Πώς προχωρά η διαδικασία μετακίνησης των διυλιστηρίων από τη Λάρνακα

InBusinessNews  05/08/2021 14:03
Πώς προχωρά η διαδικασία μετακίνησης των διυλιστηρίων από τη Λάρνακα

Πώς προχωρά η διαδικασία μετακίνησης των διυλιστηρίων από τη Λάρνακα

InBusinessNews  05/08/2021 14:03

Η περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας έχει αποχαρακτηριστεί από την οδηγία SEVEZO και οι εργασίες όλων των εταιρειών πετρελαιοειδών έχουν πλέον μεταφερθεί στο Βασιλικό.

Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ερωτηθείς για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων, προσθέτοντας ότι ο Όμιλος Petrolina Holdings έχει αγοράσει τη γη που κατείχε η EXXON MOBIL και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία κατεδάφισης των εγκαταστάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Όσον αφορά τις εργασίες αποθήκευσης ασφάλτου στον χώρο των πρώην διυλιστηρίων, έχουν τερματιστεί με την ΚΕΤΑΠ να ενημερώνει πως ξεκίνησε τη διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών από τα υπολείμματα ασφάλτου.

Αναφορικά με το υγραέριο, ο κ. Βύρας είπε πως «δραστηριοποιούνται ξεχωριστά η Κοινοπραξία VLPG (Petrolina, Intergaz, Synergas) και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ των εταιρειών και της Κυβέρνησης, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων Υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων που προέκυψαν κατά το στάδιο των αδειοδοτήσεων και της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει καθυστερήσει και η πλήρης μετακίνηση των εγκαταστάσεων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «το σημαντικό είναι ότι μέχρι σήμερα έχει εξευρεθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα εκφόρτωσης του υγραερίου, με την αποδοχή εκ μέρους της Αρχής Λιμένων Κύπρου και των Κρατικών Τμημάτων ως προσωρινή λύση την εκφόρτωση υγραερίου από το Λιμάνι Βασιλικού με συγκεκριμένο εξοπλισμό και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και ασφαλείας».

«Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια υπόγραψε συμφωνία συνεργασίας με την VLPG λύνοντας ουσιαστικά τα πρόβλημα από πού θα συνεχίζονταν οι εργασίες της ΕΛΠΕ, αφού ακόμη δεν έχουν αρχίσει εργασίες δημιουργίας δικών τους ιδιόκτητων βάσεων στο Βασιλικό», είπε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Κοινοπραξία VLPG, ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας, όρισε το Νοέμβριο του 2021, ως καταληκτική ημερομηνία του τερματισμού λειτουργίας και μεταφοράς όλων των εγκαταστάσεων από την Λάρνακα στο Βασιλικό.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας