Στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί του έτους το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο οδεύει προς τη μεγαλύτερη σειρά εβδομαδιαίων κερδών φέτος, εντείνοντας τον πόνο για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά και απειλώντας να ωθήσει τις οικονομίες σε ύφεση.

Τα συμβόλαια αναφοράς υποχώρησαν την Παρασκευή, αφού έκλεισαν σε υψηλό ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αγορά έχει σφίξει ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο εξαιρετικά ζεστός και ξηρός καιρός διαταράσσει τη μεταφορά καυσίμων μέσω ποταμών και περιορίζει την παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας. Αυτό ενισχύει τη ζήτηση για φυσικό αέριο σε μια εποχή που οι περικοπές της ρωσικής προμήθειας έχουν ήδη πλήξει την περιοχή.

Το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημειώνει αυτήν την ώρα πτώση 0,8% στα 239 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παρόλα αυτά, οδεύει προς το πέμπτο συνεχόμενο εβδομαδιαίο ανοδικό σερί.

Ήταν ένα ασυνήθιστο και δύσκολο καλοκαίρι για την Ευρώπη. Οι τιμές και η ζήτηση συνήθως μειώνονται κατά τους θερμότερους μήνες, βοηθώντας την ήπειρο να αντλήσει φυσικό αέριο στις αποθήκες και να προετοιμαστεί για τον χειμώνα. Αλλά η μείωση της προσφοράς από τη Μόσχα μέσω όλων των μεγάλων οδών αγωγών και οι καύσωνες έχουν διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου περίπου 11 φορές υψηλότερες από ό,τι συνήθως είναι αυτή την εποχή του έτους. 

"Οι ασυνήθιστα υψηλές και παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας είναι πιθανό να αποτελέσουν βραχυπρόθεσμους πολλαπλασιαστές στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, με τις καταπιεσμένες πηγές ενέργειας να αυξάνουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο και να υποδαυλίζουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές", έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence.

Οι υψηλές τιμές έχουν ήδη αναγκάσει περίπου το ήμισυ της ευρωπαϊκής δυναμικότητας τήξης ψευδαργύρου και αλουμινίου να κλείσει το τελευταίο έτος, και περισσότερες πρόκειται να τεθούν εκτός λειτουργίας. Η Γερμανία, που συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, κινδυνεύει με έξοδο της βιομηχανίας, καθώς οι κατασκευαστές εξαρτημάτων αυτοκινήτων, χημικών και χάλυβα αγωνίζονται να απορροφήσουν τις τιμές της ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει παροτρύνει τους καταναλωτές να μειώσουν τη ζήτηση και την Πέμπτη μείωσε τον φόρο πωλήσεων στο φυσικό αέριο για να ελαφρύνει προσωρινά το βάρος.

Τα χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Ρήνο οδήγησαν τη Shell Plc να μειώσει την παραγωγή στο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρηνανίας στη Γερμανία, το μεγαλύτερο συγκρότημα επεξεργασίας πετρελαίου της χώρας. Η ναυσιπλοΐα μέσω της πιο σημαντικής εμπορικής πλωτής οδού της Ευρώπης έχει παρεμποδιστεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά κάποια ανάπαυλα μπορεί να υπάρξει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς η στάθμη των υδάτων σε ένα σημαντικό σημείο διέλευσης αναμένεται να αυξηθεί.

Μια παρατεταμένη και σοβαρή ξηρασία στην Ισπανία και την Πορτογαλία ωθεί την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας αυξημένες εκκλήσεις για ενέργεια από φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση