Η ευκαιρία του ψηφιακού μετασχηματισμού

*Γράφει η Νέλλη Λαμπράκη, Marketing & Sales Senior Manager, Epic

Τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματικός κόσμος βίωσε νέες, δύσκολες, καταστάσεις που πέρα από τα προφανή προβλήματα που προκάλεσαν σε πρώτο βαθμό, κληροδότησαν και αρκετές πρακτικές και εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε ένα δρόμο προόδου.

Η τεχνολογία και τα νέα εργαλεία ήταν διαθέσιμα εδώ και καιρό, βελτιώνονταν και εξελίσσονταν με την πάροδο των χρόνων, όμως δεν έβρισκαν τον απαιτούμενο χώρο, εμπιστοσύνη, αλλά και τον  χρόνο να εφαρμοστούν στον επιχειρηματικό κόσμο. Η νέα συνθήκη ήρθε μεν βίαια στις ζωές μας, με την κοινωνία να πληρώνει βαρύ φόρο και τις συνέπειες να αφήνουν εμφανή σημάδια μέχρι και σήμερα, επίσπευσε όμως τις αλλαγές και την υιοθέτηση των νέων εργαλείων που ήταν διαθέσιμα.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αποτελούσαν ανέκαθεν βραχίονα τεχνολογικής ανάπτυξης για το σύνολο των επιχειρήσεων, δρώντας ως τεχνολογικοί σύμβουλοι λόγο της άμεσης μεταξύ τους σχέσης.

Κύριος άξονας της ανάπτυξης αυτής είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Με τον όρο ψηφιακός μετασχηματισμός εννοούμε τις αλλαγές που σκοπεύει να υιοθετήσει μια επιχείρηση, ώστε να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα και τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία, μεταξύ των οποίων, το διαδίκτυο, τα ψηφιακά μέσα,  τα λογισμικά, οι εφαρμογές και οι νέες τεχνολογίες στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index) οι βασικές τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού είναι:

  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)
  • Υπηρεσίες κινητής τεχνολογίας
  • Τεχνολογίες cloud
  • Ανάλυση δεδομένων
  • Internet of Things
  • Ρομποτική και αυτοματοποίηση
  • Τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing)
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI)
  • Κυβερνοασφάλεια (cybersecurity)

Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργούν καινούργιες αγορές και πρωτοφανείς ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους, ώστε να μπορούν να:

  • Ενσωματώνουν τις ανάγκες και προτιμήσεις των πελατών τους στις διαδικασίες ανάπτυξης και παραγωγής τους.
  • Βελτιώνουν την ποιότητα και να αποφεύγονται τα λάθη σε όλα τα στάδια της επιχειρησιακής διαδικασίας.
  • Αποκτούν Επιχειρησιακή Συνέχεια και δυνατότητα εργασίας κάτω από δύσκολες συνθήκες ή και χωρίς φυσική παρουσία.
  • Δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, αναπτύσσοντας τις εργασίες τους.

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες του ψηφιακού μετασχηματισμού οφείλουν να αποκτήσουν τόσο τις σχετικές γνώσεις όσο και τις απαραίτητες δεξιότητες σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, θα είναι σε θέση να διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον εξοικειωμένο με την ψηφιακή πραγματικότητα και τις ευκαιρίες που προσφέρει.

Η Epic πρωτοπορεί με εξειδικευμένες λύσεις

Στα θετικά στοιχεία της χώρας μας είναι οι ευρυζωνικές υπηρεσίες, τόσο σε επίπεδο σταθερών δικτύων όσο και κινητών, με την Εpic άλλη μια φορά να βρίσκεται στις θέσεις των πρωτοπόρων.

Το δίκτυο οπτικών ινών επεκτείνεται συνεχώς καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος των περιοχών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο με αξιοπιστία και χωρίς υψηλό κόστος.

Οι  ταχύτητες αυτές τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν τεχνολογίες που βρίσκονται στο υπολογιστικό νέφος (Cloud), εργαλεία άμεσης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας των υπαλλήλων και των εξωτερικών συνεργατών, να αναλύουν δεδομένα πολύ πιο γρήγορα, να βελτιώσουν τις παραγωγικές τους διαδικασίες και να γνωρίσουν τον κόσμο του Internet of Things.

Την ίδια στιγμή τα κινητά δίκτυα 5G αυξάνουν και αυτά την κάλυψη τους, δίνοντας εξίσου σημαντικές δυνατότητες στις επιχειρήσεις. Όλα μπορούν να γίνουν πλέον από παντού, τόσο από τους πελάτες όσο και από τους εργαζόμενους, βάζοντας έτσι το mobility και την υβριδική εργασία για τα καλά στις ζωές μας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια διαρκής διαδικασία η οποία δημιουργεί κατάλληλες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις αλλά απαιτεί εκπαίδευση και υποδομές και κυρίως επιλογή των κατάλληλων συνεργατών. Ο επιχειρηματικός βραχίονας της Epic παρέχει σε κάθε πελάτη εξειδικευμένους συμβούλους που παρουσιάζουν σε κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους, όλες τις τεχνολογικές ευκαιρίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν για βελτίωση της παραγωγικότητας τους παρέχοντας τόσο τα εργαλεία όσο και τη γνώση για την ομαλή μετάβαση τους στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Μάθετε περισσότερα για το πως μπορεί η Epic να γίνει πολύτιμος συνεργάτης της επιχείρησης σας καλώντας την γραμμή υποστήριξης επιχειρήσεων στο 131 ή στο epic.com.cy.

 

 

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»