Λευκωσία: Επίσημα η πρώτη έξυπνη πόλη της Κύπρου (βίντεο)

InBusinessNews  23/02/2021 18:26
Λευκωσία: Επίσημα η πρώτη έξυπνη πόλη της Κύπρου (βίντεο)

Λευκωσία: Επίσημα η πρώτη έξυπνη πόλη της Κύπρου (βίντεο)

InBusinessNews  23/02/2021 18:26

Η πρώτη έξυπνη πόλη της Κύπρου είναι και επίσημα η Λευκωσία.

Την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021, υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την έναρξη του έργου «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών και συστημάτων έξυπνης πόλης» μεταξύ Δήμου Λευκωσίας και των Εταιρειών Logicom Solutions και CYTA, προχωρώντας στην υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Έξυπνης Πόλης 2018-2028, του Δήμου Λευκωσίας, που είναι σε εφαρμογή την τελευταία πενταετία.

Το έργο χωρίζεται σε δύο τμήματα που θα υλοποιηθούν από δύο μεγάλα σχήματα Εταιρειών, με επικεφαλείς τις Εταιρείες Logicom Solutions και CYTA.

Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα 1 αφορά τις Δικτυακές Υποδομές Οπτικών Ινών και την εγκατάσταση και λειτουργία των Ασύρματων Δικτύων πρόσβασης και Δικτύων αισθητήρων ΙοΤ (Ιnternet of Things) για τα οποία έχουν γίνει πρόνοιες σε όλες τις νέες υποδομές του Δήμου Λευκωσίας.

lefkosiametasximatismos2

Ο Δήμος Λευκωσίας έχει ήδη εγκαταστήσει την απαραίτητη υποδομή / σωληνώσεις για την τοποθέτηση δικτύου οπτικών ινών ( Νicosia Fiber Network –NFN) σε όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα ή που υλοποιούνται αυτό το διάστημα (Εμπορικό τρίγωνο, Ρηγαίνης, Κυριάκου Μάτση, Καλλιπόλεως, Πλατεία Ελευθερίας κ.α.).


Η υλοποίηση θα γίνει από τις εταιρείες Logicom Solutions, Cisco, IoTech Systems και τη Cyta.

To τμήμα 2 αφορά στη λειτουργία των Υποδομών και Συστημάτων έξυπνης πόλης που αφορούν:

  • Ασύρματο Δίκτυο (Wi-Fi) του Δήμου Λευκωσίας (Nicosia Wireless Network – NWN)
  • Σύστημα ηλεκτρονικών ανακοινώσεων δικτύου (info-points) και (digital signage) για ανάδειξη και ενίσχυση των τουριστικών και πολιτιστικών δρώμενων της πρωτεύουσας.
  • Εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού (smart lighting), αφού  όλα τα έργα περιλαμβάνουν Led φωτισμό, με σύστημα παρακολούθησης και σχετικής ρύθμισης φωτεινότητας ανάλογα με την κίνηση, γεγονός που θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια.
  • Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (environmental sensors). Mε αυτούς τους περιβαλλοντικούς αισθητήρες θα γίνεται καταγραφή και παρακολούθηση της σκόνης στην ατμόσφαιρα, της θερμοκρασίας, της ποιότητας του αέρα έτσι ώστε να υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • Σύστημα παρακολούθησης πλήρωσης κάδων απορριμμάτων, (smart waste) με στόχο τον προγραμματισμό στην αποκομιδή σκυβάλων, εξοικονομώντας ταυτόχρονα πολύτιμους πόρους για το Δήμο και βελτιώνοντας τους στόχους της ανακύκλωσης.
  • Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος βιώσιμης κινητικότητας, προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών και συστημάτων παρακολούθησης παραμέτρων βιώσιμης κινητικότητας και δυναμικής ενημέρωσης των ενδιαφερομένων (smart urban mobility).
  • Δημιουργία  εφαρμογών  για την πρόβλεψη της κυκλοφορίας στην πόλη, έξυπνη διαχείριση και ενημέρωση για την εύρεση χώρων στάθμευσης (smart parking) έχοντας ως στόχο την μείωση των άσκοπων μετακινήσεων, βελτιώνοντας το κυκλοφορικό πρόβλημα της πόλης και μειώνοντας τους ρύπους.

lefkosiametasximatismos3

 
Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή υλοποίηση του έργου, αποτελεί η προμήθεια και εγκατάσταση του πρώτου Κεντρικού Διαχειριστικού Συστήματος Έξυπνης Πόλης στην Κύπρο (πλατφόρμα κανονικοποίησης και οπτικοποίησης δεδομένων), από τη CYTA σε συνεργασία με την πολυεθνική εταιρία Nokia, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό μηχανισμό για την εγκατάσταση Κέντρου Διαχείρισης και Ελέγχου Έξυπνης Πόλης (Smart City Command & Control Centre) εντός του Δήμου Λευκωσίας.

Η υλοποίηση του τμήματος 2, θα πραγματοποιηθεί σε επιμέρους θέματα από τις εταιρείες  ΝewCytech, Yodiwo, και Ernst&Young.

Η διάρκεια του έργου προβλέπεται να είναι 36 μήνες αλλά οι πρώτες υποδομές και συστήματα έξυπνης πόλης θα είναι διαθέσιμα εντός του 2021.

O Δήμος Λευκωσίας, φιλοδοξεί το έργο αυτό να αποτελέσει έργο πρότυπο για την ανάπτυξη ανάλογων έργων έξυπνης πόλης.

Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκωσίας.

O Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σε χαιρετισμό του κατά την υπογραφή των συμβολαίων ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν από το έργο σημειώνοντας πως η πρωτεύουσα είναι η πρώτη πόλη που μέσω του ψηφιακού της μετασχηματισμού, θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες της, θα διαχειρίζεται με πολύ καλύτερο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Επιπρόσθετα δήλωσε: «Επενδύουμε σε υποδομές, πολιτικές και δράσεις που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων που θα παράγει η έξυπνη πόλη από το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS, που βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας και του οποίου ο Δήμος ηγείται. Σε συνεργασία με τους  ερευνητές, με νεοφυείς επιχειρήσεις και φυσικά τις υπηρεσίες του Δήμου φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών που θα συμβάλουν στους στόχους μας».

Αναφέρθηκε ακόμη στις προτάσεις επέκτασης του σχεδιασμού έξυπνης πόλης που υπέβαλε ο Δήμος Λευκωσίας στο πλαίσιο υποβολής προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Οι προτάσεις αυτές εξειδικεύτηκαν περαιτέρω και  εναρμονίστηκαν με τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΣΟΧΑ) περιλαμβάνοντας επενδύσεις έξυπνης πόλης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για ακόμα 5 δήμους της μείζονος περιοχής Λευκωσίας: Στροβόλου, Έγκωμης, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Λακατάμειας.

Σε ομιλία της κατά την υπογραφή της συμφωνίας η Πρόεδρος της CΥΤΑ, κ. Ρένα Ρουβιθά Πάνου, υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο του έργου Smart City, η στρατηγική απόφαση του ψηφιακού μετασχηματισμού καθιστά τη Λευκωσία μια ολοκληρωμένη «έξυπνη πόλη». Στη Cyta, αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια για την ευκαιρία που μας δίνεται να συμβάλουμε καταλυτικά και αξιόπιστα στο σπουδαίο αυτό έργο, με τη μεγάλη εξειδίκευση του ανθρώπινου μας δυναμικού και τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μας υποδομές. Η ενεργός μας συμμετοχή στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κυπριακής πρωτεύουσας αποτελεί θεμελιώδη σταθμό στην ιστορική διαδρομή της CYTA και σηματοδοτεί μια νέα πτυχή στην αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε δημιουργήσει με τους πολίτες. Μέσα από την ταχύτητα των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, το σήμερα γίνεται αύριο.  Και, σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον της Λευκωσίας, και του τόπου μας, είναι ψηφιακό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Logicom Solutions, κ. Xρυσόστομος Κρητιώτης, ανέφερε ότι η  «η Logicom Solutions, μαζί με την CISCO - πρωτοπόρο στον τομέα των ψηφιακών υποδομών - είναι εδώ για να θέσουν γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα δομηθεί η έξυπνη πόλη καθιστώντας την Λευκωσία μια πιο σύγχρονη και αποτελεσματική πόλη». Με την υλοποίηση σύγχρονων υποδομών όπως τα δομημένα δίκτυα, δίκτυα οπτικών ινών, LORAWAN και Wi-Fi θα δοθεί η δυνατότητα για πιο εύκολη και πιο εποικοδομητική εμπλοκή και συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και δραστηριότητες του Δήμου, πρόσθεσε.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η  άριστα καταρτισμένη ομάδα μηχανικών και αρχιτεκτόνων της Logicom Solutions σε συνεργασία με τη CISCO έχοντας πλήρη επίγνωση της σημαντικότητας αυτού του έργου, σχεδίασαν μια λύση τεχνολογικών υποδομών Έξυπνης Πόλης βασισμένη σε βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες από παρόμοια έργα στο εξωτερικό «η οποία είμαι σίγουρος θα επιφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη προς την πόλη της Λευκωσίας».

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας