Ξεκινώντας το ψηφιακό ταξίδι της επιχείρησης

Το ταξίδι για τη ψηφιακή αναβάθμιση έχει συνοδοιπόρους τους ανθρώπους που στελεχώνουν την εταιρεία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά το CITEA Digital Cyprus Conference 2022.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν οι Χάρης Χαραμής, CTO/ Data Center Architect, Head of the International Tech Hub, MBA, MCSE, CCNP-DC, NetApp CLOUD expert ,NCSE, IT Trainer YouDream, Kώστας Πέτσας,Service Delivery Manager, Kyndryl Cyprus, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Chief Technology Officer, NetU Consultants Ltd, Βασίλης Κρασσάς, Head of Strategy, SOFTONE GROUP of Companies, Μιχάλης Τυρίμος, Managing Director, Capacitor Partners και Θεράπων Θεράποντος, Managing Director, DataKnights Ltd

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έκανε την αρχή λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τις προκλήσεις. Υπάρχει μια δυσκολία διαπιστώνει, όχι γιατί είναι ψηφιακός αλλά γιατί ανασχηματίζεται. «Ο βασικός λόγος είναι η αντίσταση (resistance). Αν το αναλύσεις θα δεις ότι υπάρχουν δύο φάσεις. Συστημική αντίσταση, όπως έλλειψη δεδομένων για να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, και η αντίσταση στη συμπεριφορά, από λανθασμένες πεποιθήσεις που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο ομαλός ανασχηματισμός», είπε.

Ο Kώστας Πέτσας είπε πως το πιο σημαντικό είναι η στρατηγική ψηφιακού ανασχηματισμού να έχει ένα σκοπό και η εταιρεία να είναι σε θέσει να δει πώς θα τον εφαρμόσει με σύγχρονο τρόπο και, επίσης, το πώς θα εντάξει στο ταξίδι του μετασχηματισμού τους εργαζόμενούς του». Ταξίδι το οποίο είμαι μεγάλο, όπως είπε και που θέλει χρονο. Έμφαση έδωσε και στο σκέλος των πελατών οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη στην εν λόγω στρατηγική.

Ο Βασίλη Κρασσάς, Head of Strategy, SoftOne Technologies Ltd είπε πως οι ίδιοι οι πελάτες πρέπει να γίνουν μέρος της αναβάθμισης. Είναι κρίσιμο το να τους φέρουν κοντά και να δουν ποιες είναι οι ανάγκες τους. Ο ομιλητής είπε πως πρέπει να εμπλέκεται και το προσωπικό με την κατάλληλη ενημέρωση, εκπαίδευση και καθοδήγηση. Πρόκειται είπε για μια σύνθετη διαδικασία που εμπλέκει πολλούς, πρόσθεσε λέγοντας ότι οι σύμβουλοι τεχνολογίας βοηθούν μέσα από τη στενή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με την εταιρεία.

Ο Χάρης Χαραμής είπε πως η ψηφιακή μετάβαση είναι συνεχής και όχι κάτι το προσωρινό. Οι εταιρίες πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας και να εντοπίσουμε τα business processes μας. «Έχουμε εργαλεία τεχνολογίας που είναι διαθέσιμα ευρέως, όμως, αυτά τα εργαλεία είναι σαν συστατικά. Αν δεν ξέρεις πώς να τα χρησιμοποιήσεις θα αποτύχεις», είπε στη συνέχεια. Για τη δημιουργία κουλτούρας ο ομιλητής είπε πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας.

Σύμφωνα με τον Θεράπων Θεράποντος, μια επιχείρηση πρέπει να σκεφτεί το κόστος του να μην προχωρήσει σε μετασχηματισμό. «Αν δεν βελτιώσει μια διαδικασία, ή την εμπειρία του πελάτη, ίσως να χάσει μερίδιο της αγοράς», εξήγησε.  Είναι μια διαδικασία και πρέπει να εξηγήσουμε τα οφέλη ενισχύοντας έτσι μια κουλτούρα που επιτρέπει τη γρήγορη ψηφιοποίηση. Μεγάλη σημασία διαδραματίζει και το πώς θα χρησιμοποιήσει μια εταιρεία τα τεχνολογικά εργαλεία. Η ψηφιοποίηση δεν είναι προορισμός διευκρίνισε ο ομιλητής, αλλά, μέρος του επιχειρείν.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ληφθούν υπόψη εξαρχής, ο Μιχάλης Τυρίμος είπε πως η ομάδα πρέπει να είναι μέρος της αλλαγής ακολουθούμενη από την τεχνολογία. Πρέπει να σεβαστούμε τον τρόπου που εργάζονται, πρόσθεσε. Δεν είναι για εφαρμογή λύσεων που αφορά το τώρα αλλά το μέλλον της εταιρείας. Ακόμη ένα λάθος που επεσήμανε ο κ.Τυρίμος είναι το να οι υιοθετούνται βιαστικές λύσεις χωρίς να λαμβάνεται το αύριο. «Να ξέρεις τον χρήστη σου, κάτι που μπορείς να μάθεις μέσω των data του», συμπλήρωσε.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Οργανωτής: CITEA

Συντονιστής: IMH

Κύριος Χορηγός: ECOMMBX

Technology & Innovation Conference Partner: Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Χορηγοί: Capacitor Partners, Cyta Business, Hellenic Bank, JINIUS, KPMG, Kyndryl, NAGA Pay, NetU, Oracle, SoftOne, YouDream

Εκθέτες: Datatech, Demstar, MS Electronics, Ralliton

Υποστηρικτής: AdTech Holding, IMR/Πανεπιστήμιο ΛευκωσίαςΤΜ

Με την Στήριξη: EnterCY, Invest Cyprus, ISACA Cyprus Chapter

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business, πόρταλ REPORTER, OmegaLive

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση