Α. Νικολάου: Καινοτόμα επιχείρηση στη βάση Blockchain η Block.co

Καινοτόμα πέραν των στενών γεωγραφικών ορίων της Κύπρου αποτελεί η σύσταση της εταιρείας Block.co του Πανεπιστημίου Λευκωσίας η οποία αναπτύχθηκε στη βάση της τεχνολογίας του Blockchain. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα χρήσιμο εργαλείο για εύκολη και έμπιστη πιστοποίηση της αυθεντικότητας οποιουδήποτε πιστοποιητικού μέσω της τεχνολογίας του Blockchain.

Διαβάστε ακόμα:
Πάφος: Στο σφυρί κατοικίες και καταστήματα €1,3 εκατ. τον Μάρτιο
Αναστέλλονται και στην Κύπρο οι πτήσεις Boeing 737-8 και 737-9
Hermes Airports: Δεν αναμένεται να επηρεαστεί το πτητικό πρόγραμμα από και προς Κύπρο

O CEO της εταιρείας, Αλέξης Νικολάου, μιλά στο InBusinessNews για τους στόχους της Block.co, την πρόθεση της για εξασφάλιση χρηματοδότησης από επενδυτές του εξωτερικού, καθώς επίσης και για τα προϊόντα που αναπτύσσονται στη βάση της νέας τεχνολογίας του Blockchain.

Ποια είναι η εταιρεία block.co; Πως δημιουργήθηκε και ποιο το πεδίο δραστηριοτήτων της;
H Block.co είναι νεοϊδρυθείσα εταιρεία και αποτελεί spin-off προϊόν που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και έχει σαν βάση την τεχνολογία του Blockchain.

Το συγκεκριμένο προϊόν αφορά την τοποθέτηση οποιασδήποτε φύσης πιστοποιητικών πάνω στο Bitcoin Blockchain, διασφαλίζοντας έτσι το αμετάβλητο και την ασφάλεια τους.
 
Πως προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου προϊόντος από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας; Ποια ήταν τα στάδια ανάπτυξης του;
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εκδίδει ακαδημαϊκά πιστοποιητικά των οποίων η αυθεντικότητα μπορεί να επαληθευτεί μέσω του Blockchain από το 2014. Η ιδέα προέκυψε όταν το Πανεπιστήμιο, ως μέρος της διεθνούς προσπάθειας του για υιοθέτηση της τεχνολογίας Blockchain,  ήταν το πρώτο παγκοσμίως που ανέπτυξε προϊόν που του επέτρεπε να εκδώσει ακαδημαϊκά πιστοποιητικά στο Blockchain. Το κίνητρο πίσω από αυτό ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε οποιονδήποτε ανεξάρτητα και εξ αποστάσεως, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός μεσάζοντα, να επικυρώσει την αυθεντικότητα οποιουδήποτε εκδοθέντος πιστοποιητικού.

Διαβάστε ακόμα: Marlita Beach Hotel: Το νέο ξενοδοχείο της Tsokkos στον Πρωταρά
 
Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της εν λόγω εταιρείας; Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή ή χρηματοδότησης της block.co από οργανισμούς ή εταιρείες (Κύπρο ή εξωτερικό);
Η αρχική χρηματοδότηση της Εταιρείας έγινε από το ίδιο το Πανεπιστήμιο το οποίο είναι και ο βασικός μέτοχος. Εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, η Εταιρεία υπολογίζει να αποταθεί σε επενδυτές στο εξωτερικό για ένα πρώτο γύρο χρηματοδότησης για επέκταση των εργασιών της.
 
Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη της block.co;
Φυσικά και υπάρχουν. Όταν βρίσκεσαι σε ένα χώρο τόσο δυναμικό όπως αυτό του Blockchain, όπου οι εξελίξεις, τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εφαρμογών, είναι τόσο ραγδαίες, δεν μπορείς παρά να εξελίσσεσαι και να μεταλλάσσεσαι και εσύ έτσι ώστε να μην εκλείψεις. Πιο συγκεκριμένα, προχωρούμε σε παραμετροποίηση της τεχνολογίας ώστε να δημιουργήσουμε έτοιμα εμπορικά προϊόντα για συγκεκριμένους κλάδους, πχ. Ναυτιλία.
 
Πιο ακριβώς είναι το πρόβλημα το οποίο λύνει η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Block.co?
Η ύπαρξη και κυκλοφορία πλαστών πιστοποιητικών αλλά και η ανάγκη για εύκολη και έμπιστη πιστοποίηση της αυθεντικότητας οποιουδήποτε πιστοποιητικού, καταστούν την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Εταιρεία μας ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.
 
Η ταυτοποίηση της αυθεντικότητας ενός πιστοποιητικού, είτε αυτό προέρχεται από ακαδημαϊκό ίδρυμα, από ασφαλιστική εταιρεία, από επαγγελματικό σώμα, από κυβερνητική υπηρεσία ή οποιοδήποτε άλλο οργανισμό εκδώσει οποιασδήποτε φύσεως πιστοποιητικά, γίνεται δυνατή μέσα από την χρήση της τεχνολογίας την οποία παρέχει η Block.co.
 
Πως μπορεί ένας οργανισμός να εφαρμόσει το προϊόν αυτό και ποιες είναι οι αναγκαίες τεχνικές υποδομές οι οποίες θα πρέπει να διαθέτει;
Το προϊόν της Εταιρείας μας προσφέρεται υπό μορφή SaaS (Software as a Service) και φιλοξενείται σε δικό μας περιβάλλον χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για οποιαδήποτε επένδυση σε εξοπλισμό από πλευράς του πελάτη.
 
Προσφέρουμε αριθμό διαφορετικών προγραμμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου οργανισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω του site, ή τηλεφωνικώς ώστε να προγραμματίσουμε μια δοκιμαστική παρουσίαση (demo) της τεχνολογίας και των λύσεων που προσφέρουμε.
 
Πιστεύετε πως τα επιτεύγματα της εταιρείας σας μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη δημιουργία και άλλων εταιρειών στον τομέα του blockchain.
Είναι γεγονός πως η τεχνολογία του Blockchain μπαίνει δειλά δειλά στην καθημερινότητα μας. Πρώτα μέσω των διαφόρων κρυπτονομισμάτων και τώρα μέσω της εφαρμογής της τεχνολογίας σε ποιο βασικούς τομείς της οικονομίας. Σαν Block.co, αλλά και σαν Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ευελπιστούμε πως θα δούμε περισσότερα παραδείγματα εταιρειών οι οποίες θα φέρουν στην αγορά προϊόντα που να έχουν σαν βάση την τεχνολογία του Blockchain. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας.
 
Κάτι τέτοιο θα «ενθαρρύνει» επίσης την Κυβέρνηση μας να ρυθμίσει νομοτεχνικά την υιοθέτηση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπου αναμένονται και τα περισσότερα οφέλη από την εφαρμογή της. 

Δειτε Επισης

Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One