Πραγματοποιήθηκε το First Tech Challenge Cyprus Championship 2022

Πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία, το First Tech Challenge Cyprus Championship 2022, με τους νικητές να κερδίζουν ένα εισιτήριο για την Αμερική για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό ρομποτικής στον κόσμο! 

Ένας από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς ρομποτικούς διαγωνισμούς στον κόσμο, το First Tech Challenge, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Λευκωσία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συμμετείχαν οι ομάδες Comwiz BITS, Epiteugma Revved Up, MellonLAB RobotBirds, PASCAL English School Nicosia Black Decker 1, The G C School of Careers Voyagers, The Grammar School EVO V1, Vision IT Robotics Academy Inventors, ΤΕΣΕΚ Γ Λεμεσού BB10, ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ Λευκωσίας RoboMak και ΤΕΣΕΚ Αυγόρου East Coast Rockets.

Οι νικητές του πρωτοπόρου αυτού διαγωνισμού, εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, ανακηρύχτηκαν σε κλίμα ενθουσιασμού και γιορτής. Η ομάδα The G C School of Careers Voyagers, απέσπασε την μεγαλύτερη διάκριση, το Inspire Award, και θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Χιούστον της Αμερικής και θα διαγωνιστεί στον μεγάλο τελικό στις 20-24 Απριλίου 2022.

Οι υπόλοιπες βραβεύσεις, απονεμήθηκαν ως εξής:

Δυο βραβεία Winning Alliance Award απονεμήθηκαν στην ομάδα Vision IT Robotics Academy Inventors  και στην ομάδα  ΤΕΣΕΚ Γ Λεμεσού BB10

Δυο βραβεία Finalist Alliance Award απονεμήθηκαν στην ομάδα Epiteugma Revved Up και στην ομάδα  MellonLAB RobotBirds.

To βραβείο Think Award, απονεμήθηκε στην ομάδα Vision IT Robotics Academy Inventors.

To βραβείο Connect Award, απονεμήθηκε στην ομάδα Comwiz BITS.

To βραβείο Innovate Award, απονεμήθηκε στην ομάδα The G C School of Careers Voyagers.

Το βραβείο Control Award, απονεμήθηκε στην ομάδα Epiteugma Revved Up.

Το βραβείο Design Award, απονεμήθηκε στην ομάδα MellonLAB RobotBirds.

Το βραβείο Motivate Award, απονεμήθηκε στην ομάδα Epiteugma Revved Up.

Το βραβείο Judges Award Diversity and Inclusion, απονεμήθηκε στην ομάδα The Grammar School EVO V1.

To βραβείο Judges Award Budget & Fundraising, απονεμήθηκε στην ομάδα ΤΕΣΕΚ Γ Λεμεσού BB10.  

To βραβείο Judges Award - FTC Growth, απονεμήθηκε στην ομάδα PASCAL English School Nicosia Black Decker 1.

Όπως δήλωσε ο διοργανωτής της εκδήλωσης κ. Σταύρος Χαραλάμπους χαιρετίζοντας και ευχόμενος καλή επιτυχία στις ομάδες, κατά τη διάρκεια της έναρξης του διαγωνισμού, «το First Tech Challenge ξεκινά φέτος σε σχετικά μικρή κλίμακα, λόγω covid, αλλά αναμένεται να μεγαλώνει κάθε χρόνο. Ήδη, όπως είπε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Γυμνάσια και Λύκεια να εκπαιδευτούν σε επίπεδο hardware/software για να ενταχθούν στο First Tech Challenge Cyprus κατά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. «Οι μαθητές από το Εκπαιδευτικό Κέντρο ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ανυπομονούν να τους εκπαιδεύσουν τους καθηγητές των σχολείων για να μεγαλώσει η οικογένεια του First Tech Challenge Cyprus», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους.

 

 

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΙΔΕΚ. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι μπροστά σε νέα ταλέντα που με τις εφευρέσεις τους θα μας εντυπωσιάσουν όλους», είπε. «Οι προσπάθειές σας, ανεβάζουν τον πήχη ψηλά και προδιαγράφουν ένα λαμπρό μέλλον για την Κύπρο μας. Ένα μέλλον που κτίζεται από τα νιάτα, την επόμενη γενιά των καινοτόμων μυαλών του τόπου μας», τόνισε, συγχαίροντας τους εμπνευστές της αξιέπαινης πρωτοβουλίας. Όπως δήλωσε, «ο διαγωνισμός συμβάλει στην ενίσχυση της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα, ενθαρρύνοντας τους νέους και της νέες μας να ακολουθήσουν το δρόμο της επιστήμης της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Βαλεντίνος Πολυκάρπου, General Manager / Head of Global HR Operations & Services της Wargaming Group, τόνισε τη σημαντικότητα της επαγγελματικής ειδίκευσης στους συγκεκριμένους τομείς, αφού όπως εξήγησε στην Κύπρο υπάρχει σημαντική έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού στον τομέα του engineering, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση η οποία επενδύει στο μέλλον.  

Σε χαιρετισμό της η Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου κα Έλλη Ιωαννίδου, ανάφερε πως «πρόθεση και επιθυμία της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, παραμένει η στήριξη και ενίσχυση κάθε είδους προσπάθειας που αναδεικνύει νέα ταλέντα, τα επαγγέλματα του μέλλοντος και το όραμα για ένα καλύτερο αύριο».

Το διαγωνισμό χαιρέτισε και η κα Σταυριάνα Κοφτερός, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Καινοτομίας & Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, ευχόμενη στις ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό να είναι οι επιστήμονες που θα γράψουν ιστορία στον τόπο μας.

Τέλος ο κ. Ανδρέας Ευσταθίου, Πρύτανης και Καθηγητής Αστροφυσικής & Επιστημονικού Υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εξέφρασε με ενθουσιασμό την ικανοποίησή του για την διεξαγωγή του First Tech Challenge, αφού όπως είπε «το να ενθαρρύνεις τους νέους να ασχοληθούν με την επιστήμη και τη ρομποτική είναι πολύ σημαντικό. Τέτοιου είδους επιστήμες διαδραματίζουν πια σημαντικό ρόλο στην επίλυση πολλών προβλημάτων», δήλωσε.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Παγκύπριου Διαγωνισμού Ρομποτικής First Tech Challenge Cyprus 2022 ανήκει στον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Achievement Foundation for Talented and Gifted Youth, σε συνεργασία με το Epiteugma Training Center και το Epiteugma Robotics Lab με τη στήριξη της Wargaming, όπου οι μαθητές εκπαιδεύουν τους καθηγητές των ομάδων των σχολείων.

Tην διοργάνωση στήριξαν οι Wargaming, DeLeMa McCANN Κύπρου, Τράπεζα Κύπρου, European University Cyprus, Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και XM.

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»