Ο ήλιος δίνει τη λύση στις αυξήσεις της ΑΗΚ

Τους τελευταίους μήνες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν γονατίσει οικονομικά. Οι αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου, εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, ανέβασαν ακόμα περισσότερο τις τιμές κατανάλωσης ρεύματος.

Η Κύπρος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, κατέχει την πρώτη θέση στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όπως όλα δείχνουν η παρούσα κατάσταση δεν θα είναι προσωρινή αλλά οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση στην ζήτηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

 

Το ενεργειακό σκηνικό καίει τις τσέπες των καταναλωτών
Καταναλωτές και επιχειρήσεις, αναζητούν λύση για την διασφάλιση οικονομικής «αποσυμφόρησης». Αυτή η λύση υπάρχει και ακούει στο όνομα «Φωτοβολταϊκά». Συστήματα, δηλαδή, που παράγουν ηλεκτρισμό, χωρίς καύσιμα και χωρίς ρύπους.

Με τον ήλιο να πριμοδοτεί τη χώρα μας 3500 ώρες τον χρόνο, η εγκατάσταση καινοτόμων και υψηλής αποδοτικότητας φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αποτελεί την πιο «δροσερή» λύση.

Με αφορμή την αυξημένη ζήτηση αλλά και την άνοδο των τιμών στην κατανάλωση ενέργειας, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς και συγκεκριμένα στον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου Green Energy, Χαράλαμπο Κυριάκου, ο οποίος σημείωσε σχετικά με το θέμα «Μια κατοικία με κατανάλωση 7000 kWh τον χρόνο,  εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά, μπορεί να εξοικονομήσει έως €1750-1900 τον χρόνο από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών του και την αντίστοιχη εξοικονόμηση από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.» Ενώ αναφερόμενος στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις τόνισε «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορούν να εκμεταλλευθούν τα νέα σχέδια τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων για ιδιοκατανάλωση με τη μέθοδο net billing και να έτσι να επιτύχουν εξοικονόμηση που φτάνει το 90% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού και την δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης στα 3 έως 4 χρόνια.»

«Ποιο το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο σπίτι;»
Απευθυνόμενοι στον κύριο Κυριάκου σχετικά με το κόστος εγκατάστασης, ο ίδιος μας επισύμανε: «Η έμπειρη και άρτια εκπαιδευμένη ομάδα της Suntechnics, βρίσκεται πάντα κοντά στους καταναλωτές, αφουγκράζεται το αίτημα και τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού. Με γνώμονα την  έκταση της στέγης κάθε οικίας αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρισμού των προηγούμενων μηνών, η εταιρεία μπορεί να παρέχει το πλάνο και τον προϋπολογισμό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

 

Το κόστος της εγκατάστασης, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ομίλου, καθορίζεται από το μέγεθος του φωτοβολταϊκού συστήματος, όπως και από την τεχνολογία μετατροπέων που θα προτείνει ο μελετητής που θα αναλάβει την κατασκευή. Για σκοπούς γενικού υπολογισμού, ο καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει με τα δεδομένα αυτής της περιόδου, ότι θα πληρώσει περίπου €1 ,3  έως €1,5 ανά βατ (watt). Δηλαδή, ένα σύστημα 4KW θα στοιχίσει περίπου €5,600».

 

Ενώ συνεχίζοντας τόνισε «Είναι σημαντικό, να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι χάρη στα προγράμματα ενέργειας και τις επιδοτήσεις Net metering, μια κατοικία (με άδεια οικοδομής που εκδόθηκε πριν την 01/01/2017) μπορεί να εξασφαλίσει επιδότηση έως €1.000 και έτσι η απόσβεση να γίνει σε ακόμα πιο σύντομο χρονικό διάστημα (η απόσβεση εκτιμάται στα 3,5 με 4,5 χρόνια)».

 

Νέες χορηγίες για επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο των νέων σχεδίων επιχορήγησης, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες,  θα διατεθούν €36  εκατ. για προώθηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα κτήρια και εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης στις διαδικασίες παραγωγής και λειτουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η διενέργεια ενεργειακών ελέγχων, η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών (π.χ. συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου ενεργειακής κατανάλωσης), καθώς και η εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Το ποσοστό χορηγίας θα ανέρχεται στο 40% επί των επιλέξιμων δαπανών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ το μέγιστο ποσό χορηγίας που θα μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος, καθορίζεται με βάση το ποσοστό εξοικονόμησης που θα επιτύχει και τον τύπο επένδυσης που θα επιλέξει. Στη μικρότερη κατηγορία επενδύσεων, για δικαιούχους που θα επιτύχουν το ελάχιστο δυνατό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας, υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης χορηγίας μέχρι και €100.000, ενώ για δικαιούχους που θα επιλέξουν την επίτευξη της μεγαλύτερης κατηγορίας (αναβάθμιση κτηρίων σε κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας), το μέγιστο ποσό χορηγίας δύναται να ανέλθει μέχρι και €300.000.

 

Συνεπώς, ολοένα και αυξάνονται τα κίνητρα, ώστε οι επιχειρήσεις, να μειώσουν αισθητά τα λειτουργικά τους έξοδα με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

 

Τι ισχύει για νέες κατοικίες;
Είναι γνωστό ότι το κόστος κατασκευής μιας κατοικίας σήμερα έχει ανέβει τουλάχιστον 20-25% σε σχέση με το 2021. Αυτή η συνθήκη δυσκολεύει αρκετούς πλέον να αντιληφθούν ότι οι τεχνολογίες φωτοβολταϊκών, όπως και αυτές για εξοικονόμηση ενέργειας, σε μια κατοικία, μπορούν σε πρώτο στάδιο να συμβάλλουν στην αύξηση του απαιτούμενου κεφαλαίου για το νέο σπίτι, αλλά παράλληλα οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση από τα μηνιαία λειτουργικά έξοδα της κατοικίας.

 

Μιλώντας για το θέμα ο κ. Χαράλαμπος Κυριάκου συμβούλευσε τους καταναλωτές που βρίσκονται σε διαδικασία ανοικοδόμησης κατοικίας να φροντίσουν ώστε αυτή να είναι ενεργειακά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον. Μειώνοντας αισθητά τη χρήση ενέργειας και αξιοποιώντας φωτοβολταϊκά συστήματα, εγκαθιστώντας σύστημα κεντρικού κλιματισμού είτε κλιματιστικά υψηλής απόδοσης,  συνδυάζοντάς τα με αντλίες θερμότητας για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τη βέλτιστη ενεργειακά λύση, κατέληξε ο ίδιος.

 

Τώρα είναι η ώρα για δροσιά!
Η έμπειρη και άρτια εκπαιδευμένη ομάδα της Suntechnics, μέλος του Ομίλου Green Energy, βρίσκεται πάντα κοντά στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Αφουγκράζεται το αίτημα και τις ανάγκες κάθε πελάτη για να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε οικιακούς και επιχειρησιακούς πελάτες.

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις