Η μετακίνηση των διυλιστηρίων και οι εκκρεμότητες που απομένουν

Δύσκολη, επίμονη και περίπλοκη η διαδικασία μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (Λέσχη Λάρνακας).

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου δήλωσε πως σήμερα που είμαστε στο τέλος μιας μακράς και δύσκολης διαδικασίας που ολοκληρώνεται όπως ακριβώς επιζητούσε η πόλη και επαρχία της Λάρνακας για ένα παραλιακό μέτωπο καθαρό και προσβάσιμο για όλους τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στον χαιρετισμό του έκανε μια ιστορική αναδρομή από την δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών σε μια έκταση περίπου 400 δεκαρίων και σε μήκος 3χλμ στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Τα προϊόντα που αποθηκεύονται στις εγκαταστάσεις αποτελούνται ουσιαστικά από υγρά καύσιμα, υγραέριο και άσφαλτο.

Οι προσπάθειες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, ξεκίνησαν το τέλος της δεκαετίας του 1990 ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας και τόνισε πως οποιεσδήποτε πιέσεις από πλευράς Δήμου προς τις εκάστοτε Κυβερνήσεις απέφεραν για δεκαετίες, μόνο υποσχέσεις και αόριστα χρονοδιαγράμματα.

Η διαδικασία της επίτευξης της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ήταν δύσκολη, επίμονη και ιδιαίτερα περίπλοκη ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας, και είπε πως παρόλα αυτά, ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της πόλης αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με την στενή συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας, της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, των Βουλευτών,  των αρμόδιων Υπουργείων,  των αρμόδιων Κρατικών Τμημάτων και Υπηρεσιών, Φορέων, των Εταιρειών Πετρελαιοειδών και Υγραερίου και κυρίως των δημοτών της Λάρνακας, αυτή η διαδικασία φτάνει στο τέλος της με την Λάρνακα πλέον να απαλλάσσεται από ένα σοβαρό κίνδυνο.

Όλοι μας εργαστήκαμε είπε ο Ανδρέας Βύρας με ένα κοινό γνώμονα, την υγεία, την ασφάλεια, και προπάντων την ευημερία των δημοτών και της πόλης μας.

Οι εκκρεμότητες που παραμένουν για μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό αφορούν τις εγκαταστάσεις υγραερίου και δόθηκε ως καταληκτική ημερομηνία για μετακίνηση των εγκαταστάσεων εκτός απροόπτου ο Νοέμβριος 2021.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών από τα υπολείμματα ασφάλτου και έχει προχωρήσει η προκήρυξη προσφορών και εξεύρεση εργολάβου για την κατεδάφιση των δεξαμενών που παραμένουν στο χώρο.

Η EXXON MOBIL ενημέρωσε το Δήμο Λάρνακας ότι λόγω τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται με θέματα πυρόσβεσης, η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της θα αρχίσει αμέσως μετά το τερματισμό λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου και των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Petrolina Holdings έχει αγοράσει τη γη που κατείχε η EXXON MOBIL και ο Όμιλος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία κατεδάφισης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε πως θεσμικά ως Βουλή των Αντιπροσώπων, το συγκεκριμένο ζήτημα της διαδικασίας μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας ήταν ένα ζήτημα που σε συνεργασία με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης το παρακολουθούμε και βλέπουμε σήμερα που είμαστε εδώ το τέλος μιας μακράς διαδικασίας, μιας δύσκολης διαδικασίας, αλλά ευτυχώς μιας διαδικασίας που φαίνεται να ολοκληρώνεται όπως ακριβώς επιζητούσε η πόλη και επαρχία της Λάρνακας για ένα παραλιακό μέτωπο καθαρό και προσβάσιμο για όλους τους πολίτες.

Αυτό είναι σημαντικό, πρόσθεσε, γιατί δίνεται τώρα αυτή η νέα προοπτική στην Λάρνακα, την οποία δικαιούται, σημειώνοντας ότι έχουμε υποχρέωση μέχρι το τέλος να παρακολουθούμε αυτή την διαδικασία. Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι υπήρξε συνεργασία όλων «γιατί χωρίς μια κοινή σύνθεση, κοινή στρατηγική, μια κοινή πορεία, δεν θα μπορούσαμε σήμερα να βρισκόμαστε σήμερα λίγο πριν το τέλος μιας τόσο δύσκολης διαδικασίας».

Εξέφρασε εκ νέου την ικανοποίηση της και δήλωσε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα της Βουλής «να βρισκόμαστε δίπλα σας μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και είμαι σίγουρη ότι μαζί όλοι θα το πετύχουμε». 

Ο Ανδρέας Καρακατσάνης, Δημοτικός Μηχανικός του Δήμου Λάρνακας, παρουσίασε το σχέδιο περιοχής των πρώην διυλιστηρίων στην αστική περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών.

Το σχέδιο περιοχής εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας όπως αστικό αναδασμό, οικογειτονιές, πολυλειτουργικότητα και προωθεί την αειφορία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία κάτω από την ομπρέλα της ολοκληρωμένης αστικής αναζωογόνησης που περικλείει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές και άλλες παραμέτρους.

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις