Διασύνδεση αναγκών αγοράς και εργασιακών δεξιοτήτων στον ICT τομέα

Οι κορυφαίες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια θα έχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα ονόματα: Algorithm Bias Auditor, data detective, cyber calamity forecaster και human-machine teaming manager.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πρόκειται για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας και εν μέρει δημιουργήθηκαν από την  εκτόξευση στην χρήση του διαδικτύου λόγω των lockdowns κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19.

Οι αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία στα εργασιακά δρώμενα κερδίζουν σταδιακά δυναμική και στην Κύπρο. Ειδικά καθώς όλο και περισσότερες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας επιλέγουν να ιδρύσουν επιχειρηματική βάση ή την έδρα τους στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα, το τεχνολογικό οικοσύστημα μεγεθύνεται διαρκώς. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ευρέως ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των απαιτήσεων της αγοράς και των δεξιοτήτων των ατόμων που σήμερα βρίσκονται στην αγορά εργασίας.

Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη διασύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, η Kyndryl Κύπρου φιλοξένησε φοιτητές στα γραφεία της στη Λευκωσία, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν πώς λειτουργεί μια κορυφαία εταιρεία στον τομέα της τεχνολογίας. Ενώνοντας τις δυνάμεις της με τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου, η Kyndryl υλοποίησε ένα πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης επί πληρωμή για φοιτητές του τομέα ICT οι οποίοι ειδικεύονται στο cloud, την ψηφιακή ασφάλεια και την επεξεργασία δεδομένων.

«Η Kyndryl υποστηρίζει την προσπάθεια εκπαίδευσης και καθοδήγησης νέων ταλέντων πριν εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε φοιτητές και να τους παρέχουμε καθοδήγηση ώστε να αναπτύξουν τις απαιτούμενες ικανότητες του μέλλοντος», εξηγεί ο Μάριος Καπιρής, Διευθυντής της Kyndryl στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω των Γραφείων Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας – Be Connected. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οκτώ Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η Kyndryl συνεργάζεται στενά με τα Γραφεία Διασύνδεσης, τα οποία προωθούν τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Απώτερος στόχος είναι οι μαθητές να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις και εμπειρία και να γνωρίσουν το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον αναπτύσσοντας βασικές ικανότητες που θα τους βοηθήσουν στη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Η Γεωργία Ανδρέου, η οποία συμμετείχε στην πρακτική εξάσκηση, αναφέρει: «Είχα την ευκαιρία να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών μου και να γνωρίσω ανθρώπους που με συμβούλεψαν για το τι θα ήταν καλύτερο για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Από τις πρώτες μου μέρες στη Kyndryl, αντιλήφθηκα ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον που με βοήθησε να προσαρμοστώ εύκολα. Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ σε ένα από τα έργα που ανέλαβε η Kyndryl και να δω σε πραγματικές συνθήκες πώς υλοποιείται».

«Η συνεργασία με την Kyndryl ήταν μια ιδιαίτερα επιμορφωτική εμπειρία, καθώς συνέβαλε στην προσωπική και επαγγελματική μου εξέλιξη. Θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα ισχυρό υπόβαθρο στη μετέπειτα καριέρα μου. Στην Kyndryl ένιωσα μέρος της ομάδας από την πρώτη στιγμή. Βρέθηκα στα γραφεία μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της και να έρθω σε επαφή με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα της εταιρείας.

Για ορισμένους μαθητές, η εμπειρία ήταν καθοριστική και έθεσε ισχυρές βάσεις για μελλοντική σταδιοδρομία στον τομέα της τεχνολογίας. Εκτός από τη δυνατότητα εργασίας στον πραγματικό κόσμο σε μία από τις σημαντικές εταιρείες του τομέα διεθνώς, είχαν επίσης την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα περιβάλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο και με γνώμονα την ομάδα.

«Το εργασιακό περιβάλλον με βοήθησε να προσαρμοστώ αμέσως και να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από την πρακτική μου», εξήγησε ο Ανδρέας Νεοκλέους, ο οποίος επίσης συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»