Συμφωνία TotalEnergies - ENI με Ισραήλ για κοίτασμα που μοιράζεται με τον Λίβανο

InBusinessNews  15/11/2022 12:45
Συμφωνία TotalEnergies - ENI με Ισραήλ για κοίτασμα που μοιράζεται με τον Λίβανο

Συμφωνία TotalEnergies - ENI με Ισραήλ για κοίτασμα που μοιράζεται με τον Λίβανο

InBusinessNews  15/11/2022 12:45

Το Ισραήλ υπέγραψε μια αρχική συμφωνία με την TotalEnergies και την Eni που επιτρέπει στις εταιρείες να ξεκινήσουν τη διερεύνηση για φυσικό αέριο στο πλαίσιο της σημαντικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που είχε υπογράψει με τον Λίβανο.

Οι ηγέτες του Λιβάνου και του Ισραήλ ολοκλήρωσαν τον περασμένο μήνα μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, που έφερε σε συμφωνία τα δύο κράτη.

Το επίκεντρο της συμφωνίας ήταν η επίλυση μιας διαφοράς σχετικά με ένα πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου στο υπεράκτιο τεμάχιο 9 του Λιβάνου, που εκτείνεται στα ισραηλινά ύδατα. Η TotalEnergies είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου 9 με ποσοστό 60%. Η Eni κατέχει το 40%.

«Οι εταίροι του τεμαχίου 9 θα ξεκινήσουν τη διερεύνηση μιας ήδη προσδιορισμένης προοπτικής, που θα μπορούσε να επεκταθεί τόσο στο τεμάχιο 9 όσο και στα ύδατα του Ισραήλ, νότια της πρόσφατα συμφωνημένης θαλάσσιας συνοριακής γραμμής», δήλωσε η TotalEnergies την Τρίτη.

Ο Lior Schillat, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι η συμφωνία θα «επιτρέψει την ανάπτυξη ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου, που θα διασχίζει τα σύνορα μεταξύ εχθρικών κρατών, ένα ασυνήθιστο γεγονός στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».

«Με την εξειδίκευσή μας στην υπεράκτια εξερεύνηση, θα ανταποκριθούμε στο αίτημα και των δύο χωρών να αξιολογήσουν το υλοποιήσημο των πόρων υδρογονανθράκων και το δυναμικό παραγωγής σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Patrick Pouyanne, Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies.

Με τη ζήτηση για φυσικό αέριο να αυξάνεται παγκοσμίως λόγω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λίβανος ελπίζει ότι η εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος θα βοηθήσει στην εκτόνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει.

Μια τελική, πιο λεπτομερής συμφωνία θα υπογραφεί εάν ανακαλυφθούν εμπορεύσιμες ποσότητες, ανέφερε το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας