Αέριο υψηλής ποιότητας δείχνει η γεώτρηση Glaucus-2 στο Τεμάχιο 10

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Glaucus-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Διαβάστε εδώ: Μπαίνει και στο οικόπεδο 5 της ΑΟΖ η ExxonMobil-Qatar Petroleum 

Οι γεωτρητικές εργασίες, οι οποίες περιλάμβαναν και δοκιμές παραγωγής, διεξήχθησαν από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited / Qatar Petroleum International Upstream LLC, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο.

 

Η γεώτρηση κατέδειξε την παρουσία ταμιευτήρα φυσικού αερίου με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν συλλεγεί, για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του ταμιευτήρα, αλλά και των δυνητικών επιλογών ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης της ανακάλυψης.

 

Δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, η κοινοπραξία θα κοινοποιήσει στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δεδομένων που συνελέγησαν από τις γεωτρητικές και δοκιμαστικές εργασίες, μόλις η αξιολόγηση ολοκληρωθεί.

 

  

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Glaucus-2» ξεκίνησαν στις 20 Δεκεμβρίου 2021 και πραγματοποιήθηκαν από το γεωτρύπανο «Stena Forth», το οποίο αναχώρησε από το σημείο της γεώτρησης χθες, αργά το βράδυ.

 

  

 

Δειτε Επισης

Απώλειες για το πετρέλαιο με φόντο τη συμφωνία για εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τις αποκοπές ενέργειας ΑΠΕ-Το νομοσχέδιο προς ψήφιση και οι επιφυλάξεις του ΔΣΜΚ
Ανακοινώσεις για το «Ηλέκτρα», στις ΗΠΑ με Χριστοδουλίδη για επενδύσεις στην ενέργεια ο Παπαναστασίου
Παραδοχή Γιώργου Παπαναστασίου για GSI-Υπάρχουν τεχνικές, οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις
Πλήρης στήριξη ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου στην υλοποίηση του Great Sea Interconnector-Η ενημέρωση από ΑΔΜΗΕ
Κέρδη 1,7% για το πετρέλαιο με φόντο νέες κυρώσεις κατά οντοτήτων που συνδέονται με το Ιράν
Tο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εξοικονόμησης Ενέργειας-Πρόεδρος ο Γιώργος Γεωργίου
Γ. Παπαναστασίου: Ευθυγραμμίζονται με τις φιλοδοξίες της Κύπρου η αποθήκευση ενέργειας και οι λύσεις υδρογόνου
Στήριξη ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ στον GSI-«Έργο στρατηγικής σημασίας, να ενταχθεί στον δεύτερο ενωσιακό κατάλογο της Ε.Ε.»
Energean: Νέο γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ το 2026