Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε μας βήμα

Η εξέλιξη της ζωής, των κοινωνιών δεν είναι γραμμική. Μας το έχει πει προ πολλού ο γνωστός γεωλόγος Δαρβίνος μέσα από την θεωρία της εξέλιξης. Μεγάλα εξελικτικά άλματα γίνονται σε σύντομα σχετικά χρονικές περιόδους, όταν υπάρχει μεγάλη πίεση από εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες. Αυτό υπογράμμισε ο ιστορικός Φρανκ Σνόουντεν, στο «Επιδημίες και Κοινωνία», όπου οι επιδημίες και ο τρόπος που ανταποκρίνονται οι κοινωνίες αλλάζουν την ιστορία, την κοινωνία, την οικονομία.

Με την πανδημία σήμερα βιώνουμε τέτοια πίεση και κρίσιμη συγκυρία όπου τα σημεία ισορροπίας μεταξύ της φυσικής, της βιολογικής και της ψηφιακής πραγματικότητας μετατοπίζονται. Η μετατόπιση είχε αρχίσει ήδη να συμβαίνει με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τις έξυπνες μηχανές που επικοινωνούν μεταξύ τους (το Ίντερνετ των πραγμάτων) και μεταμορφώνουν την βιομηχανική παραγωγή. Με λίγα λόγια, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι μιας εξέλιξης η οποία «εξαλείφει» τα όρια μεταξύ του φυσικού με τον ψηφιακό αλλά και βιολογικό κόσμο. Όχημα της εξέλιξης αυτή τη φορά, το internet και η διασυνδεσιμότητα.

Το παιχνίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού

Από την πανδημία επηρεάστηκε και η τεχνολογία, ανατρέποντας σε πολλά τη συνήθη ροή των πραγμάτων. Ωστόσο, η τεχνολογία στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να διαχειριστεί τον Covid-19. Με δεδομένο ότι το 2021 θα μας απασχολήσουν και άλλα πράγματα από τον κορονοϊό, να πώς παίζεται το παιχνίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας… ποιες είναι οι τεχνολογικές τάσεις που θα επικρατήσουν;

Η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να είναι μια από τις κορυφαίες τάσεις της τεχνολογίας και όλοι εκτιμούν πως αυτό θα συνεχιστεί και το 2021. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης βοήθησαν εξάλλου την ανθρωπότητα πολύ με την πανδημία, συλλέγοντας επιδημιολογικά δεδομένα και αποδίδοντας μοντέλα διασποράς και εκτίμησης των υγειονομικών παρεμβάσεων. Μέσα σε μια νύχτα, εταιρίες, κυβερνήσεις και θεσμοί βρέθηκαν σε μια πρωτόγνωρη ανάγκη: να συνεργαστούν αποτελεσματικά και γρήγορα για να σταματήσουν την πανδημία. Και για να συμβεί αυτό στράφηκαν σε τρία πράγματα: τα πρωτογενή δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.

Η αυτόνομη οδήγηση φαίνεται να έχει εξαφανιστεί παντελώς από τον δημόσιο διάλογο. Οι πρωτοβουλίες για έξυπνα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό δεν έχουν ανακοπεί και όλοι αναμένουν η τάση να συνεχιστεί. Την ίδια ώρα, ρομποτικά συστήματα παρέχουν ήδη 24ωρη παρακολούθηση υγείας στο σπίτι, δημιουργώντας νέα κανάλια επικοινωνίας εκεί που δεν είναι ασφαλές να στείλεις έναν νοσηλευτή στο σπίτι. Παράλληλα, τα ιπτάμενα ρομπότ – drones – επιστρατεύτηκαν για την παράδοση φαρμάκων και την επιτήρηση δημόσιων χώρων για την απαραίτητη κοινωνική απόσταση.

Το 5G και η νέα συνδεσιμότητα. Γρηγορότερο και πιο αξιόπιστο ίντερνετ δεν σημαίνει απλώς πως θα φορτώνουν πιο εύκολα οι σελίδες ή θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για να δεις ένα βίντεο στο YouΤube. Με το 5G ακόμα περισσότερα πράγματα θα γίνουν διαθέσιμα στο mobile, όπως η εικονική πραγματικότητα, η επαυξημένη πραγματικότητα και οι cloud πλατφόρμες gaming. Περίπλοκες εφαρμογές μηχανικής μάθησης που βασίζονται σε δεδομένα πραγματικού χρόνου θα έρθουν στα κινητά μας, όπως και οι πραγματικά πρωτοποριακοί αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπων και αντικειμένων.

Το 5G θα επιτρέψει όμως και κάτι ακόμα, που το ακούμε εδώ και καιρό: το ίντερνετ των πραγμάτων. Τις διασυνδεδεμένες και έξυπνες εφαρμογές, υπηρεσίες, προϊόντα και συσκευές, που ελέγχονται μέσα από το smartphone.

Αλλάζουν άρδην ο χώρος και ο χρόνος με την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα. Γυαλιά και headsets που προβάλλουν κατευθείαν στα μάτια εικόνες που προέρχονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ακόμα και ιατρικές εξετάσεις γίνονται πια μέσω εικονικής πραγματικότητας, με την οφθαλμιατρική να έχει ήδη έτοιμη μια τέτοια εφαρμογή που επιτρέπει υψηλής ευκρίνειας εξέταση των οφθαλμών χωρίς φυσική επαφή γιατρού και ασθενούς.

Με την πανδημία όλοι αντιληφθήκαμε ως η καινοτομία στον τομέα της ψηφιακής υγείας αποτελεί μονόδρομο. Μάλιστα, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια εξαίσια έκθεση με τις προβλέψεις του για την ψηφιακή υγεία δείχνοντας την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε βήμα της δημόσιας υγείας. Οι εφαρμογές ψηφιακής υγείας επιταχύνουν τις εξελίξεις στον τομέα, αναπτύσσοντας κατάλληλες, βιώσιμες και προσιτές λύσεις στην παροχή ιατρικής φροντίδας.

Οι νέες τάσεις και οι τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας που αναμένεται να αναμορφώσουν το επιχειρηματικό και κοινωνικό τοπίο τα επόμενα χρόνια θα τεθούν επί τάπητος από εκπροσώπους κορυφαίων τεχνολογικών κολοσσών στο πλαίσιο του 11th ICT Conference & Exhibition – Tech Revolution, που παρουσιάζει η ΙΜΗ την Τετάρτη, 2 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα. Για το πρόγραμμα του συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.

Στόχος του μεγαλύτερου συνεδρίου τεχνολογίας και πληροφορικής στην Κύπρο είναι η παρουσίαση και ανάδειξη προϊόντων και λύσεων τεχνολογίας που θα βοηθήσουν τις κυπριακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να περάσουν στην ψηφιακή εποχή. Το συνέδριο απευθύνεται σε επιχειρηματίες και ανώτερα διευθυντικά στελέχη από επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας όλων των μεγεθών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής. Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ.

 

Πληροφορίες Συνεδρίου

Οργανωτής: ΙΜΗ

Χορηγοί (μέχρι σήμερα): eBOS Technologies Ltd, ECOMMBX και KPMG Κύπρου

Υποστηρικτής: Invest Cyprus

Με τη στήριξη: Cyprus Computer Society (CCS)

Χορηγοί Επικοινωνίας: Περιοδικό IN Βusiness, περιοδικό GOLD και πόρταλ REPORTER

 

Για περισσότερες πληροφορίες: ΙΜΗ, Τηλέφωνο: 22505555,

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς