Powersoft: Έρχεται το… τσουνάμι του cloud

Τον Ιούλιο του 2006, ο Γιώργος Μαλέκκος, managing director της Powersoft, σε συνέντευξη στην Καριέρα της εφημερίδας Η Σημερινή μιλούσε για λογισμικά με συνδρομή και για το cloud computing. Τότε δεν ήταν πλήρως κατανοητό το τι ήθελε να πει. Σήμερα είναι ευρέως γνωστό ως software as a service. Κάτι, όμως, καθυστερεί τη δυναμική κάθοδο του cloud στην Κύπρο...

Ο κ. Μαλέκκος προβλέπει… σεισμό στο χώρο της πληροφορικής και μάλιστα πολλών ρίχτερ κι έπειτα παγκόσμιο τσουνάμι στον τομέα των cloud services (SAAS, PAAS,IAAS), από τον οποίο δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η Κύπρος.           Οι εταιρείες που ασχολούνται με cloud services, λέει, θα γνωρίσουν πρωτοφανή άνοδο πωλήσεων και αύξηση στη μετοχική τους αξία, που θα είναι μεγαλύτερη από την φούσκα του .com.

Γίνεται μεγάλη φασαρία για cloud services και cloud services δεν βλέπουμε, παρά μόνο κάποιες κινήσεις από μερικές εταιρείες είτε απ’ αυτές που είναι πρωτεργάτες και καινοτομούν στον τομέα τους είτε από τους early adopters.
Οι υπόλοιποι περιμένουν να δουν. Σύντομα, όμως, αφού το τσουνάμι έρχεται, δεν θα μπορέσει κανείς να μείνει πίσω από αυτή την εξέλιξη.
Όταν ανακαλύφτηκε ο ηλεκτρισμός πάρα πολλοί είχαν μια γεννήτρια σπίτι τους. Αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα. Έχουμε από ένα server. Υπάρχει λόγος; Σε λίγα χρόνια όλα τα software και οι υπηρεσίες θα προσπαθούν να γίνουν as a service και θα εναπόκειται στη μαγκιά του κάθε service provider να κρατήσει τον πελάτη κοντά του. Ο λόγος είναι απλός. Ο καταναλωτής έρχεται εύκολα, αλλά φεύγει ακόμη πιο εύκολα. Δεν έχει αρχική επένδυση, έτσι δεν έχει τίποτα να χάσει όταν αλλάξει παροχέα.

Πόσο εύκολα αλλάζεις παροχέα κινητού; Φεύγεις από την MTN πας στη Cyta, φεύγεις από τη Cyta πας στην MTN. Αν βγήκε μια νέα υπηρεσία από την Cablenet, τότε θα πας στην Cablenet και ούτω καθεξής.
Δεν έκανες μια αρχική επένδυση χιλιάδων ευρώ, επομένως, easy come easy go. Όλο αυτό κρατά alert κι εμάς τους software providers, με αποτέλεσμα ένας από τους κερδισμένους στη συγκεκριμένη κούρσα να είναι ο τελικός πελάτης, ο οποίος θα κερδίσει από το τσουνάμι υπηρεσιών του software as a service, γιατί ο software provider θα είναι συνεχώς alert, για να μη τον χάσει. Γνωρίζει καλά, πλέον, ότι η απειλή του «φεύγω και θα πάω αλλού» πολύ πιο εύκολα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Βλέπουμε κινήσεις από μεγάλες εταιρείες, όπως, Microsoft, Amazon και Google, που προσπαθούν να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στον πόλεμο αυτό του cloud, χωρίς, όμως, να αποποιούνται όλες τις άλλες πωλήσεις.

Γιατί αργεί αυτό το τσουνάμι και προς τι ο παρατεταμένος θόρυβος;
Οι περισσότερες εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα hardware, όπως, HP, IBM και Dell ξοδεύουν εκατομμύρια για να συμμετέχουν στο «κτίσιμο» των standards του cloud. Όμως, δεν έχουν ενοποιήσει τα τμήματα πωλήσεων cloud και hardware, με αποτέλεσμα να μη συμψηφίζονται ακόμα οι πωλήσεις τους.

Πότε ο θόρυβος θα γίνει σεισμός;
Όταν τα τμήματα hardware και cloud ενοποιηθούν. Μόλις το πράξει μια μεγάλη εταιρεία, όπως η HP ή η IBM, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα οι υπόλοιπες σε χρόνο μηδέν (σεισμός) και τότε θα έρθει το τσουνάμι. Όταν ένας μεγάλος πωλητής προσφέρει δύο ακριβώς πανομοιότυπες λύσεις, server και cloud, τότε θα γίνει το μεγάλο μπαμ. Όσον αφορά στις εφαρμογές, όταν οι πωλητές των software συνειδητοποιήσουν ότι μια ιστοσελίδα δεν είναι cloud application, τότε θα γίνει η μεγάλη επίθεση από τα cloud services.

Πού θα βρίσκεται η Κύπρος, όταν έρθει αυτή η μεγάλη επίθεση;
Η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει την ευκαιρία να πείσει τους μεγάλους παίκτες ότι είναι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα με ανατολίτικη νοοτροπία, δηλαδή, το τέλειο μοντέλο για όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ας κοπιάσουν!                     Έτσι θα καταστούμε ένα πιλοτικό κέντρο τεχνολογίας, που θα εκμεταλλεύεται όλα τα «πειράματα» επόμενης γενιάς, δίνοντας για αντάλλαγμα κάποια φορολογικά προτερήματα. Αυτοί έχουν άμεση ανάγκη από μια φτηνή, αλλά ευρωπαϊκή χώρα. Είναι εφικτό να γίνει, χωρίς η Κύπρος να προχωρήσει σε επενδύσεις data centres. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι από τους πολιτικούς μας είναι δεινόσαυροι. Δεν ασχολούνται με καινοτομικές λύσεις που μπορούν να κάνουν την ανατροπή.

Πότε νομίζετε ότι θα έρθει το μεγάλο τσουνάμι στη Κύπρο;
Προετοιμαστείτε. Εγώ, πάντως, θα φροντίσω να βρίσκομαι σε λόφο...

Το θέμα δημοσιεύεται στο Special Advertising Supplement: ICT στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business
 

Δειτε Επισης

Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης