Μόλις 15 χλμ για ολοκλήρωση του Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία

Μόλις 15 χιλιόμετρα (9 μίλια) έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, από τη Ρωσία προς την Γερμανία, ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το έργο ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διπλασιάζει τη χωρητικότητα του πρώτου αγωγού Nord Stream στα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αποτέλεσε κεντρικό σημείο εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ο Nord Stream 2 είναι σχεδόν έτοιμος και το βασικό ερώτημα είναι πώς η Ρωσία θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της στην Ευρώπη, καθώς η τρέχουσα συμφωνία διέλευσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας λήγει το 2024.

Μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Κρεμλίνο την Παρασκευή, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να συμμορφωθεί πλήρως με τη δική της υποχρέωση για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας.

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει φυσικό αέριο μέσω της γείτονά της και μετά το 2024 αλλά πρώτα η Ρωσία θέλει να διαπιστώσει το μέγεθος της ζήτησης για τα ορυκτά καύσιμά της.

«Και γι' αυτό, πρέπει να λάβουμε μια απάντηση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας κατά πόσο είναι έτοιμοι να αγοράσουν», είπε ο Πούτιν.

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου περιμένει με ανυπομονησία τις ρωσικές ροές μέσω του Nord Stream 2, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω της χαμηλής παροχής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι οι μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου αποτελούν θέμα συζήτησης με δεδομένη την απόφαση της Ευρώπης να κινηθεί προς την πράσινη ενέργεια.

Η Ουκρανία αντιτάχθηκε στην κατασκευή του Nord Stream 2, λέγοντας ότι αυτός έχει πολιτικό κίνητρο.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024