Συμφωνία TotalEnergies - ENI με Ισραήλ για κοίτασμα που μοιράζεται με τον Λίβανο

Το Ισραήλ υπέγραψε μια αρχική συμφωνία με την TotalEnergies και την Eni που επιτρέπει στις εταιρείες να ξεκινήσουν τη διερεύνηση για φυσικό αέριο στο πλαίσιο της σημαντικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που είχε υπογράψει με τον Λίβανο.

Οι ηγέτες του Λιβάνου και του Ισραήλ ολοκλήρωσαν τον περασμένο μήνα μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, που έφερε σε συμφωνία τα δύο κράτη.

Το επίκεντρο της συμφωνίας ήταν η επίλυση μιας διαφοράς σχετικά με ένα πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου στο υπεράκτιο τεμάχιο 9 του Λιβάνου, που εκτείνεται στα ισραηλινά ύδατα. Η TotalEnergies είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου 9 με ποσοστό 60%. Η Eni κατέχει το 40%.

«Οι εταίροι του τεμαχίου 9 θα ξεκινήσουν τη διερεύνηση μιας ήδη προσδιορισμένης προοπτικής, που θα μπορούσε να επεκταθεί τόσο στο τεμάχιο 9 όσο και στα ύδατα του Ισραήλ, νότια της πρόσφατα συμφωνημένης θαλάσσιας συνοριακής γραμμής», δήλωσε η TotalEnergies την Τρίτη.

Ο Lior Schillat, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι η συμφωνία θα «επιτρέψει την ανάπτυξη ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου, που θα διασχίζει τα σύνορα μεταξύ εχθρικών κρατών, ένα ασυνήθιστο γεγονός στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».

«Με την εξειδίκευσή μας στην υπεράκτια εξερεύνηση, θα ανταποκριθούμε στο αίτημα και των δύο χωρών να αξιολογήσουν το υλοποιήσημο των πόρων υδρογονανθράκων και το δυναμικό παραγωγής σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Patrick Pouyanne, Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies.

Με τη ζήτηση για φυσικό αέριο να αυξάνεται παγκοσμίως λόγω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λίβανος ελπίζει ότι η εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος θα βοηθήσει στην εκτόνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει.

Μια τελική, πιο λεπτομερής συμφωνία θα υπογραφεί εάν ανακαλυφθούν εμπορεύσιμες ποσότητες, ανέφερε το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμφωνία σταθμός…Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για τη συλλογική σύμβαση
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία