Το τεχνολογικό ταξίδι τεσσάρων ΜμΕ και η συνταγή επιτυχίας

Τη συνταγή της επιτυχίας τους και το τεχνολογικό τους ταξίδι στην ψηφιακή αναβάθμιση μοιράστηκαν τέσσερις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Cyta Business Roadshow, σε μια ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση με πρωταγωνιστές επιχειρήσεις που κοίταξαν στα μάτια το μέλλον.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Μιχάλης Αντωνίου, Chief Product Officer, Hellas Direct, Ανδρέας Βασιλόπουλος, Business Development Director, Fetch, Proud Member Of G.A.P. Vassilopoulos Group, Στέφανη Θεοφάνους, EU & National Funding Consultant, GrantXpert Consulting και Θέρης Θεράποντος, Ιδιοκτήτης Εστιατορίου και Μουσικής Σκηνής, Παλαιά Ελιά.

Ο Μιχάλης Αντωνίου έκανε την αρχή λέγοντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν στη δημιουργία start up. Οι τεχνολογίες όπως το ΑΙ βοηθούν τις εταιρείες να παρέχουν καλύτερη καταναλωτική εμπειρία, ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Αντωνίου, θέλοντας έτσι να τονίσει τη σημασία της ψηφιακής αναβάθμισης στις επιχειρήσεις.

Περιγράφοντας τον σκοπό πίσω από τη δημιουργία της Hellas Direct ο κ. Αντωνίου ανέλυσε το ασφαλιστικό μοντέλο και τις ανάγκες που υπήρχαν στον κλάδο, εξηγώντας ακολούθως στο κοινό πώς τα έξοδα κατανέμονται σε διάφορες πλευρές της επιχείρησης.  «Η τεχνολογία μας επέτρεψε να έχουμε καλύτερους αλγόριθμους για να κάνουμε στη συνέχεια καλύτερη έρευνα των ρίσκων μας με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κερδοφορία», είπε στη συνέχεια.

Η Στέφανη Θεοφάνους ακολούθησε, αναφέροντας ότι στην επιχείρηση προέκυψαν ανάγκες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων και πως η διαδικασία αρχικά γινόταν χειρωνακτικά. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες λαθών ήταν πολύ μεγάλες, όπως και η σπατάλη χρόνου.

Το 2019 αξιοποίησαν κονδύλια του Υπουργείου Εμπορίου μέσω των οποίων έγινε αυτοματοποίηση της διαδικασίας και σήμερα είναι 100% συμμορφωμένοι. Η κ. Θεοφάνους εστίασε και στο πλεονέκτημα επικερδών διεργασιών που προέκυψε λόγω του επιπλέον χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους χάρη στην τεχνολογία. Ως συνεπακόλουθο, ο οργανισμός αναπτύχθηκε ακόμη πιο ραγδαία.

Ο Ανδρέας Βασιλόπουλλος μίλησε για τις αλλαγές μετά την πανδημία, λέγοντας ότι όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες προχωρούσαν στη δημιουργία e-shops για αύξηση των πωλήσεών τους.

«Τo Fetch κάνει διαρκώς αλλαγές, και η στρατηγική μας είναι να αφοσιωθούμε στο λιανεμπόριο. Το καινοτόμο στην περίπτωσή μας είναι ότι σου φέρνουμε αυτό που θέλεις σε χρόνο ρεκόρ στην πόρτα σου με παρακολούθηση της παραγγελίας σε πραγματικό χρόνο» είπε, και συμπλήρωσε:  «Ήμασταν οι πρώτοι που παραδώσαμε προϊόντα σε λιγότερο από μία ώρα».

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βασιλόπουλος εξήγησε το πώς η τεχνολογία συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας του και στην καινοτομία που χαρακτηρίζει την εταιρεία.

Ο Θέρης Θεράποντος από την πλευρά του, έψαχνε τη λύση για να γνωρίζει τι γίνεται στο εστιατόριό του χωρίς να έχει φυσική παρουσία στο χώρο, λόγω του φόρτου εργασίας του. Η πρόκληση ήταν να υιοθετηθούν οι τεχνολογίες από το προσωπικό του εστιατορίου, καθώς χρειάστηκε χρόνος μέχρι οι εργαζόμενοί του να εμπιστευθούν τη νέα κατάσταση.

Το αποτέλεσμα ήταν να εμπιστευτούν την τενχολογία και να εφαρμοστεί το εργαλείο με μεγάλη επιτυχία. Η εταιρεία του προχώρησε με την υιοθέτηση άλλης μίας υπηρεσίας που συγκεντρώνει όλες τις κρατήσεις. Ως αποτέλεσμα, η επιχείρηση κατάφερε να κάνει μεγάλη εξοικονόμηση. Έτσι, με τη βοήθεια εφαρμογής πλέον το εστιατόριο μπορεί να υπολογίσει το κόστος της επιχείρησης σε καθημερινή βάση.

«Η τεχνολογία είναι απαραίτητη και είναι εκείνη που δημιουργεί νέες ανάγκες και επιθυμίες και οδηγεί, αλλά και καθοδηγεί, σε αλλαγές στις επιχειρήσεις. Συνεπώς η κάθε μία πρέπει να δει πώς βελτιώνεται με την τεχνολογία. Οι επιχειρήσεις κινούνται με ταχύτητα και επομένως πρέπει να υπάρχει κατανόηση των τεχνολογιών που προσφέρονται», ήταν τα καταληκτικά σχόλια του Δημήτρης Βάκη, Διοικητικού Συμβούλου της KPMG Κύπρου και συντονιστή του Συνεδρίου και της συζήτησης που εξήγαγε τα πολύτιμα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες συμπεράσματα.

Δειτε Επισης

Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One