Το 83% των επιχειρήσεων με 10+ άτομα στην Κύπρο έλαβε μέτρα ασφάλειας στα συστήματα ΤΠΕ

Το 2019, το 93% των επιχειρήσεων της ΕΕ με 10 ή περισσότερα άτομα έλαβε τουλάχιστον ένα μέτρο ασφαλείας, έλεγχο ή διαδικασία στον τομέα υπολογιστών και συστημάτων επικοινωνίας (ΤΠΕ- ICT) για την εξασφάλιση της ακεραιότητας, της αυθεντικότητας, της διαθεσιμότητας και της εμπιστευτικότητας των δεδομένων και των συστημάτων ΤΠΕ της επιχείρησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. 

Αναλυτικά, μια στις τρεις επιχειρήσεις (34%) δήλωσε ότι έχει έγγραφα σχετικά με μέτρα, πρακτικές ή διαδικασίες σχετικά με την ασφάλεια των ΤΠΕ. Το 62% των επιχειρήσεων πληροφόρησαν το προσωπικό για τις υποχρεώσεις τους σε θέματα ασφάλειας των ΤΠΕ. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24%) ήταν ασφαλισμένη κατά περιστατικών ασφαλείας ΤΠΕ, ενώ μια στις οκτώ επιχειρήσεις (12%) τουλάχιστον μία φορά αντιμετώπισε προβλήματα λόγω συμβάντων που σχετίζονται με την ασφάλεια των ΤΠΕ το 2018.

Στην Κύπρο 83% των επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 10 άτομα, χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα μέτρο ασφάλειας ΤΠΕ, το 32% διαθέτει έγγραφα σχετικά με μέτρα, πρακτικές ή διαδικασίες σχετικά με την ασφάλεια των ΤΠΕ, το 59% τουλάχιστον μετά από προβλήματα που οφείλονται σε συμβάντα ασφάλειας που σχετίζονται με τις ΤΠΕ το 2018 και το 13% έχουν ασφάλιση κατά περιστατικών που σχετίζονται με τις ΤΠΕ.

Συνολικά στην ΕΕ, σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα μέτρο ΤΠΕ (99% των επιχειρήσεων που απασχολούν 250 άτομα ή περισσότερο), ενώ το μερίδιο αυτό ήταν ελαφρώς μικρότερο για τις μεσαίες (97% των επιχειρήσεων που απασχολούν 50-249 άτομα) και 92% στις μικρές επιχειρήσεις (10 έως 49 άτομα). Παρατηρείται ευρύτερη διάδοση μεταξύ των επιχειρήσεων για την ύπαρξη εγγράφων σχετικά με μέτρα, πρακτικές ή διαδικασίες σχετικά με την ασφάλεια των ΤΠΕ, από 76% για τις μεγάλες, 54% για τις μεσαίες έως το 30% για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η μεγάλη πλειοψηφία (91%) μεγάλων επιχειρήσεων ενημέρωσε τους υπαλλήλους για τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά θέματα ασφάλειας ΤΠΕ, ενώ το ίδιο έπραξε το 2019 το 78% των μεσαίων και το 58% των μικρών επιχειρήσεων.

Συνολικά, οι μεγάλες επιχειρήσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω συμβάντων που σχετίζονται με την ασφάλεια των ΤΠΕ, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) αντιμετώπισαν τουλάχιστον προβλήματα από τέτοια περιστατικά το 2018, έναντι 17% στις μεσαίες επιχειρήσεις και 11% στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ το 2019, το 40% των μεγάλων, το 33% των μεσαίων και το 22% των μικρών επιχειρήσεων ανέφεραν ότι ήταν ασφαλισμένοι για τέτοια περιαστικά.

Το 2019, το πιο συνηθισμένο μέτρο ασφάλειας των ΤΠΕ που χρησιμοποιούσαν οι επιχειρήσεις της ΕΕ ήταν η ενημέρωση του λογισμικού ή των λειτουργικών συστημάτων τους (87% των επιχειρήσεων), ακολουθούμενη από ισχυρό έλεγχο ταυτότητας με κωδικό πρόσβασης (77%), δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε ξεχωριστή τοποθεσία ή `νέφος` (76%) και ελέγχου πρόσβασης στο δίκτυο (64%).

Λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις ανέφεραν τη διατήρηση αρχείων καταγραφής για ανάλυση μετά από συμβάντα ασφαλείας (45%) και χρήση του Virtual Private Network (VPN, 42%). Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά τεχνικές κρυπτογράφησης δεδομένων, εγγράφων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (38%), δοκιμές ασφαλείας ΤΠΕ (36%), αξιολόγηση κινδύνου ΤΠΕ (34%) και ταυτοποίηση χρήστη και πιστοποίηση μέσω βιομετρικών μεθόδων (10%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future
Δημήτρης Σκουρίδης: Έτσι μετατρέπεται σε κέντρο τεχνολογίας η Κύπρος-Προβολή της χώρας μας στην Ιαπωνία
Με τη στήριξη της Cyta, e-σύνδεση του «Σπιτιού του Παιδιού» με τις αίθουσες των δικαστηρίων