Κ. Κόκκινος: Η Κύπρος μπορεί να καταστεί tech hub

Να αδράξουμε την ευκαιρία που προέκυψε λόγω της πανδημίας και να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια που παρέχει η Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανοικοδόμησης και Ανάκαμψης ώστε η Κύπρος να καταστεί τεχνολογικός κόμβος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Βασίλη Χαραλάμπους δικηγόρο– Head του GZG Tech της George Z. Georgiou & Associates LLC στο 11ουICT Conference & Exhibition – Tech Revolution.

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης και ψηφιακής μεταμόρφωσης μέσω του οποίου θα αντληθούν €283 εκατ. για συγκεκριμένα έργα που άπτονται την τεχνολογική αναβάθμιση της Κύπρου. Πρόσθεσε πως πέραν των €283 εκατ. θα διατεθούν ακόμα €350 εκατ. για έργα ψηφιακής τεχνολογίας που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί.

Μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου, είπε ο κ. Κόκκινος, παρέχεται η δυνατότητα μετασχηματισμού του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου για ανάκαμψη και δημιουργία ανθεκτικότητας. Ανέφερε πως τα κονδύλια θα διατεθούν σε δύο πυλώνες που αφορούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που θα τροχοδρομηθούν μέσω της άντλησης €283 εκατ. ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει παρουσίαση τους στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, με τα έργα να αφορούν κυρίως τον δημόσιο τομέα, την αύξηση των δεξιοτήτων του κοινού και της συνδεσιμότητα της Κύπρου.

Ο κ. Κόκκινος τόνισε πως για την άντληση των κονδυλίων θα πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση των έργων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και να ολοκληρωθούν το 2026.

Παραδέχθηκε πως η ψηφιακή υποδομή της Κύπρου βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα πρέπει παράλληλα να καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει σε ό,τι αφορά την έλλειψη δεξιοτήτων και του αριθμού των επαγγελματικών στον χώρο της τεχνολογίας.

Με την κεφαλαιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται μέσω της ψηφιακής μεταμόρφωσης, ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως η Κύπρος ως χώρα θα κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της και κοινωνικής ευημερία. Ωστόσο, για την επίτευξη των πιο πάνω απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, αύξηση των cybersecurity experts, δεξιοτήτων κλπ, με όλα αυτά να πρέπει να αντιμετωπιστούν στο επόμενο εξάμηνο.  

Την ίδια ώρα, ο κ. Κόκκινος επισήμανε ότι η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει την γεωστρατηγική της θέση και να καταστεί tech hub και χρειάζεται market sophistication, tax framework, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Λεμεσού όπου περίπου 8.000 επαγγελματίες expats δραστηριοποιούνται στον τομέα ICT.

Απεκάλυψε πως το Υφυπουργείο έχει καταρτήσει συγκεκριμένη στρατηγική για το σκοπό αυτό η οποία αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πανδημία, είπε, απέδειξε ότι μέσω της τεχνολογίας μπορούν να δοθούν λύσεις τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε πολίτες και αυτό το είδαμε με την εξ αποστάσεως εργασία και την παροχή υπηρεσιών του δημοσίου μέσω διαδικτύου.

Τέλος, ο κ. Κόκκινος τόνισε πως αναμένεται περαιτέρω ψηφιοποίηση του δημοσίου, με την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει υπογράψει συμφωνίες με εμπειρογνώμονες από την Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία, ενώ στο προσεχές ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Εσθονία θα υπογραφούν σχετικές συμφωνίες και με εμπειρογνώμονες της Εσθονίας.

 

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»