Οι κορυφαίοι κίνδυνοι των επιχειρήσεων-Πώς να τους προλάβετε

Αντιμέτωπες με μια σειρά από κινδύνους που αφορούν ξέπλυμα χρήματος ή ακόμα και χρηματοδότηση τρομοκρατίας, οι οποίοι  μπορεί να αποβούν καταστροφικοί, είναι οι σύγχρονες επιχειρήσεις, οι οποίες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια καλούνται να ανταπεξέλθουν σε σειρά ταχύτατων μεταβολών στις σχετικές οδηγίες και νομοθεσίες που τις επηρεάζουν άμεσα. 
 
Στο κατά πόσο τελικώς μπορούν να προληφθούν αυτοί οι κίνδυνοι και να μειωθεί το ρίσκο ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτες καταστάσεις αποτυχίας, ακόμη και κατάρρευσης της επιχείρησης, απαντά στο IN Business, η Σόφη Ιωάννου, Head of Compliance Advisory Department της Infocredit Group.
 
Αφού εξηγεί τη χρησιμότητα των πρακτικών ενεργειών δέουσας επιμέλειας (Due Diligence) ώστε οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν το ποιόν των μελλοντικών τους συνεργατών με ό,τι αυτό συνεπάγεται, υποδεικνύει με έμφαση πως τα εργαλεία αυτά θα έπρεπε να αφορούν όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δεν είναι υποχρεωμένες στη βάση της νομοθεσίας να διενεργούν τις εν λόγω έρευνες.
 
Ταυτόχρονα, η κ. Ιωάννου, καθιστά σαφές ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η αξιοπιστία του οργανισμού στον οποίο θα αναθέσει μια επιχείρηση την έρευνα δέουσας επιμέλειας, ώστε να έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα.
 
Αναγνώριση κινδύνων

  • Σημαντικό κεφάλαιο για κάθε εταιρεία είναι να εξοστρακίζει κινδύνους που αφορούν σε συνεργασίες και επενδύσεις. Μπορεί αυτό να προληφθεί; Και με ποιο τρόπο;
Φυσικά και μπορεί μια εταιρεία να προλάβει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από μια συνεργασία αρκεί να είναι καταρχάς σε θέση να τους αναγνωρίσει! Και για να μπορεί να το κάνει αυτό πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, και κυρίως εκείνοι που ασχολούνται με τη διαχείριση του ρίσκου, να γνωρίζουν εις βάθος τις ανάγκες και τους στόχους της εταιρείας τους αλλά και τους κινδύνους που ενέχει ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται ή συναλλάσσεται ο οργανισμός. Από κει και πέρα, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες και ενέργειες δέουσας επιμέλειας που βοηθούν να εντοπιστεί τυχόν κίνδυνος εγκαίρως
 
  • Εξηγείστε μας πώς λειτουργούν αυτές οι πρακτικές ενεργειών δέουσας επιμέλειας (Due Diligence), ώστε να αντιληφθούμε και τη χρησιμότητά τους.
Πρόκειται ουσιαστικά για ενδελεχή έρευνα για άτομο ή εταιρεία με σκοπό να επιβεβαιώσουμε ορισμένα στοιχεία τα οποία θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε – ή και όχι- την επιχειρηματική σχέση, γνωρίζοντας όσο το δυνατό περισσότερα για τη νέα αυτή συνεργασία καθώς φυσικά και για υφιστάμενες.
 
Αφορά όλες τις εταιρείες
 
  • Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από το Due Diligence; Έχει σημασία το μέγεθος και η φύση μιας εταιρείας;
Όλες οι εταιρείες! Μόνο να επωφεληθούν μπορούν από το να γνωρίζουν όσο καλύτερα γίνεται τους συνεργάτες ή τους πελάτες τους. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν αν μη τι αλλο τη φήμη τους. Φυσικά, υπάρχουν οι εταιρείες που όχι μόνο επωφελούνται αλλά υποχρεούνται να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους έρευνα βάσει νομοθεσίας. Είναι οι εταιρείες που εποπτεύονται και οφείλουν να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες Due Diligence, όπως δικηγόροι, λογιστές, επενδυτικές, στοιχηματικές, τράπεζες, εταιρείες ανάπτυξης γης και άλλοι. Όλοι αυτοί όχι μόνο πρέπει να κάνουν Due Diligence αλλά και να κρατούν αρχείο ώστε να αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει όλα όσα οφείλουν να κάνουν.
 
Αντιμέτωπες και με πρόστιμο
 
  • Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν σε περίπτωση που δεν ακολουθηθούν πρότυπα και regulations;
Κάποιες εταιρείες, οι οποίες για διάφορους λόγους μπορεί να μην κατανοούν τη χρησιμότητα ή και την αναγκαιότητα του Due Diligence, ενδεχομένως να νιώθουν ότι δεν αξίζει και να επενδύσουν σε τέτοιες διαδικασίες. Το κόστος ωστόσο της μη συμμόρφωσης είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο, στην περίπτωση που ο οργανισμός εποπτεύεται και του επιδοθεί πρόστιμο αλλά ακόμα και το κόστος της σπίλωσης της φήμης αποδεικνύεται πάντα στο τέλος δυσβάστακτο ακόμα και για τις εταιρείες που δεν εποπτεύονται. Θα έλεγα πως όλοι οι οργανισμοί, είτε εποπτεύονται είτε όχι, θα έπρεπε να ακολουθούν αυτές τις διαδικασίες, για να προστατεύσουν τη φήμη τους και το όνομά τους στην αγορά. Όλοι στο τέλος αυτό που θυμόμαστε είναι την όποια εταιρεία της οποίας το όνομα συνδέθηκε με κάποιο αρνητικό γεγονός ή άτομο και αμαύρωσε τη φήμη της.
 
  • Τι καινούργιο να περιμένουμε από την infocredit Group σε σχέση με compliance tools;
Ανέκαθεν η Infocredit Group ακολουθούσε τις εξελίξεις και τάσεις της αγοράς με κύριο μέλημα της να αναπτύσσει, να βελτιώνει και να δημιουργεί νέα προϊόντα και λύσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών της πριν καν οι ίδιοι το ζητήσουν. Οπότε, πράγματι έτσι και τώρα, δουλεύουμε πάνω σε καινοτόμα εργαλεία τα οποία και θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα. Πρόκειται για λύσεις που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τους οργανισμούς να κατανοήσουν τους κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα.
 
Η Infocredit Group, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται Θεόδωρος Κρίγγου, λειτουργεί εδώ 45 χρόνια. Εργοδοτεί 70 άτομα και έχει έδρα τη Λευκωσία.
Για περισσότερες πληροφορίες, Infocredit Group
Τηλ: 22398000
Email:marketing@infocreditgroup.com , info@infocreditgroup.com Website: www.infocreditgroup.com
 
 

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»