ΑΗΚ: Σύμφωνα με κανονισμούς της ΕΕ οι ξύλινοι πάσσαλοι

InBusinessNews  18/02/2021 09:35
ΑΗΚ: Σύμφωνα με κανονισμούς της ΕΕ οι ξύλινοι πάσσαλοι

ΑΗΚ: Σύμφωνα με κανονισμούς της ΕΕ οι ξύλινοι πάσσαλοι

InBusinessNews  18/02/2021 09:35

Στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων που φέρουν την σήμανση CE όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι οι ξύλινοι πάσσαλοι εμποτισμένοι με κρεόζωτο, που αγοράζει από εργοστάσια της Σκανδιναβίας, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σάββας Πετούσης, Μηχανικός Δικτύων της ΑΗΚ «η Αρχή Ηλεκτρισμού προμηθεύεται ξύλινους, εμποτισμένους με κρεόζωτο (χημικό συντηρητικό) πασσάλους, από εργοστάσια της Σκανδιναβίας για τις ανάγκες του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Οι πάσσαλοι κατασκευάζονται με βάση το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN/CYS 14229, το οποίο αναθεωρήθηκε τα τελευταία χρόνια με Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπεριέχει πολύ αυστηρά κριτήρια σε σχέση με την επεξεργασία και τον εμποτισμό του ξύλου, πρόσθεσε.

Παράλληλα, συνέχισε «με βάση τις απαιτήσεις του Προτύπου και σχετικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να μπορούν οι πάσσαλοι να εγκαθίστανται στην επικράτεια κράτους μέλους, θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE, βάση της οποίας οι πάσσαλοι μπορούν να χρησιμοποιούνται άμεσα με την παραλαβή τους στην Κύπρο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πετούσης είπε πως «παρά το γεγονός ότι οι ξύλινοι πάσσαλοι με την άφιξη τους στην Κύπρο είναι έτοιμοι προς χρήση, εντούτοις η ΑΗΚ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, τους τοποθετεί στην υπαίθρια αποθήκη που διαθέτει στην Κόσιη, για σκοπούς κυρίως εξαερισμού και ελαχιστοποίησης της οσμής που έχει το συντηρητικό, ούτως ώστε όταν οι πάσσαλοι τοποθετούνται σε κατοικημένες περιοχές, δεν προκαλούν οχληρία στους περίοικους, όσον αφορά την έντονη οσμή που προκαλεί το κρεώζοτο».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι ξύλινοι πάσσαλοι μένουν στην περιοχή περίπου 12 μήνες και στην συνέχεια μεταφέρονται στις περιφερειακές αποθήκες της ΑΗΚ για εγκατάσταση. Στις αποθήκες της ΑΗΚ υπάρχουν κάθε χρόνο περίπου 10 χιλιάδες πάσσαλοι», προσθέτοντας ότι «στην υπαίθρια αποθήκη της ΑΗΚ υπάρχουν πλατφόρμες από μπετόν πάνω στις οποίες τοποθετούνται οι πάσσαλοι».

«Στις πλατφόρμες υπάρχουν σχάρες απορροής που μαζεύουν το νερό και διοχετεύεται σε δεξαμενή αποστράγγισης που έχει δημιουργηθεί με βάσει την ετήσια βροχόπτωση έτσι ώστε να συγκρατεί τα νερά», ανέφερε.

Ερωτηθείς τι γίνεται το καλοκαίρι με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο, ο κ. Πετούσης απάντησε πως «όταν τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται εξάτμιση του νερού, σε περίπτωση που εντοπιστούν κατάλοιπα αυτά  καθαρίζονται και πηγαίνουν για διαχείριση με βάσει την κείμενη νομοθεσία».

«Οι υπαίθριες αποθήκες της ΑΗΚ έχουν δημιουργηθεί σε κρατική γη η οποία έχει μισθωθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου» ανέφερε και πρόσθεσε πως «η ΑΗΚ ζήτησε και έλαβε την συγκατάθεση του Κοινοτάρχη των Λυμπιών για την δημιουργία του έργου το οποίο έχει αδειοδοτηθεί με βάσει όλες τις νομοθεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, της Πολεοδομίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας».

Όσον αφορά την πιθανότητα υπερχείλισης της δεξαμενής αποστράγγισης, ο Σάββας Πετούσης είπε πως «ο αποθηκάριος της περιφέρειας Λάρνακας, σε εβδομαδιαία βάση περνά και ελέγχει τον χώρο κατά πόσο υπάρχει αυξημένη ροή και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αφαιρεθεί το νερό, σε περίπτωση που φτάσει στην μέγιστη χωρητικότητα της δεξαμενής».

Εξήγησε επίσης πως «η ΑΗΚ έλαβε απόφαση και εγκαταστάθηκε στην αποθήκη συναγερμός, ενώ θα προστεθεί πρόνοια στον συναγερμό να συνδεθεί με sensor (ΣΣ αισθητήρα) ούτως ώστε να δείχνει το σημείο που βρίσκεται το νερό στην δεξαμενή αποστράγγισης για αποφυγή μελλοντικών περιστατικών υπερχείλισης».

«Σε περίπτωση που η στάθμη του νερού στη δεξαμενή αποστράγγισης, μεταβαίνει στην περιοχή βυτιοφόρο το οποίο αντλεί το νερό και το μεταφέρει σε ειδικό αδειοδοτημένο χώρο παραλαβής που έχει υποδείξει το Τμήμα Περιβάλλοντος, ώστε να γίνει η κατάλληλη διαχείριση», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας