Πηλείδου: Αναμένονται γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους

Δεσμευμένες στο πρόγραμμά τους στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), παραμένουν οι αδειοδοτημένες ενεργειακές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας εγκαταλείπονται πολλά τεμάχια ανά τον κόσμο,  όπως ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου. 
 
Σε κλειστή συνεδρία, κα. Πηλείδου ενημέρωσε την Τρίτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου που έχουν να κάνουν με τους υδρογονάνθρακες και τη συνέχιση του γεωτρητικού προγράμματος της Κύπρου και τους ευρύτερους σχεδιασμού για το φυσικό αέριο, όπως επίσης και τις δράσεις της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ).
 
Ο κ. Πηλείδου δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ότι οι δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ προγραμματίζονται για το δεύτερο μισό του 2021. Κάτι τέτοιο, σημείωσε είναι ιδιαίτερα θετικό για την Κύπρο, καθώς πάρα πολλές μεγάλες εταιρείες ανά το παγκόσμιο έχουν εγκαταλείψει πολλά τεμάχια σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.
 
«Το γεγονός ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα εντός του 2021 και εντατικοποιούνται οι συζητήσεις γύρω από τις λεπτομέρειες είναι ιδιαίτερα θετικό για μας», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ωστόσο ότι γεγονός πως η πανδημία συνεχίζει να ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο είναι κάτι, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη και εξέφρασε την ελπίδα το δεύτερο μισό του 2021, πράγματι οι συνθήκες να επιτρέπουν τη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Ανέφερε ότι οι εταιρείες προχωρούν με τον σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε, ότι οι αναβολές που προέκυψαν μέσα στο 2020 δεν έχουν επηρεάσει το όλο χρονοδιάγραμμα και εξακολουθεί ο σχεδιασμός ώστε το 2025-2026 να έχει η Κύπρος το πρώτο φυσικό αέριο. Στο παρόν στάδιο, είπε, δεν υπάρχει καθυστέρηση, ενώ πρόσθεσε ότι αν όλα πάνε καλά με την πανδημία ευελπιστούν ότι θα πετύχουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα.

Σε άλλη ερώτηση, απάντησε ότι δεν έχει τεθεί από τις εταιρείες οποιοδήποτε θέμα αναβολής λόγω Τουρκίας. Ερωτηθείσα για το πόσες γεωτρήσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες, ανέφερε ότι αναμένονται γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους και γίνονται συζητήσεις με όλες τις κοινοπραξίες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία έγινε τόσο ενημέρωση από την Υπουργό Ενέργειας όσο και από την Πρόεδρο της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου για το έργο που επιτελεί η εταιρεία.
 
Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, έχει σημειωθεί από όλους η τεράστια σημασία της συνέχισης κανονικά του προγράμματος των εταιρειών ενέργειας που έχουν αδειοδοτηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της συνέχισης της δέσμευσής τους στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει για έρευνες αλλά και για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού είναι πολύ λίγοι οι στόχοι που διατηρούνται από τις μεγάλες εταιρείες λόγω της πανδημίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν.
 
Σημείωσε παράλληλα ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά, όπως και οι προσπάθειες εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», αλλά και ο προγραμματισμός για την επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil για τους στόχους «Καλυψώ» και «Γλαύκο».
 
Είπε επίσης ότι προχωρά κανονικά το τερματικό στο Βασιλικό μέσα στα χρονοδιαγράμματα, όπως επίσης και οι διαδικασίες στα πλαίσια του EastMed Gas Forum.
 
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου