Το 2025, οι ΑΠΕ η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας

Η πανδημία κορωνοϊού μπορεί να έχει πλήξει τη ζήτηση ενέργειας, αλλά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής συνεχίστηκε σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Επιπλέον, τα αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ πρόκειται να γίνουν η κορυφαία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, ξεπερνώντας πρώτα το φυσικό αέριο και στη συνέχεια τον άνθρακα.
 
"Το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καταστούν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, τερματίζοντας τον για πέντε δεκαετίες κορυφαίο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα", δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Fatih Birol.

"Μέχρι τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να παρέχουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας - και η συνολική τους ικανότητα θα είναι διπλάσια από το μέγεθος της συνολικής ισχύος σε ενέργεια σήμερα της Κίνας", υπογράμμισε.

Η ετήσια έκθεση του ΔΟΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέτει τη νέα δυναμική στην παραγωγή  ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο ρεκόρ των σχεδόν 200 gigawatts για φέτος, παρά τις διαταραχές που προκαλεί ο κορωνοϊός.
 
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ θα αυξηθεί κατά 7% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 παρά την ετήσια μείωση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 5%, τη μεγαλύτερη μετά τον Β `Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτιμά ο ΔΟΕ.

Επιπλέον, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι, ο οποίος συμβουλεύει τα προηγμένα κράτη σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, αναμένει ότι η αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας θα δημιουργήσει ένα ακόμη ρεκόρ το 2021.
 
"Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανθεκτικές στην κρίση της Covid αλλά όχι στις αβεβαιότητες πολιτικής", δήλωσε ο κ. Birol.
 
Εάν διατηρηθούν τα κίνητρα από τις κυβερνήσεις, ωστόσο, ο ΔΟΕ αναμένει ότι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να επιταχυνθεί σε 25% το 2022.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας