WiRE-HD 360: To tech deal που βάζει το proptech στην κυπριακή κτηματαγορά

Την πεποίθηση ότι σύντομα η WiRE FS θα παρουσιάσει κάτι καινοτόμο στην αγορά ακινήτων, το οποίο θα αλλάξει πλήρως τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκφράζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Παύλος Λοΐζου με αφορμή την επενδυτική συμφωνία της εταιρείας με την HD 360.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Αντωνίου, Product Manager της Hellas Direct, μητρικής της HD 360, εξηγεί πως η τεχνολογία έχει αλλάξει πολλούς τομείς διεθνώς και η WiRE τους έπεισε πως τα εργαλεία που αναπτύσσει πρόκειται να φέρουν κάτι καινοτόμο στην κυπριακή αγορά ακινήτων, γι’ αυτό και αποφάσισαν να προχωρήσουν με τη συγκεκριμένη επένδυση.

Διαβάστε ακόμα

Ακίνητα: Υπερίσχυσαν οι Ευρωπαίοι αγοραστές, κυρίαρχη η Πάφος

Έτσι θα είναι το νέο ξενοδοχείο της Λεμεσού (pics)

Πρόσφατα ανακοινώσατε πως έχει ολοκληρωθεί η επένδυση της HD 360, στην WiRE FS. Πώς προέκυψε αυτή η εξέλιξη;

Παύλος Λοΐζου (ΠΛ): Με τα στελέχη της Hellas Direct (HD) γνωριζόμαστε αρκετό καιρό και ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί, καθώς τους επεξηγούσαμε τους σχεδιασμούς μας για την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων και Τεχνητής Νοημοσύνης σε διάφορες πτυχές της κυπριακής αγοράς ακινήτων. Καθώς οι σχεδιασμοί μας προχωρούσαν και αναπτύσσονταν, το ενδιαφέρον της HD γινόταν εντονότερο και φτάσαμε σε κάποιο σημείο να μιλάμε για τεχνοοικονομική υποστήριξη από την HD, η οποία τελικά και υλοποιήθηκε αφού συμφωνήσαμε σε όλες τις πτυχές.

Μιχάλης Αντωνίου (ΜΑ): Η ΗD έχει στη φύση της τη νοοτροπία να βοηθά νέες εταιρείες οι οποίες έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν και οι οποίες αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα και το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο δημιουργεί η αξιοποίηση λύσεων τεχνολογίας. Θέλουμε βέβαια να διευκρινίσουμε πως η επένδυση δεν σχετίζεται με τις βασικές εργασίες της HD στον ασφαλιστικό τομέα, είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα. Είναι μία επένδυση που έγινε καθαρά επειδή πιστέψαμε στην ιδέα που ανέπτυξε η ομάδα της WiRE και ως ένας όμιλος ο οποίος έχει στο DNA του την καινοτομία, θέλαμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στη μετεξέλιξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο και γιατί όχι και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Πώς σκοπεύει η WiRE να αξιοποιήσει την τεχνολογία στον τομέα των ακινήτων;

ΠΛ: Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και το βλέπουμε ήδη αυτό στο εξωτερικό. Υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις οι οποίες εφαρμόζονται, για παράδειγμα, για πωλήσεις, ενοικιάσεις και επενδύσεις σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα. Γενικά η τάση είναι για την χρήση εργαλείων για online διαχείριση βραχυχρόνιων μισθώσεων, για εκτιμήσεις ακινήτων, για παροχή στατιστικών στοιχείων, κτλ. Σημειώστε πως όλα αυτά δεν είναι απλώς ιδέες σε ένα χαρτί ή pre-seed σχεδιασμοί. Αντίθετα, πάρα πολλά από αυτά τα εργαλεία συγκεντρώνουν καθημερινά δεκάδες εκατομμύρια από επενδυτές διεθνώς, με το συνολικό ετήσιο ποσό να ανέρχεται σε μερικά δισεκατομμύρια ετησίως.

Ένα τέτοιο εγχείρημα έχουμε ξεκινήσει κι εμείς ως WiRE FS στοχεύοντας να αναπτύξουμε ένα νέο καινοτόμο εργαλείο για την κυπριακή αγορά το οποίο θα φέρνει διαφάνεια και θα απλοποιεί υφιστάμενες πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες. Σε συντομία, πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα δίδει στον χρήστη την ευχέρεια να έχει στη διάθεσή του ένα πλήρες σετ πληροφοριών για οτιδήποτε έχει σχέση με την αγορά ακινήτων: Τις πράξεις που έχουν γίνει (είτε παγκύπρια, είτε σε μία συγκεκριμένη περιοχή), τις τιμές στις οποίες έχουν γίνει αυτές οι πράξεις, την κατάσταση των δικών του ακινήτων, την αξία των ακινήτων, κτλ. Αλλά προς το παρόν ας μείνουμε μέχρι εδώ. Σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα.  

Πιστεύετε πως οι σχεδιασμοί της WiRE θα τύχουν της ανάλογης υποδοχής και από το κοινό; Πολλές φορές καλές ιδέες μένουν στα χαρτιά επειδή το κοινό δεν είναι έτοιμο ακόμα να τις δεχθεί;

ΜΑ: Υπάρχουν όντως αρκετές περιπτώσεις καλών ιδεών οι οποίες απέτυχαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Στην περίπτωση του εργαλείου της WiRE όμως, όλες οι προϋποθέσεις είναι θετικές: Υπάρχει μεγάλο κενό στην κυπριακή κτηματαγορά όσον αφορά θέματα πληροφόρησης, όλοι σχεδόν οι Κύπριοι έχουν κάποια συσχέτιση με τον τομέα των ακινήτων, η πανδημία απέδειξε πως πλέον οι άνθρωποι θέλουν να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους και να εντοπίζουν τα στοιχεία που θέλουν όσο το δυνατό ευκολότερα και πιο άνετα. Από την εμπειρία μας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως οι καταναλωτές έχουν τη θέληση και την ικανότητα να ακολουθήσουν τις τάσεις της ψηφιακής εποχής. Αν η πρόταση της WiRE αποτελεί κάτι νέο, χρήσιμο και λύνει καθημερινά προβλήματα τότε θα γίνει αποδεκτή και από τους καταναλωτές.  Με βάση τα όσα έχουμε δει, είμαστε βέβαιοι πως το εγχείρημα της WiRE πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι επιτυχημένο.

ΠΛ: Αν μπορώ να προσθέσω, δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Δουλεύουμε πολύ προσεκτικά, συγκεντρώνουμε και αξιοποιούμε  διαρκώς στοιχεία και έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα με τεράστια γνώση σε θέματα τεχνολογίας της οποίας ηγείται ο Άλεξ Μιχαήλ, εκ των συνιδρυτών της γνωστής εφαρμογής Plum, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο Interim Chief Technology Officer στην εταιρεία. Προφανώς και δεν θέλουμε να προτρέχουμε, αλλά νιώθουμε πως έχουμε να προσφέρουμε κάτι καινούργιο και χρήσιμο στους Κύπριους πολίτες (για αρχή) και σ’ αυτό βασίζουμε την αισιοδοξία μας. Παράλληλα, έχουμε μια έμπειρη ομάδα που έχει διαχειριστεί τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων, π.χ. Τράπεζα Κύπρου (REMU), Gordian Holdings, κτλ, και έχει διαπραγματευτεί και διεκπεραιώσει συναλλαγές πέραν των €1,1 δισ. την τελευταία πενταετία. Είναι αυτός ο συνδυασμός της εμπειρίας με την τεχνολογία, μαζί με την έμφαση στο ότι ο πελάτης μας θα είναι κυρίως ο πολίτης και όχι οι θεσμικοί επενδυτές, που μας προσφέρει μια ιδιαίτερη δυναμική.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας