Χ. Γιακουμής: Ψηλά στην ατζέντα των CEO οι απειλές στον κυβερνοχώρο

InBusinessNews  26/10/2021 12:10
Χ. Γιακουμής: Ψηλά στην ατζέντα των CEO οι απειλές στον κυβερνοχώρο

Χ. Γιακουμής: Ψηλά στην ατζέντα των CEO οι απειλές στον κυβερνοχώρο

InBusinessNews  26/10/2021 12:10

Ψηλά στην ατζέντα των CEOs βρίσκεται ο κίνδυνος για κυβερνοεπιθέσεις και ιδιαίτερα ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν οι κυβερνοαπειλές στη λειτουργία και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους. Αυτό ανέφερε ενώπιον του Cyber Security Conferece o Χρήστος Γιακουμής, Principal Cyber Security Lead της KPMG Cyprus, υπογραμμίζοντας πως οι ανησυχίες εντείνονται για την εφοδιαστική αλυσίδα και πως μπορεί να επιτευχθεί η ασφάλεια σε ένα πολύπλοκο σύστημα στον κυβερνοχώρο.

Υπογράμμισε πως υπάρχουν ανησυχίες διότι ορισμένες επιθέσεις λαμβάνουν παγκόσμιες διαστάσεις και αναφέρθηκε σε ορισμένα παραδείγματα επιθέσεων κάνοντας λόγο για την επίθεση στο λογισμικό φωτοβολταϊκών με τους επίδοξους να πετυχαίνουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα πελατών.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση κινδύνων ασφαλείας στο νέο οικοσύστημα ο κ. Γιακουμή υπογράμμισε πως οι οργανισμοί θα πρέπει καταρχάς να κατανοήσουν τη θέση τους στο οικοσύστημα. Δηλαδή, να κατανοήσουν τα εσωτερικά και εξωτερικά περιβάλλοντα που καθορίζουν τα κρίσιμα στοιχεία πληροφοριών κάτι το οποίο θα επιτρέψει μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο που επικεντρώνεται στην προστασία όλων των πληροφοριών.

Παράλληλα οι οργανισμοί λόγω της αυξημένης αλληλεξάρτησης και της κοινής χρήσης δεδομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα πρέπει να κατανοήσουν την συνδεσιμότητά τους, την ανταλλαγή δεδομένων και τις τους σχέσεις με κάθε συνεργάτη του οικοσυστήματος.

Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση υπηρεσιών cloud. Η ικανότητα εξασφάλισης της αρχιτεκτονικής των μεγάλων παρόχων cloud παραμένει περιορισμένη. Το Cloud έχει τροποποιήσει το τοπίο κινδύνου στην αλυσίδα εφοδιασμού και αναγκάζει τις επιχειρήσεις να είναι δημιουργικές στις μεθόδους τους για να αποκτήσουν διαβεβαίωση ή να επαναξιολογήσουν την «όρεξη» κινδύνου. Ίσως, το ζήτημα του κινδύνου ασφάλειας του cloud μπορεί να είναι κάτι που μόνο ένας ρυθμιστής μπορεί να αντιμετωπίσει σε συστημικό επίπεδο.

Τέλος, οι οργανισμοί εξετάζουν πιο προσεκτικά τη διασταύρωση διαφόρων τύπων κινδύνων στο οικοσύστημα. Τα προηγμένα μοντέλα ανάλυσης και μηχανικής μάθησης, ανέφερε, προσφέρουν καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα του οικοσυστήματος και η βελτιωμένη τεχνολογία ενισχύουν την εργαλειοθήκη ασφάλειας.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας