Η γυναικεία παρουσία στον τομέα της τεχνολογίας

Με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων να βρίσκεται πάντοτε στην επικαιρότητα, η τεχνολογική πλατφόρμα σταδιοδρομίας Honeypot, κυκλοφόρησε το δείκτη 2018 Women in Tech. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τις ανισότητες στην απασχόληση με βάση το φύλο και ειδικότερα στον τομέα της τεχνολογίας.

Η πλατφόρμα σταδιοδρομίας αποφάσισε να διερευνήσει το ρόλο που διαδραματίζει η ισότητα των δύο φύλων στο τεχνολογικό τοπίο, συγκρίνοντας το ποσοστό γυναικών που απασχολούνται στον κλάδο, το μισθολογικό χάσμα, καθώς επίσης και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις γυναίκες στον τομέα της πληροφορικής.

Καταρτίζοντας τον δείκτη, η Honeypot στοχεύει να επισημάνει ποιες χώρες προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας και να ενθαρρύνει τη βιομηχανία γενικότερα να προβεί σε περαιτέρω θετικά βήματα προς την ισότητα των φύλων.
 
Η μελέτη επικεντρώνεται σε 41 χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και προσφέρει συγκρίσιμα στοιχεία τόσο για την τεχνολογική βιομηχανία όσο και για το μισθολογικό χάσμα. Τα δεδομένα καλύπτουν τομείς όπως:
 
• Το φύλο στη συνολική οικονομία: παράγοντες όπως το ποσοστό των γυναικών στην εργασία και η συνολική ισοτιμία εισοδήματος μεταξύ των φύλων.
• Οι γυναίκες στην τεχνολογία: ο αριθμός των γυναικών στις θέσεις πληροφορικής σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό των ατόμων στην τεχνολογία.
• Ευκαιρίες για τις γυναίκες στην τεχνολογία: σύγκριση της διαφοράς μεταξύ του ποσοστού των γυναικών στο γενικό εργατικό δυναμικό και του ποσοστού των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας. Επιπλέον, η μελέτη έλαβε υπόψη το ποσοστό γυναικών πτυχιούχων STEM.
• Tech Wage Gap: το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των γυναικών που εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας και του συνόλου του εργατικού δυναμικού.
• Η σταδιοδρομία των γυναικών: το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές και υπουργικές θέσεις.
 
«Η ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας δεν αποτελεί απλά ηθικό ζήτημα, αλλά οικονομικό: ο McKinsey διαπίστωσε ότι 12 τρισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να προστεθούν στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2025 προωθώντας την ισότητα των γυναικών. Ως ειδικοί, είμαστε συχνά αντιμέτωποι με τις ανισορροπίες μεταξύ των φύλων της βιομηχανίας, οι οποίες είναι πλήρως εκτεθειμένες σε αυτή τη μελέτη», δήλωσε η Emma Tracey, συνιδρυτής της Honeypot. «Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τις χώρες που έχουν τις περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες που επιθυμούν να σημειώσουν πρόοδο στην τεχνολογική βιομηχανία, με την Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λετονία να επισημαίνουν ως τα τρία κορυφαία κράτη που έχουν κάνει θετικά βήματα προς την ισότητα των φύλων. Ωστόσο, με το ποσοστό των γυναικών που απασχολείται στον τομέα να παραμένει κάτω από το 30%, ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα εμπλουτίσει τη συζήτηση σχετικά με την ισότητα στον κλάδο και θα εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να αναζητήσουν ευκαιρίες στον τομέα της τεχνολογίας».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πορτογαλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λετονία προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας, με το μισθολογικό χάσμα να είναι περίπου στο 6-7% χαμηλότερο από το συνολικό μέσο όρο των μισθών σε κάθε χώρα. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν τις υψηλότερες αποδοχές στις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας, € 70,153 ετησίως, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (€ 49,052) και την Ελβετία (€ 47,814). Αξίζει να σημειωθεί πως με ποσοστό 30% η Βουλγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικών στην τεχνολογία, ακολουθούμενη από την Αυστραλία με 28% και τη Ρουμανία με 26%.

Τα αποτελέσματα για την Κύπρο παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα

Σύγκριση του χάσματος των αμοιβών από το 2010 έως το 2015

Δειτε Επισης

Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση
Kaspersky: Αυξήθηκαν κατά 40% οι επιθέσεις phishing το 2023