Έγιναν... ένα με τις διαδικτυακές υπηρεσίες οι επιχειρήσεις στην Κύπρο

Αύξηση στις ταχύτητες διαδικτύου, στη χρήση υπηρεσιών "cloud computing", στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και της εξ αποστάσεως πρόσβασης, σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα, στη βάση των αποτελεσμάτων έρευνας χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις 2021.

Συγκεκριμένα, οι συνδέσεις Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας (100 Mbit/s ή περισσότερο) έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, το 6,7% όλων των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους απασχολούμενους στην Κύπρο έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες υψηλότερες από 1 Gbit/s, το 7,9% έχει ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο μεταξύ 500 Mbit/s – 1 Gbit/s και 30,2% έχει ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο μεταξύ 100 - 500 Mbit/s.

Οι επιχειρήσεις με ταχύτητα Διαδικτύου χαμηλότερη από 30 Mbit/s μειώνονται σταθερά κατά τα τελευταία χρόνια από 81,7% το 2016 σε 15,5% το 2021. Οι ταχύτητες μεταξύ 30 - 100 Mbit/s παραμένουν οι πιο δημοφιλείς το 2021, παρόλο που έχουν μειωθεί από το προηγούμενο έτος (-1,0%) ενώ οι ταχύτητες Διαδικτύου μεταξύ 100Mbit/s -500Mbit/s έχουν αυξηθεί σημαντικά από 19,8% το 2020 σε 30,2% το 2021.

Η χρήση υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing) στην Κύπρο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των επιχειρήσεων. Το 2021, το 50,3% των επιχειρήσεων με δέκα ή περισσότερους απασχολούμενους αγόρασαν υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους σε σύγκριση με 34,6% το 2020. (

Κατά κύριο λόγο, αναφέρεται, «οι υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους που αγόρασαν οι επιχειρήσεις αφορούσαν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (41,9%), εφαρμογών λογισμικού ασφαλείας (35,8%), λογισμικό γραφείου (34,4%) και αποθήκευσης αρχείων (30,3%)».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι το 2020, το 18,8% των επιχειρήσεων έλαβε παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες μέσω δικτύων υπολογιστών σε σύγκριση με 16,4% το 2019. Το 18,3% έλαβε παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες μέσω ιστότοπων ή "εφαρμογών" και 1,4% μέσω μηνυμάτων τύπου EDI.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2019 ήταν 15,2% και 3,1%. Το 15,9% των επιχειρήσεων έλαβε παραγγελίες μέσω των ιστότοπων ή των "εφαρμογών" της ίδιας της επιχείρησης ενώ το 7,8% έλαβε παραγγελίες μέσω ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου ή "εφαρμογών" που χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις για την εμπορία προϊόντων.

Το 17,5% των επιχειρήσεων έλαβε παραγγελίες για προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω ιστότοπων ή “εφαρμογών” από πελάτες που διαμένουν στην Κύπρο, 7,8% από πελάτες που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 5,9% από πελάτες που βρίσκονται στον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media), από 57,0% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους απασχολούμενους το 2015 σε 77,1% το 2021. Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το LinkedIn κ.λπ. ήταν πάντα τα πιο δημοφιλή μεταξύ των επιχειρήσεων. Στη δεύτερη θέση το 2021 ήταν ιστότοποι διαμοιρασμού περιεχομένου πολυμέσων όπως το YouTube, Flickr, κτλ. και στην τρίτη θέση ακολουθούν τα blogs ή microblogs όπως το Twitter.

Η πανδημία έφερε την εξ αποστάσεως πρόσβαση και τις διαδικτυακές επιχειρηματικές συναντήσεις

Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2020, λόγω της πανδημίας Covid-19, το 35,3% του συνόλου των επιχειρήσεων αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιχείρησης, το 32,9% αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων με απομακρυσμένη πρόσβαση στα συστήματα ΤΠΕ της επιχείρησης (εκτός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και το 54,4% αύξησε τον αριθμό των εξ’ αποστάσεως συναντήσεων που πραγματοποιούνται από την επιχείρηση (π.χ. μέσω Skype, Zoom, MS Teams κ.λπ.).

Επιπλέον, το 22,7% όλων των επιχειρήσεων δήλωσε ότι λόγω της πανδημίας Covid-19 η επιχείρηση ξεκίνησε ή αύξησε τις προσπάθειές της για να πουλά αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου (ιστοσελίδες, εφαρμογές, αγορές ή μηνύματα τύπου EDI).

Το 33,3% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος διασυνδεδεμένων συσκευών ή συστημάτων (έξυπνες συσκευές ή συστήματα) που μπορούν να παρακολουθούνται μέσω του Διαδικτύου (IoT). Οι κυριότεροι λόγοι για τη χρήση του IoT ήταν η ασφάλεια των εγκαταστάσεων (32,1%), η εξοικονόμηση ενέργειας (8,6%) και η διαχείριση μεταφορών (logistics) (4,5%).

 

Δειτε Επισης

Αναβάθμιση συνεργασίας με Ισραήλ σε καινοτομία, startups και κυβερνοασφάλεια-Επίσκεψη Δημήτρη Σκουρίδη
Η Bang & Olufsen παρουσιάζει τα Beoplay Eleven: Tα Ultimate ακουστικά ακύρωσης θορύβου
Powersoft-ΙδΕΚ: Συμφωνία χρηματοδότησης €150.000 για ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού AI plug-in για Data Analytics
Η G.A. Stamatis & CO. LTD επιλέγει το SOFTONE Cloud ERP Series 6 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας της
Οδοιπορικό... Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν, εκεί όπου χτίζεται το μέλλον της τεχνολογίας παγκοσμίως
Το cloud ERP εξασφαλίζει το μέλλον σας
Το «The Kyndryl Institute» εγκαινιάζεται ως φορέας ιδεών και γνώσεων
Σύνδεση 5G με δορυφόρο ανακοίνωσαν ESA και Telesat-Νέο εφάλαιο στην κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας
Οι ανερχόμενες τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν το 2025-Οι διαπιστώσεις του EIC
Μνημόνια-ορόσημο και σημαντικό βήμα για να καταστεί η Κύπρος κορυφαίος παγκόσμιος κόμβος στον διαστημικό τομέα