωπίνου δυναμικού για να εργαστεί σε εταιρείες τεχνολογίας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως καθώς η τεχνολογία είναι οριζόντια, υπάρχει πληθώρα επαγγελμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. "Η τεχνολογία είναι παντού", τόνισε, δίνοντας εκ νέου έμφαση στην ανάγκη καλιέργιας απαραίτητων δεξιοτήτων.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Μάριος Γεωργούδης, General Manager του Techisland.

Ποιους ενδιαφέρει η Έκθεση

Η Cyprus Tech Career Fair απευθύνεται σε μαθητές/τριες Λυκείου, φοιτητές/τριες, νεαρούς/ες επαγγελματίες και γονιούς που θέλουν να ενημερωθούν για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τις σπουδές που θα πρέπει να ακολουθήσουν και για τις ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρουν οι εταιρείες που συμμετέχουν στην Έκθεση.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από πρώτο χέρι και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις για τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον από εταιρείες που συμμετέχουν ως εκθέτες.

  • Πληροφορίες

Ημερομηνίες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Πέμπτη και Παρασκευή, 24 & 25 Νοεμβρίου 2022

09:00 – 13:00 & 15:00 – 20:00

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

15:00 – 20:00

Είσοδος ελεύθερη, Κρατική Έκθεση Κύπρου

Για πληροφορίες και εγγραφές πατήστε εδώ.

Οργανωτής: ΙΜΗ

Premium Sponsors: Τράπεζα Κύπρου, Jinius

Platinum Sponsor: Exness

Gold Sponsors: Parimatch Tech, Odyssey, Ελληνική Τράπεζα, Amdocs

Silver Sponsors: PwC Κύπρου, ISX Financial, TheSoul Publishing, Murex

Eκθέτες: KPMG, Epic, Ecommbx, JCC Payment Systems, NET U, Cognyte Cyprus, HF Markets, TSYS, Windsor Brokers, MS Electronics, Techlink, Deloitte, OpenWay Group, EY, Singular, ISACA, Mada, Deriv Operations (Cyprus) LTD, MIEEK, EnterCY

Υπό την Αιγίδα: Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας -  Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής

Με τη στήριξη: Invest Cyprus, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Κυπριακός Σύνδεσμος Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (CYHRMA), CITEA, Cyprus Computer Society, Cyprus Tech Association, techisland, Cyprus Public Transport

Χορηγός Επικοινωνίας: Άλφα Κύπρου, περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business, πόρταλ REPORTER, Super FM

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ: Τηλέφωνο: 22505555  Φαξ: 22679820  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας