Πιάνουν δουλειά για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Πολύ εποικοδομητικές και άκρως παραγωγικές ήταν οι διμερείς συναντήσεις της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου, με τους Αιγύπτιους Υπουργούς Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ Μοχάμεντ Ελ Μάρκαμπι, Πετρελαίου Τάρεκ ελ Μόλλα και Εμπορίου Νεβίν Γκάμεα, στο πλαίσιο της πρώτης διακυβερνητικής συνάντησης Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Η Υπουργός δηλώνει πολύ ικανοποιημένη για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στις εν λόγω συναντήσεις για μία σειρά σημαντικών πολιτικών που προωθούνται μεταξύ των δύο χωρών και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τους επόμενους μήνες πολλά από αυτά τα ζητήματα θα σημειώσουν μεγάλη πρόοδο.

Ειδικότερα, στον τομέα της ενέργειας, δόθηκαν οδηγίες από τους συναρμόδιους Υπουργούς, για επίσπευση των εργασιών της Κοινής Επιτροπής που έχει συσταθεί για υλοποίηση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ στην Αίγυπτο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση των σχετικών τεχνικών επιτροπών στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 στο Κάιρο, η οποία θα εξετάσει διάφορα σενάρια αναφορικά με τη χωρητικότητα, τις τεχνικές προδιαγραφές, τις οικονομικές πτυχές και την πορεία του αγωγού.

Τόσο η Κύπρος όσο και η Αίγυπτος εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στην περαιτέρω προώθηση του διεθνούς οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF), στον οποίο οι δύο χώρες συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη. Με τη σκληρή δουλειά που έγινε, μέσα στον ένα χρόνο ύπαρξής του, ο Οργανισμός έχει διευρυνθεί μετρώντας πλέον 8 χώρες μέλη και 3 μέλη παρατηρητές, μεταξύ των οποίων η Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Κύπρος διαβεβαίωσε ότι, με την ανάληψη της Προεδρίας του EMGF από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα δουλέψει συντονισμένα με την αιγυπτιακή πλευρά για την υλοποίηση των κοινών στόχων για την αποδοτική αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων των χωρών μελών, αλλά και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια», δηλώνει η κα Πηλείδου.   

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις των χθεσινών επαφών της Υπουργού αποτελεί η συμφωνία ότι τους προσεχείς μήνες θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Αιγύπτου. Η κα Πηλείδου προσκάλεσε τον ομόλογό της για επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο για υπογραφή του Μνημονίου. Ακολούθως, προγραμματίζεται η υπογραφή τριμερούς Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος, για προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω του έργου «EuroAfrica Interconnector».

Επιπλέον, στη βάση της Συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου στον Τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους εν λόγω τομείς, ιδιαίτερα επί της αξιοποίησης ηλιακών θερμικών και φωτοβολταικών συστημάτων, καθώς και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Στον τομέα του εμπορίου συμφωνήθηκε όπως θεσμοθετηθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα η διοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των αντίστοιχων επιχειρηματικών επιμελητηρίων.

Στόχος, σύμφωνα με την κα Πηλείδου, η αύξηση του εμπορίου υπηρεσιών αλλά και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. Συμφωνήθηκε όπως σε πρώτο στάδιο, διοργανωθεί επιχειρηματική συνάντηση στο Κάιρο εντός των επόμενων μηνών, με συμμετοχή Κύπριων και Αιγύπτιων επιχειρηματιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.    

 

  

 

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου