Ασαφής η συμβολή κονδυλίων της ΕΕ στην ενεργειακή απόδοση επιχειρήσεων

InBusinessNews  18/01/2022 09:00
Ασαφής η συμβολή κονδυλίων της ΕΕ στην ενεργειακή απόδοση επιχειρήσεων

Ασαφής η συμβολή κονδυλίων της ΕΕ στην ενεργειακή απόδοση επιχειρήσεων

InBusinessNews  18/01/2022 09:00

Την αποσαφήνιση του τρόπου με τον οποίο τα κονδύλια της ΕΕ συμβάλουν στον στόχο της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις ζητά σε ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA).

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν συνδέεται ακόμη επαρκώς με τις επιχειρηματικές ανάγκες.

Επίσης, προστίθεται, αν και στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου παρακολούθησης δεν μπορεί να αποτυπωθεί επαρκώς κατά πόσο η χρηματοδότηση αυτή φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι ελεγκτές έκριναν πως στην καλύτερη των περιπτώσεων υπάρχουν περιορισμένες πιθανότητες αυτό να συμβαίνει.

Μεταξύ άλλων, προστίθεται, οι ελεγκτές εντόπισαν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι σειρά έργων ενδεχομένως να υλοποιούνταν επιτυχώς χωρίς δημόσια στήριξη.

«Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως του τομέα στον οποίο αυτές δραστηριοποιούνται, συμβάλλει σημαντικά στο να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον στόχο της για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030», δήλωσε σχετικά ο Samo Jereb, μέλος του ECA και αρμόδιος για την έκθεση.

«Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο πραγματικός αντίκτυπος της χρηματοδότησης της ΕΕ στην ενεργειακή απόδοση των επιχειρήσεων παραμένει ασαφής» σημείωσε.

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, η ενεργειακή απόδοση αποτελεί σημαντικό μέρος της επίτευξης των στόχων για της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές (επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα) μέχρι το 2050.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι πόροι της ΕΕ στον τομέα της πολιτικής συνοχής μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια από 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά το 2016 σε  2,4 δισεκατομμύρια το 2020, με τις περισσότερες δαπάνες να αφορούν σε ορισμένα μόνο κράτη μέλη.

Μάλιστα τα δύο τρίτα των πόρων που διατέθηκαν για δαπάνες ενεργειακής απόδοσης σε επιχειρήσεις αντιστοιχούν σε μόλις πέντε από τα 27 κράτη μέλη: τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Τσεχία.

Αν και αναγνωρίζει πως οι επιχορηγήσεις από την ΕΕ παίζουν ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων, το ECA αμφισβητεί την πραγματική προστιθέμενη αξία της χρηματοδότησης καθώς πολλά έργα που χρηματοδοτήθηκαν ήταν ήδη προγραμματισμένα, κάτι που σημαίνει πως θα είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται ακόμη και χωρίς τη στήριξη αυτή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στους οποίους προχώρησαν οι ελεγκτές απουσία ενοποιημένων πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ, η εν δυνάμει εξοικονόμηση ενέργειας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτηθέντων έργων σε επιχειρήσεις συμβάλλει σε ποσοστό περίπου 0,3 % στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε να επιτευχθούν οι τιμές-στόχος της ΕΕ για ενεργειακή απόδοση έως το 2030.

Πηγή: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας