Gazprom: Βλάβη στον αγωγό - Διακόπτονται οι ροές φυσικού αερίου

Η Ρωσία ακύρωσε την προθεσμία του Σαββάτου για την επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας από τις κύριες οδούς τροφοδοσίας προς την Ευρώπη, αφού είπε ότι ανακάλυψε ένα σφάλμα κατά τη συντήρηση, γεγονός που βαθαίνει τις δυσκολίες της Ευρώπης στην εξασφάλιση καυσίμων για το χειμώνα.

Ο Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα για να τροφοδοτεί τη Γερμανία και άλλες χώρες, επρόκειτο να επαναλειτουργήσει μετά από τριήμερη διακοπή για συντήρηση το Σάββατο στις 04:00 ώρα Κύπρου.

Ωστόσο, η Gazprom, η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία με μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορούσε πλέον να παρέχει ένα χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των παραδόσεων αφού διαπίστωσε διαρροή πετρελαίου που σήμαινε ότι ένας στρόβιλος αγωγού δεν μπορούσε να λειτουργήσει με ασφάλεια. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημείωσε ότι «μέχρι να επισκευαστεί... αναστέλλεται πλήρως η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream».

Η Γερμανία, όπου βρίσκεται τώρα ο στρόβιλος, είπε ότι η Μόσχα εμποδίζει την επιστροφή του κρίσιμου εξοπλισμού.

Η Μόσχα κατηγόρησε τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για παρεμπόδιση των συνηθισμένων εργασιών και συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα.

Η επικεφαλής της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το μπλοκ θα πρέπει να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο για να αποτρέψει τις προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χειραγωγήσει την αγορά.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, πλήττοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά, που είχαν αυξηθεί αρχικά λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία και στη συνέχεια αυξήθηκαν περαιτέρω λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν λειτουργεί πια γιατί έχει διαταραχθεί μαζικά λόγω των χειρισμών του Πούτιν», είπε η Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να προταθεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στις προμήθειες των ρωσικών αγωγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα διακόψει τις προμήθειες στην Ευρώπη εάν οι Βρυξέλλες επιβάλουν ένα τέτοιο ανώτατο όριο.

Οι μειωμένες παραδόσεις μέσω του Nord Stream, παράλληλα με τις χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, μιας άλλης σημαντικής διαδρομής, οδήγησαν τα ευρωπαϊκά κράτη να δυσκολεύονται να ξαναγεμίσουν δεξαμενές αποθήκευσης για το χειμώνα και ώθησαν πολλούς να ενεργοποιήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα την Παρασκευή ότι ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες διακοπές στις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1.

"Δεν φταίει η Gazprom που λείπουν οι πόροι. Ως εκ τούτου, η αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος βρίσκεται σε κίνδυνο", είπε όταν ρωτήθηκε εάν αναμένονται περισσότερες διακοπές λειτουργίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κυρώσεις σημαίνουν ότι η Siemens Energy, ένας προμηθευτής εξοπλισμού αγωγών, δεν μπορεί να πραγματοποιεί τακτική συντήρηση.

Η Siemens Energy, η οποία συνήθως εξυπηρετεί τους στρόβιλους Nord Stream 1, δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται σε εργασίες συντήρησης που διεξάγονται τώρα από την Gazprom. Είπε επίσης ότι ήταν έτοιμη να βοηθήσει εάν χρειαστεί και είπε ότι η συντήρηση δεν περιορίζεται από τις κυρώσεις.

Δειτε Επισης

Άνοδος στις τιμές πετρελαίου-Στα $83,27 το Brent, στα $79,23 το αμερικανικό αργό
Βολές CMC κατά ΕΤΥΦΑ για το «Προμηθέας»-Έτοιμο και αξιόπλοο από τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά...
Πράσινο στον νόμο που επιτρέπει στη Cyta να προμηθεύσει έξυπνους μετρητές-Διασφαλίζονται τα €35 εκατ.
ΔΟΕ: Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ζήτηση πετρελαίου το 2024-Σχετικά αμετάβλητες οι προοπτικές για το 2025
Έξυπνοι μετρητές: Κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ
ΣΕΑΠΕΚ: Κορεσμένο το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου-Ανέφικτη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με εικονικό συμψηφισμό
ΙΕΑ: Μειωμένα τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο-Σε χαμηλό πέντε μηνών οι εξαγωγές
Huawei: Παρουσίασε την καινοτόμα ευφυή λύση διανομής (IDS) ηλεκτρικής ενέργειας
Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο
Great Sea Interconnector: Τρέχει η μελέτη κόστους-οφέλους, προειδοποιεί για τις εκκρεμότητες ο ΑΔΜΗΕ