Ασύμμετρη απειλή για τις επιχειρήσεις οι διαρροές δεδομένων

Πρωτοφανή αύξηση σημειώνουν διεθνώς οι διαρροές δεδομένων, γεγονός που κρούει τον κώδωνα κινδύνου σε κυβερνήσεις, ιδιωτικές επιχειρήσεις και πολίτες. «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός στην καθημερινότητά μας και αφορά τον καθένα μας», επεσήμανε ο Σταύρος Σταύρου, ο οποίος είπε πως από 200,000 διαρροές που καταγράφηκαν το 2014, μόλις τέσσερα χρόνια μετά ξεπέρασαν το φράγμα των 4 δις.

Διαβάστε ακόμα: 

Αυτά τα αυτοκίνητα επέλεξαν οι αγοραστές

Επέστρεψαν και έτυχαν θερμής υποδοχής τα Goody's (photos)

O Καθηγητής της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιδρυτής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας και Τηλεπικοινωνιών και Πρόεδρος σχηματισμού Κυβερνοασφάλειας (EAB.Cyber) στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Άμυνας και Ασφάλειας (ESDC) παρουσίασε στατιστικά και τακτικές κακόβουλων ομάδων και ατόμων, καθώς και τρόπους προστασίας του κοινού από αυτές, στην Ημερίδα, «Η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες των δημοσίων λειτουργών κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», που πραγματοποιήθηκε από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ) και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΕΚΨΠ).

«Red October Malware» και «Wannacry» είναι μόλις δύο από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ένα κακόβουλο λογισμικό που μολύνει υπολογιστές, κλειδώνει αρχεία και εκμεταλλεύεται αδυναμίες μπορεί να εξαπλώσει τον τρόπο και την… απελπισία σε εκατοντάδες χώρες και σε ασύλληπτο αριθμό χρηστών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του κακόβουλου λογισμικού Ransomware, το οποίο μαζί του παρέσυρε 200,000 με 300,000 θύματα.

Ο ειδικός εξηγεί: «Μια κακόβουλη ομάδα ή ένα άτομο θα προσπαθήσει να διεισδύσει στην ηλεκτρονική υποδομή, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών / δικαιώματα διαχειριστή (administrator privileges), να αποκτήσει πρόσβαση σε εσωτερικούς πόρους, να διαβάσει ή να αλλάξει έγγραφα και αρχεία, ακόμη και να ενοχοποιήσει άτομα έχοντας ως κίνητρο οικονομικά οφέλη, κατασκοπία, μέχρι και εκδίκηση».

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία τριάντα χρόνια; Η ευρεία χρήση έξυπνων συσκευών και υπολογιστών από τους πάντες τις πλείστες ώρες της ημέρας έχει εκθέσει τον πληθυσμό σε κινδύνους περισσότερο από ποτέ, αναφέρει ο Καθηγητής και Πρόεδρος του EAB.Cyber. Η πρόσβαση, εξάλλου, σε πληροφορίες που πριν δεν ήταν διαθέσιμες, η ύπαρξη δωρεάν λογισμικών ανοικτού κώδικα πάντως είδους και τα επικίνδυνα εργαλεία ασφάλειας που έχουν διαρρεύσει καθιστούν, επίσης, ασύμμετρες απειλές.

Όσο για τους τρόπους προστασίας μας, ο Καθηγητής υπενθυμίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα σύνθετους κωδικούς πρόσβασης, να μην τους αποκαλύπτουμε σε κανέναν και να τους αλλάζουμε σε τακτά διαστήματα. «Δεν ανοίγουμε άγνωστα αρχεία που μας έχουν σταλεί από άτομα που δεν γνωρίζουμε και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ άγνωστες συσκευές USB», είναι ακόμη μερικές πολύτιμες συμβουλές που δίνει σε ιδιώτες και μικρούς και μεγάλους Οργανισμούς.

«Κλειδώνουμε πάντα τις συσκευές (κινητά, υπολογιστές) και εγκαθιστούμε σε όλες, εφαρμογές antivirus και firewall», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση στην οποία παρέστη ο Καθηγητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί η ΚΑΔΔ με τίτλο «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσιας Διοίκηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δειτε Επισης

Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης
Κυβερνοανθεκτικότητα στην εποχή των επιθέσεων με ΤΝ: Προτεραιότητα για στελέχη και κυβερνητικούς αξιωματούχους
GoMo: Η νέα πρόταση κινητής τηλεφωνίας που προσφέρει το εξ ολοκλήρου digital brand
Έκθεση ΙΒΜ: Ενίσχυση επιχειρηματικών επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο τη βιωσιμότητα
Campeόn Gaming: Δυναμική επέκταση στην Κύπρο-Εγκαινίασε γραφεία στη Λευκωσία
Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ε.Ε.-Apple… Προ των πυλών νέο πρόστιμο
Έρευνα Kyndryl και AWS: Κενά στην ετοιμότητα των επιχειρήσεων διεθνώς σε θέματα κυβερνοασφάλειας
Το νέο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υπηρεσιών υγείας από την My HealthCell
H ασφάλεια, ο καλύτερος σύμμαχος στην εποχή της Generative AI-Ιδιαίτερη έμφαση από την AWS
Τα έργα πληροφορικής που θα «τρέξουν» το 2025-Το κόστος, σε τι αφορούν και τα οφέλη που θα προκύψουν