Καθορίζουν τα επόμενα βήματα για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 10

Τα επόμενα βήματα αναφορικά με το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας των ExxonMobil και Qatar Petroleum στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, το οποίο επαναρχίζει τέλη του έτους με γεώτρηση στο Τεμάχιο 10, θα συζητήσουν αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, στη Νέα Υόρκη, με ανώτερα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Ενέργειας θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τους Ανώτερο Αντιπρόεδρο και Αντιπρόεδρο Έρευνας και Νέων Επιχειρήσεων της ExxonMobil κ.κ. Michael Cousins και John Ardill και τον Ανώτερο Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων κ. Rochdi Younsi.

Επιπλέον, η κα Πηλείδου θα συμμετάσχει στον «Διάλογο Υψηλού Επιπέδου στην Ενέργεια» (High-Level Dialogue on Energy) που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη στο περιθώριο της 76ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, μεταφέροντας τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στην ανάγκη για διεθνή και περιφερειακή συνεργασία προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Κύπρος για ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, η Υπουργός Ενέργειας θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Φυσικών Πόρων και Διευθυντή Έρευνας της Eni κ. Luca Bertelli, στη Ραβέννα της Ιταλίας, με σκοπό τη συζήτηση για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η κα Πηλείδου θα λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πλαίσιο του διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου «OMC Med Energy Conference and Exhibition», με την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας κα Kadri Simson, τον Υπουργό Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου κ. Tarek El Molla και τον Υπουργό Πετρελαίων και Αερίου της Λιβύης κ. Mohamed Oun. Στην αρχική της παρέμβαση, η κα Πηλείδου θα παρουσιάσει τη στρατηγική που ακολουθεί η Κύπρος για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, καθώς και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας για να επιτευχθούν οι συνεργασίες που απαιτούνται για ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, η κα Πηλείδου θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί για ανασκόπηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κύπρου και Ιταλίας με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Giancarlo Giorgetti, προτού ηγηθεί επιχειρηματικής αποστολής από την Κύπρο που θα συμμετάσχει στο 4ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ιταλίας.

Στο Φόρουμ η Υπουργός θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές που υλοποιεί το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για διευκόλυνση και ενδυνάμωση του επιχειρείν στην Κύπρο, καθώς και για μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη και κυκλική οικονομία, όπως τη νέα Βιομηχανική Πολιτική 2030, την αναδιοργάνωση της εμπορικής μας πολιτικής, τα στοχευμένα μέτρα και Σχέδια Χορηγιών που φθάνουν τα €550 εκατομμύρια και τη λειτουργία του εξειδικευμένου Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης Ξένων Εταιρειών.

Δειτε Επισης

Οι βέλτιστες τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν στο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
Επανάρχισε τις εργασίες στο τερματικό η CPP-Θα συζητηθεί η ετοιμότητα του πλοίου της πλωτής μονάδας
Αυτοψία Χριστοδουλίδη στο Βασιλικό-«Βασικός στόχος της Κυβέρνησης η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού»
Υπό την επίβλεψη φορέα παρακολούθησης το τερματικό-Συστήνεται εντός του Υπουργείου Ενέργειας
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Γιώργος Παπαναστασίου: Λέω έντιμα ότι υπάρχει εθνική στρατηγική για την ενέργεια
Εκφράζει δυσαρέσκεια o Παπαναστασίου και αναζητά συναίνεση για το Βασιλικό
Πάνω από τα €85 η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ
Βγαίνει στην αντεπίθεση για το τερματικό η CPP-Απορρίπτει τις επικρίσεις και πυροβολεί ΕΤΥΦΑ
Ξεκαθαρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το τερματικό-«Προτεραιότητα να λειτουργήσει το συντομότερο»