Enerco - Energy Recovery: Ένας χρόνος λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, στο Βασιλικό, παρουσίαση της σύγχρονης Μονάδας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Enerco - Energy Recovery Ltd, με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας της. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κος Κώστας Καδής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κος Ανδρέας Α. Γρηγορίου, Βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων της ευρύτερης περιοχής Βασιλικού, και Δημόσιοι Λειτουργοί.

Παρόλο που το έργο ολοκληρώθηκε υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η Εταιρεία είναι περήφανη γιατί οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Μονάδας επιτευχθήκαν στο σύνολο τους με ουσιαστική συνεισφορά στην κυκλική οικονομία και στην υλοποίηση των πολιτικών της πράσινης συμφωνίας.

Κατά την εκδήλωση έγινε παρουσίαση από τον κύριο Γιώργο Αμερικάνο, Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας, των δραστηριοτήτων της Εταιρείας και της νέας Μονάδας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της Enerco μέχρι σήμερα. Ακολούθως, έγινε επιτόπου ξενάγηση στην Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων η οποία βρίσκεται στο Μαρί. Για την κατασκευή της μονάδας επενδύθηκε ποσό ύψους 3.600.000 ευρώ. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Η Μονάδα μπορεί να διαχειριστεί ρεύματα αποβλήτων όπως  απόβλητα ελαστικά, ογκώδη απόβλητα, ξύλινες συσκευασίες, ξύλα από κατασκευές και κατεδαφίσεις, υπόλειμμα από μονάδες διαλογής συσκευασιών, χαρτιού και επεξεργασίας Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) καθώς και άλλα  εμπορικά και βιομηχανικά απόβλητα που δεν μπορούν να τύχουν ανακύκλωσης.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Μονάδας έγινε διαχείριση 33.000 μ.τ. αποβλήτων και παραγωγή  εναλλακτικού καυσίμου υψηλής ποιότητας που έτυχε ενεργειακής ανάκτησης στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού. Η εν λόγω ποσότητα αντιστοιχεί σε παραλαβές 50 φορτηγών οχημάτων με απόβλητα σε καθημερινή βάση, εκτροπή από τις χωματερές 33.000 μ.τ., δηλαδή όγκου 60.000 κ.μ. ανά έτος, αντικατάστησε 25.000 μ.τ. συμβατικών στέρεων καυσίμων και συνέβαλε στη μείωση εκπομπών του CO2 που ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές 7.000 αυτοκινήτων.

Η Enerco δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κύριους πυλώνες την επεξεργασία στερεών αποβλήτων και παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, την συλλογή και μεταφορά αποβλήτων, και την εμπορία αποβλήτων.  

Με γνώμονα πάντα την συνεχή ανάπτυξη, η Εταιρεία από το 2015 μέχρι το 2021 επένδυσε συνολικά 7.000.000 ευρώ, για την αγορά σταθερού και κινητού εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων, με σημαντικότερη την ανέγερση της μονάδας διαχείρισης στερέων αποβλήτων και την  εγκατάσταση της νέας γραμμής παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων.

Αποστολή της Εταιρείας είναι η διαχείριση αποβλήτων και περαιτέρω επεξεργασία τους ώστε να χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές Α’ Ύλες/Καύσιμα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κύπρο και επίτευξη των Εθνικών στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.  

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου