Venus Minerals: Ερευνητικές γεωτρήσεις στο Magellan Project

Δελτίο Τύπου  13/04/2021 11:36
Venus Minerals: Ερευνητικές γεωτρήσεις στο Magellan Project

Venus Minerals: Ερευνητικές γεωτρήσεις στο Magellan Project

Δελτίο Τύπου  13/04/2021 11:36

Στην επόμενη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης του Magellan Project και στην έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή Κοκκινόγιας, έχει προχωρήσει η Venus Minerals, με στόχο τον εντοπισμό αποθεμάτων χαλκού, με υψηλή περιεκτικότητα σε χρυσό και ασήμι.

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις διενεργούνται σε συνέχεια των πρόσφατων ευρημάτων της Εταιρείας, βάσει των οποίων εκτιμάται ότι τα τμήματα Κοκκινόγιας, Κλήρου και Νέας Σιάς, που αποτελούν το Magellan Project, διαθέτουν συνδυασμένο απόθεμα ορυκτών 9,5 εκατομμυρίων τόνων με 0,65% χαλκό και πρόσθετη περιεκτικότητα σε χρυσό, ασήμι και ψευδάργυρο. Το γεωτρητικό πρόγραμμα αναμένεται να επιβεβαιώσει τις μεγάλες ποσότητες που υπάρχουν σε χρυσό και ασήμι και την κατανομή της περιεκτικότητάς τους, γεγονός που δύναται να ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα του κοιτάσματος.

Η έρευνα επικεντρώνεται στον χώρο μιας μικρής ιστορικής επιφανειακής εκμετάλλευσης, όπου σχεδιάζεται η ανόρυξη οκτώ γεωτρήσεων συνολικού βάθους 1,260 μέτρων, προκειμένου να εξακριβωθεί η μεταλλοφορία του κοιτάσματος, αντλώντας παράλληλα, περαιτέρω πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες για το στάδιο της μεταλλουργικής δοκιμής. Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα εστιάζει επίσης, σε αποθέματα που εντοπίστηκαν παλαιότερα, στο πλαίσιο υπόγειων εργασιών. Μέσα στους επόμενους μήνες, η Εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει την έρευνά της και στις υπόλοιπες περιοχές του Magellan Project, μεταφέροντας τον εξοπλισμό της στις περιοχές των κοιτασμάτων Κλήρου και Νέας Σιάς.

venusmineralsexoryxi2

 
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των κοιτασμάτων, η Venus Minerals εισήγαγε καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές, πολλές από τις οποίες εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η Εταιρεία εφαρμόζει προηγμένες, χαμηλού αντικτύπου, μεθόδους έρευνας ενώ ετοιμάζεται να ενσωματώσει μοντέρνες μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών, σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να μεγιστοποιούν την απόδοση. Ενόψει της υλοποίησης του υφιστάμενου ερευνητικού προγράμματος, η Εταιρεία έχει ενισχύσει την τεχνική ομάδα της, με τρεις νεαρούς και νεοσειρχόμενους στην αγορά Κύπριους γεωλόγους.

Σε δηλώσεις του, ο γεωλόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals, Peter van der Borgh, ανέφερε: «Το γεγονός ότι προχωρούμε στην επόμενη φάση του έργου μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς από την ομάδα μας είναι συναρπαστικό, ενώ περιμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες εξελίξεις. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς το συγκεκριμένο έργο στηρίζεται στο ειδικό πρόγραμμα γεώτρησης που προηγήθηκε, το οποίο οδήγησε σε υποσχόμενα αποτελέσματα σε σχέση με την ακριβή τοποθεσία των ορυκτών κοιτασμάτων».

venusmineralsexoryxi3

"Το Magellan Project μπορεί να διανοίξει νέες προοπτικές για την Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. van der Borgh, «καθώς καταδεικνύει τη δυνατότητα της χώρας να διαθέσει σημαντικά αποθέματα χαλκού στην αγορά. Την ίδια ώρα, η Κύπρος θα μπορέσει να επωφεληθεί σημαντικά από την αυξανόμενη ζήτηση που παρατηρείται για το κόκκινο μέταλλο, λόγω της παγκόσμιας στροφής προς μία πιο πράσινη οικονομία». Ο κ. van der Borgh επεσήμανε επίσης, ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας του νησιού, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες εκπαίδευσης, να συμβάλει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και την αναβάθμιση υποδομών, οδηγώντας παράλληλα, σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα για το κράτος.

Η Venus Minerals είναι εταιρεία μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης με έδρα την Κύπρο που έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία εκτενή γεωεπιστημονική βάση δεδομένων, η αξία της οποίας, σε σημερινές τιμές αγοράς, ξεπερνά τα €100 εκατομμύρια. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας περιλαμβάνει διάφορα έργα στη βόρεια περιοχή του Τροόδους, τα βασικότερα εκ των οποίων είναι το Magellan Project και το Mariner Project, κοντά στους Τρούλλους.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας