Διευκολύνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδία κατανάλωση

InBusinessNews  21/12/2021 17:08
 Διευκολύνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδία κατανάλωση

Διευκολύνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδία κατανάλωση

InBusinessNews  21/12/2021 17:08

Με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδία κατανάλωση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε τροποποίηση του Σχεδίου για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ιδία κατανάλωση.

Όπως ανέφερε σε γραπτή της δήλωση η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, η βασική τροποποίηση αφορά στη συμπερίληψη της κατηγορίας εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (virtual net-metering) για οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες γεωργούς, οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω έλλειψης χώρου και άλλων περιβαλλοντικών και πολεοδομικών περιορισμών, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των οικιών ή των γεωργικών υποστατικών τους. Στο πλαίσιο της κατηγορίας του εικονικού συμψηφισμού η κατανάλωση θα καλύπτεται από την παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα βρίσκεται εγκατεστημένο σε διαφορετικό χώρο.

Όπως επεσήμανε η κα. Παρισινού, στόχος της Κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδία κατανάλωση, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στο πλαίσιο της ταχείας μετάβασης στην πράσινη οικονομία. 

Σύμφωνα με την κα. Παρισινού, οι ενεργειακοί στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020 έχουν υπερκαλυφθεί σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί φέτος. Ο δεσμευτικός στόχος του 13% για συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας ξεπεράστηκε πέραν του 30%, φτάνοντας στο 17%. Ξεπεράστηκε, επίσης, ο στόχος για σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32%, αλλά και ο ενδεικτικός στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ στη θέρμανση και ψύξη που ήταν στο 23,5%, πετυχαίνοντας διείσδυση 38,55%. Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ σήμερα ανέρχεται σε 467 MW και πέραν των 127 εμπορικών έργων ΑΠΕ, με ισχύ 237,8 MW, είναι υπό υλοποίηση, επεσήμανε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας