Πέφτουν οι υπογραφές στο MoU για τον EuroAsia Interconnector

Μια σημαντική στιγμή στη μακρά πορεία για την υλοποίηση του μεγάλου project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αποτελεί η σημερινή μέρα.

Και αυτό καθώς στο Προεδρικό Μέγαρο θα λάβει χώρα η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία, σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος “EuroAsia Interconnector” .

Για την τελετή υπογραφής βρίσκεται στην Λευκωσία ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δρ Γιουβάλ Στάινιτς, ενώ από την Αθήνα θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη διαδικασία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Εκ μέρους της Κύπρου το μνημόνιο θα υπογράψει η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Αύριο, Τρίτη, 9 Μαρτίου, η κα Πηλείδου και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ θα μεταβούν στο Κάϊρο, για να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη Υπουργική Σύνοδο του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού “East Mediterranean Gas Forum” (EMGF). Απώτερος στόχος του EMGF είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το φιλόδοξο project των 1.208 χιλιομέτρων
Το φιλόδοξο project των 1.208 χιλιομέτρων, –310 χλμ από Ισραήλ μέχρι Κύπρο και 898 χλμ από Κύπρο μέχρι Ελλάδα-, συνάντησε αρκετές δυσκολίες όσον αφορά θεσμικά και τεχνικά ζητήματα, ακόμη και προδιαγραφών συμβατότητας με υφιστάμενες ή σχεδιαζόμενες αντίστοιχες υποδομές. Ωστόσο, αυτά δείχνουν να ξεπεράστηκαν, με τελευταίο την έκδοση το περασμένο καλοκαίρι της τελικής οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής συνεχούς ρεύματος, υψηλής τάσης (HVDC) στην Κύπρο, για τον οποίο η Siemens έχει ήδη επιλεγεί ως ο προτιμητέος «μνηστήρας».

Το κόστος κατασκευής της πρώτης φάσης της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) με δυναμικότητα μεταφοράς 1.000 MW εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ, φέρνοντας σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Το έργο της διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) -που παρέμεινε σε καθεστώς PCI- αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και το σκέλος της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου.

Η μεγάλη «μάχη» για τα καλώδια
Παράλληλα, και στο φόντο των επίσημων υπογραφών της τριμερούς συνεργασίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η μάχη σε επιχειρηματικό επίπεδο για την υλοποίηση του project. Έτσι στις 15 Μαρτίου λήγει η προθεσμία συμμετοχής στον βασικό διαγωνισμό για τα καλώδια και τις άλλες υποδομές, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών πολυεθνικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός προβλέπει τον σχεδιασμό, προμήθεια και εγκατάσταση των καλωδίων και των συνοδευτικών υποδομών, ενώ χωρίζεται σε τέσσερα σκέλη στα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν προσφορές για όλα.

Το πρώτο και το δεύτερο σκέλος αφορούν τη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου, μήκους 310 χλμ και πόντισης καλωδίου σε μέγιστο βάθος 2.200 μέτρων. Το εκτιμώμενο ύψος των συμβάσεων ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ καθεμιά.

Το τρίτο και τέταρτο σκέλος αφορούν τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, μήκους 898 χλμ και με μέγιστο βάθος πόντισης καλωδίου 3.000 μέτρα. Το εκτιμώμενο ύψος αυτών των συμβάσεων φτάνει τα 630 εκατ. ευρώ για καθεμιά. Έτσι το συνολικό ύψος διαμορφώνεται στα 1,72 δισ. ευρώ.

 ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη